نهمین کنفرانس بینالمللی انجمن ایرانی تحقیق در عملیات با همکاری انجمن ایرانی تحقیق در عملیات در روزهای ۸ تا ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ در دانشگاه صنعتی شیراز برگزار شد. هماهنگی های لازم جهت این کنفرانس از حدود تیر ماه سال ۱۳۹۴ آغاز و با تشکیل کمیته های علمی و اجرایی رسمیت یافت.
در ابتدا هر یک از کمیته ها با اعضای خود جلسه ای تشیکل دادند و شرح وظایف مصوب شد. کمیته اجرایی کنفرانس به زیر کمیته های اسکان، پشتیبانی، حمل و نقل، مالی و پشتیبانی مکانی، دبیرخانه و فعالیت های جنبی تقسیم بندی شد و با طراحی سایت، به فارسی و به انگلیسی، تهیه لوگو و پوستر کنفرانس آغاز به کار نمود. مسئولین ستاد اسکان نیز هماهنگی های خود برای در نظر گرفتن خوابگاه و هتل جهت شرکت کنندگان و مدعوین را آغاز نمودند. دعوت نامه هایی برای دعوت اساتید داخلی و خارجی جهت شرکت در کنفرانس در دو زبان، تهیه و فرستاده شد و هماهنگی های لازم در این زمینه نیز صورت گرفت. همچنین پوستر های کنفرانس به تعداد مناسب به چاپ رسیده و برای دانشگاه های کشور از طریق پست ارسال گردید. جلسات این کمیته، جهت هماهنگی زیرکمیته های خود به طور منظم و به فواصل تقریبا هر دو هفته یک بار تشکیل شدند و همچنین جهت جذب حامیان علمی و مالی برای کنفرانس تدابیری اندیشیده شد. در ادامه، مسئولین دبیرخانه مکاتبات خود را با سفارت های ایران در کشور های مورد نظر، نمایندگی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و نمایندگی وزارت خارجه در شیراز جهت صدور ویزا آغاز نمودند. تور هایی نیز جهت گردشگری میهمانان طراحی شد و هماهنگی های بازدید از مکان های تاریخی و مذهبی و همچنین حمل و نقل نیز انجام گرفت.
کمیته علمی نیز با تعداد ۳۰ عضو از اساتید دانشگاه های مختلف کشور و خصوصا استان فارس، کار خود را آغاز نمود. آنان طی جلسات متعدد ( تقریبا هر هفته) به تعیین محور های کنفرانس، داوران، ساختار مقالات، قالب و نحوه نگارش مقالات (به فارسی و انگلیسی) و تعیین زمان های مرتبط پرداختند. پس از اعلام فراخوان مقالات، به فارسی و انگلیسی، در سایت کنفرانس، عملیات دریافت و فرآیند داوری مقالات توسط کمیته علمی آغاز شد. تعداد بارگذاری شده مقالات در سایت کنفرانس برابر با ۴۶۱ مقاله بود که پس از پالایش اولیه، جهت اعمال داوری به حداقل سه داور از میان ۶۹ داوری که اعلام همکاری نموده بودند، فرستاده شد. از این تعداد، پس از اتمام زمان داوری، ۲۰۵ مقاله پذیرفته و ۶۵ مقاله رد شد که ۴۹ مقاله به صورت پوستر و ۱۵۶ مقاله جهت ارایه شفاهی پذیرفته و اعلام شدند که از این تعداد، ۱۸۴ مقاله جهت حضور در کنفرانس ثبت نام نمودند. از دیگر فعالیت های کمیته علمی، تهیه کتابچه چکیده مقالات به فارسی و انگلیسی و تهیه CD کامل مقالات ارایه شده در کنفرانس بوده است. همچنین برنامه ریزی سخنرانی ها و نام گذاری کلاس هایی که به عنوان مکان سخنرانی ها در نظر گرفته شده بود، به نام بزرگان و پیشکسوتان تحقیق در عملیات نیز از فعالیت های صورت پذیرفته توسط این کمیته می باشد.
در این میان کمیته اجرایی تلاش های وسیعی برای جذب حامی مالی و علمی برنامه ریزی و اجرا نمود، تا آن جا که موفق به جذب حمایت علمی انجمن ایرانی تحقیق در عملیات، انجمن ریاضی ایران، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC)، سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (UNESCO) شد.
همچنین جهت حمایت نشریات معتبر مختلف داخلی به منظور اختصاص دادن شماره ای خاص کنفرانس، مذاکراتی انجام شد که در نهایت مجله ایرانی تحقیق در عملیات، مجله ایرانی آنالیز عددی و بهینه سازی، مجله مدل سازی پیشرفته ریاضی، مجله گستره ریاضی موافقت خود را اعلام نمودند.
