گذر عطارد از قرص خورشید در دانشگاه ارومیه رصد شد.
با گذر سیاره عطارد از قرص خورشید، یکی از نادرترین رویدادهای نجومی قرن بیست و یکم اتفاق افتاد. گذر سیاره عطارد از قرص خورشید از حدود ساعت ۱۶ تا زمان غروب خورشید دوشنبه (۲۰ آبان) در سراسر ایران قابل رویت بود. این رویداد را ساکنان کره زمین در آمریکای شمالی و جنوبی، اقیانوس اطلس و آرام، اروپا، آفریقا، نیوزلند و غرب آسیا هم مشاهده کردند.
این فعالیت علمی با حضور دانشجویان و اساتید دانشگاه ارومیه عصر روز ۲۰ آبان ساعت ۱۶ الی ۱۷:۳۰ در محوطه دانشکده علوم پایه و شیمی به همت گروه فیزیک انجام گرفت.
عطارد (به انگلیسی: Mercury) یا تیر کوچکترین و نزدیکترین سیاره به خورشید در منظومهٔ شمسی است. تلفظ درست نام عربی آن عُطارِد است اما در تداول عامه فارسیزبانان عَطارُد رایجتر است.سطح رو به خورشیدِ سیارهٔ عطارد، بهدلیل نزدیکی به خورشید، بسیار داغ است و رویهٔ پشت به خورشید آن نیز بسیار سرد است.
سیارهٔ عطارد کوچکترین سیارهٔ منظومهٔ شمسی است و قمری ندارد. عطارد از نظر میدان جاذبه، تقریباً قفل شدهاست، به این معنا که حرکت وضعی آن در منظومهٔ شمسی بیهمتاست. عطارد، به ازای هر دو باری که به دور خورشید میگردد، دقیقاً سه بار به دور خود میچرخد (نسبت حرکت وضعی به حرکت انتقالی ۳ به ۲)؛ با در نظرگرفتن سرعت حرکت انتقالی سیاره عطارد، و جهت و سرعت حرکت وضعی نسبت به آن، یک روز کامل در سیاره عطارد حدود ۱۱۶ روز زمینی (۲۷۸۴ساعت) طول میکشد. با وجود اندازهٔ کوچک، سیارهٔ عطارد از میدان مغناطیسی نسبتاً نیرومندی برخوردار است؛ شدت میدان مغناطیسی این سیاره حدود یکصدم زمین است. این سیاره، نهمین جسم منظومهٔ شمسی از نظر جرم میباشد.
عطارد همچنین تندروترین سیارهٔ منظومهٔ شمسی است که با سرعتی حدود ۴۸ کیلومتر بر ثانیه، هر ۸۸ روز یک بار خورشید را دور میزند. از این رو سیارهای گریزپاست که دیدنش آسان نیست و به همین دلیل است که شاید، ایرانیان باستان آن را «تیر» نامیده و در یونان «مرکوری» یا «پیک خدایان» لقبش داده بودند.