در تاریخ ۵/۲/۱۳۹۵ یک نشست خبری با خبرنگاران رسانه های گروهی در شیراز جهت معرفی کنفرانس در دانشگاه صنعتی شیراز برگزار شد و از دانشگاه صنعتی شیراز دکتر ملکی دبیر علمی و دکتر فخارزاده دبیر اجرایی کنفرانس، دکتر روزگار مدیر پژوهش فناوری و صنعت و مهندس بختیاری مدیر روابط عمومی دانشگاه صنعتی شیراز، در این نشست شرکت کردند. در پاسخ به خبرنگاران، دکتر فخار زاده بیان کردند که تحقیق در عملیات به معنای تصمیم گیری بهینه در شرایط مورد نظر است که کاربردهای فراوانی در علوم مختلف اعم از مدیریت، پزشکی، ترافیک، حمل و نقل، انواع صنایع، برق، مکانیک و... دارد. در این کنفرانس آخرین دستاوردهای تحقیق در عملیات با محورهای الگوریتم های بهینه سازی، برنامه ریزی ریاضی، بهینه سازی استوار، بهینه سازی تصادفی، بهینه سازی چند هدفه، بهینه سازی فازی، بهینه سازی عدد، بهینه سازی هموار و غیرهموار، تحلیل پوششی داده ها، علوم مدیریت و مهندسی صنایع، کنترل بهینه و سایر موضوعات مرتبط بحث و مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
دکتر ملکی نیز با اشاره به نحوه تشکیل کمیته علمی و ارایه آمار مقالات، از حضور میهمانان و اساتید خارجی از کشورهای سوئد، هلند، نیجریه، چک و هند در این همایش خبر دادند و گفتند: علاوه بر ۶ سخنرانی عمومی، سخنرانی های علمی تخصصی در ۸ کلاس به صورت موازی و کارگاه هایی نیز برگزار خواهد شد و ۴۰ درصد مقالات با زبان انگلیسی ارایه خواهد شد. وی استفاده از ظرفیت های علمی شیراز را از جمله اهداف برپایی این کنفرانس عنوان کرد.
شایان ذکر است که با همت کمیته های علمی و اجرایی کنفرانس، پروفسور روس از کشور هلند از مدعوین خارجی کنفرانس، دو سخنرانی قبل از شروع کنفرانس در تاریخ ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ در دانشگاه صنعتی شیراز و دانشگاه شیراز ایراد کردند. ایشان در سخنرانی اول در دانشگاه صنعتی شیراز به بحث و تبادل نظر در رابطه با مباحثی از تحقیق در عملیات در مورد نظریه ی دوگان و توابع محدب پرداخته شد و مثال هایی از کاربرد این مبحث را مطرح نمودند و سخنرانی دوم ایشان در دانشگاه شیراز برگزار گردید .
اولین روز کنفرانس(۸ اردیبهشت ۱۳۹۵)
روز اول کنفرانس با پذیرش شرکت کنندگان و مدعوین کنفرانس راس ساعت ۷:۳۰ صبح آغاز شد و فرآیند پذیرش تا ساعت ۸:۳۰ ادامه داشت و پس آن مراسم افتتاحیه برگزار گردید.
این مراسم با تلاوت آیاتی از قرآن کریم و سرود جمهوری اسلامی ایران در سالن شهید دکتر طاهری دانشگاه صنعتی شیراز با حضور مسئولین، اساتید، پیشکسوتان و همچنین دانشجویان آغاز گردید.
سپس جناب آقای دکتر مقدسی ریاست محترم دانشگاه صنعتی شیراز ضمن خوشامدگویی و خیر مقدم به حاضرین، به سابقه علمی شهر شیراز در تمام زمینه ها اشاره و گزارش مختصری از شرح حال کنونی دانشگاه بیان کردند. ایشان همچنین به رتبه های علمی قابل توجه دانشگاه در عرصه های ملی و بین المللی اشاره نمودند.
سپس جناب آقای دکتر پیری، مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، پیام وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، جناب آقای دکتر فرهادی را که خاص این کنفرانس ارسال فرموده بودند، قرائت نمودند: وزیر محترم علوم ضمن قدردانی از برگزار کنندگان، برگزاری این کنفرانس را زمینه ای برای رشد علمی کشور دانستند و نسبت به حمایت و موفقیت پژوهشگران ابراز امیدواری نمودند.
در ادامه، جناب آقای دکتر تشکری هاشمی رییس انجمن تحقیق در عملیات ضمن ابرازتشکر از برگزاری کنفرانس در شهر شیراز، از وزیر علوم نیز بابت پیامشان بسیار سپاسگزاری نمودند. ایشان همچنین اظهار داشتند که برگزاری ۹ کنفرانس در ۹ سال متوالی نشان دهنده ی موفقیت این مجموعه می باشد و از مجله انجمن به عنوان مجله ی معتبر که به زبان انگلیسی چاپ می شود و نقش خود را تا حدود زیادی در جامعه ی تحقیق در عملیات ایفا کرده است، یاد کردند. همچنین از نیاز به همکاری با سایر رشته ها به دلیل حضور فعال این شاخه از علم در صنایع و مدیریت و سایر رشته هایی که نیازمند به بهینه سازی هستند، سخن به میان آوردند. ایشان در ادامه بیان کردند که این انجمن تمام هزینه های مربوطه را خودش تامین می کند و بار مالی برای دولت ندارد و به خودکفایی رسیده است.
سپس جناب آقای دکتر ملکی، دبیر علمی کنفرانس، ضمن خوشامدگویی بیان کردند که هدف اول این همایش ایجاد فضای مناسب برای ارایه آخرین تحقیقات پژوهشگران و هدف دوم ایجاد بستر مناسب برای صاحبان صنایع و دستگاه های اجرایی برای استفاده از نتایج پژوهش محققین تحقیق در عملیات می باشد. ایشان همچنین درمورد مقالات ارایه شده گفته اند که تنوع این مقالات نشان دهنده تحقق هدف دوم کنفرانس می باشد.
در میان برنامه های در نظر گرفته شده در افتتاحیه، پخش کلیپ معرفی دانشگاه و شهر شیراز و همچنین کلیپ فعالیت برگزار کنندگان کنفرانس نیز وجود داشت و برنامه با اجرای دکلمه ای از دیباچه گلستان سعدی توسط یک نونهال شیرازی پایان یافت.
فعالیت های علمی کنفرانس با سخنرانی عمومی جناب آقای دکتر آقایی، دانشیار دانشگاه صنعتی شیراز که جزو یک درصد دانشمندان پر استناد جهانی هستند، تحت عنوان برنامه ریزی استوار در ساعت ۱۰:۳۰ آغاز گردید. همچنین در روز اول کنفرانس طبق برنامه ریزی کمیته علاوه بر سخنرانی عمومی دیگری توسط که پروفسور روس با موضوع استاندارد های اقتصادی برای حفاظت از هلند در مقابل سیل ارایه گردید، به صورت شفاهی تعداد ۶۸ سخنرانی به طور موازی و همچنین ۲۱ پوستر در مکان های در نظر گرفته شده طبق برنامه ای منظم ارایه شدند.
مجمع عمومی سالانه انجمن ایرانی تحقیق در عملیات در ساعت ۱۶:۳۰ اولین روز، در سالن دکتر طاهری دانشگاه صنعتی شیراز برگزار شد. ابتدا خانم دکتر صدیقه جاهدی به عنوان رییس جلسه ، آقای دکتر محمد جواد مهدی پور به عنوان معاون جلسه و خانم دکتر طالعی به عنوان منشی جلسه انتخاب شدند. در این جلسه پس از شرح وظایف مجمع، به تصویب ترازنامه مالی و تعیین میزان حق عضویت پرداخته شد. همچنین در پایان جلسه انتخابات اعضا هیات مدیره جدید انجمن انجام گرفت (شرح روند را از سایت انجمن ایرانی تحقیق در عملیات پیگیری فرمایید).
روز اول کنفرانس با زیارت مرقد های مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) (شاهچراغ) و حضرت محمدبن موسی (ع) و برپایی نماز و هم چنین ضیافت شام در حرم مطهر احمد ابن موسی به صورتی متبرکبه پایان رسید.
دومین روز کنفرانس(۹ اردیبهشت ۱۳۹۵)
در روز دوم کنفرانس، دکتر پیتر لوهمندر با موضوع کنترل بهینه تصادفی تطبیقی تولید انرژی در مقیاس بزرگ تحت تاثیر بازار، پروفسور تی چی با موضوع کاربردهای اقتصادی در تحقیق در عملیات، دکتر بیرش ساهو با موضوع تجزیه و بازده به مقیاس در تحلیل پوششی داده های شبکه ای دو مرحله ای ، دکتر مجید سلیمانی دامنه با موضوع برخی مفاهیم جدید جواب در بهینه سازی چند هدفه و دکتر وحیدیان با موضوع جذاب مدلسازی ریاضی کنترل بهینه فرآیند خوشحالی و روش حل آن، سخنرانی عمومی ارایه نمودند. همچنین۸۴ مقاله تخصصی به صورت شفاهی و به طور موازی و تعداد ۲۷ پوستر نیز ارایه گردید. علاوه بر این، دکتر آقایی در روز دوم کنفرانس کارگاهی در دو جلسه دو ساعته تحت عنوان "چگونه تحقیق کنیم؟ و چگونه یک مقاله را به چاپ برسانیم؟" برگزار نمودند.
خاتمه بخش روز دوم کنفرانس، مراسم اختتامیه بود. این مراسم در ساعت ۱۷ با تلاوت آیاتی از قرآن کریم و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز گرید. در این مراسم دکتر روزگار، مدیر پژوهش فناوری و صنعت دانشگاه صنعتی شیراز، دکتر مهدوی امیری، نایب رییس انجمن ایرانی تحقیق در عملیات و نماینده انجمن ریاضی ایران و انجمن ایرانی تحقیق در عملیات در کمیته علمی کنفرانس، به ایراد سخنرانی پرداختند. علاوه بر این دکتر ناصری از دانشگاه مازندران طی سخنرانی خود از حضار و جامعه تحقیق در عملیات برای حضور در کنفرانس بعدی به میزبانی دانشگاه مازندران دعوت بعمل آوردند.
در ادامه دکتر فخارزاده، دبیر اجرایی نهمین کنفرانس، در دو نوبت به سخنرانی پرداختند. ایشان در ابتدا خروجی های کنفرانس را به شرح زیر برشمردند:
-
حرکت در مسیر بین المللی شدن
-
جهش از چکیده مبسوط به مقالات کامل
-
سعی در نمایه شدن مقالات خروجی
-
شناسایی نقاط ضعف ساختاری در نمایه اجرایی کنفرانس
-
نظم در همه امور
همچنین با توجه به تجربه یکساله این کنفرانس بین المللی، ایشان موارد زیر را جهت بررسی به انجمن ایرانی تحقیق در عملیات پبشنهاد نمودند:
-
ایجاد ساختاری جهت معرفی جهانی و در واقع بین المللی نمودن کنفرانس، همراه با پیگیری روند های مورد نیاز خصوصا در زمینه معرفی و تبلیغات.
-
بازنگری در آیین نامه کنفرانس
-
عدم تایید و حتی جلوگیری از برگزاری همایش های هم موضوع در بازه های زمانی نزدیک به زمان کنفرانس
-
ایجاد سامانه ای مناسب جهت کنفرانس ها
-
ارتقا جایگاه علمی انجمن، مجلات وابسته به انجمن و کنفرانس در تمامی مجامع علمی جهانی و پایگاه های استنادی
-
پر رنگ نمودن تمام شاخه های علمی مرتبط با تحقیق در عملیات و عدم تسلیم شدن تنها به نام یک گرایش
-
حذف هزینه های زاید
پس از اتمام بخش اول سخنرانی ایشان، کلیپ فعالیت های همکاران کنفرانس پخش گردید و سپس در بخش دوم سخنرانی ایشان پس از کلامی مختصر به انگلیسی خطاب به مدعوین خارجی، به تقدیر و تشکر از همکاران و همچنین خیر مقدم و تشکر از مدعوین، شرکت کنندگان و حامیان پرداختند.
همچنین برنامه های جنبی نظیر اجرای زنده موسیقی سنتی و اعطا هدیه به شرکت کنندگان به صورت قرعه کشی، نبز در اختتامیه اجرا شد و. همچنین با توزیع فرم های نظرسنجی میان حضار، از آنان در مورد کنفرانس نظر سنجی بعمل آمد. لازم به ذکر است که اختتامیه این کنفرانس بین المللی همانند افتتاحیه آن با استقبال قابل توجهی مواجه بود.
روز سوم کنفرانس(۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۵)
روز سوم کنفرانس به گردشگری اختصاص داده شد، از میان گشت های انتخاب شده، دو گشت که با استقبال بیشتری روبرو بودند جهت بازدید از اماکن تاریخی و تفریحی به اجرا درآمد:
گشت داخل شهر: شامل بازدید از باغ ارم، حافظ، سعدی، ارگ کریم خان.
گشت خارج شهر: شامل بازدید از نقش رستم، پاسارگاد، تخت جمشید و صرف نهار.
گشت داخل شهر به همراه راهنمای گردشگری ایرانی با تعداد ۱۳ نفر متقاضی برگزار شد که طی آن شرکت کنندگان به بازدید از مناطق تاریخی ذکر شده در شهر شیراز پرداختند. گشت خارج از شهر به همراه یک راهنمای داخلی و یک راهنمای خارجی با تعداد ۴۰ نفر متقاضی برگزار گردید که نحوه بازدید این اماکن تاریخی بدین گونه بود که ابتدا بازدید از پاسارگاد و نقش رستم صورت گرفت و در آخر پس از صرف نهار به بازدید از تخت جمشید همراه با توضیحات راهنمایان پرداختند.
امید که این تلاش مورد پسند خداوند متعال و دوستان شرکت کننده باشد.