جواد علی نژاد زرمهری کارشناس برنامه سوانح وحوادث معاونت بهداشتی درگفتگو با روابط عمومی بیان داشت :چهارشنبه سوری یکی ازسنت ھای قدیمی ماایرانیان است که در زمان ھای گذشته درحد یک آتش بازی مختصر در نقاط از پیش تعیین شده اجرا می گردید،متاسفانه در سال ھای اخیرمراسم سنتی وزیبای این شب رنگ دیگری به خودگرفته وتبدیل به بازیھای خطرناک با مواد منفجره و محترقه گردیده است، که گاها" باعث صدمات جبران ناپذیری ازجمله ، نابینایی ،قطع عضو و حتی مرگ شده است. وی افزود :با رعایت نکات ایمنی ذیل در کاهش خطرات احتمالی حوادث چهارشنبه سوری گام برداریم
*از نگهداری ترقه ها و سایر مواد محترقه در مقادیر کم یا انبوه در منزل جدا" بپرهیزید
* کبریت و مواد آتش زا را از دسترس کودکان دور نگه داریم.به فرزندان خود درمورد خطرات بازی با آتش و مواد محترقه و منفجره آگاهی لازم را بدهیم.
* از پارک کردن اتومبیل در کوچه ها و معابر تنگ خودداری کنیم چرا که آتش بازی در نزدیکی وسایط نقلیه که حامل بنزین و مواد سوختی هستند در صورت کمترین نشت و حتی در شرایط عادی این وسایل را مبدل به بمبی می گرداند که چاشنی انفجار آن کشیده شده است.
* حتی الامکان درب محل هایی مثل انبار، زیرزمین، بالکن ، پشت بام و ... را که ممکن است فرزندتان ترقه ها و مواد محترقه و منفجره را در این محل ها نگه داری نماید قفل نموده و از رفت و آمد فرزندان خود به این مکان ها ممانعت کرده ، این محل ها را روزانه مورد بررسی و تفحص قرار دهیم. و از چند روز مانده به چهارشنبه سوری کودکان و نوجوانانمان را تنها نگذاریم و بیشتر مراقب آنها باشیم.
*در شادی های فرزندان دلبندمان مشارکت کنیم تا همیشه نظاره گر گل خنده های شان باشیم ، در تهیه وسایل آتشبازی بیخطر و مفرح فرزندانمان را همراهی کنیم و از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتشبازی دستی توسط آن ها اکیدا جلوگیری نماییم.
* از نگهداری مواد محترقه و وسایل آتش بازی (حتی وسایل و مواد استاندارد) در نزدیکی وسایل حرارتی و برقی خودداری نماییم.
* هیچگاه مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را در ظروف شیشه ای یا فلزی قرار نداده و استفاده نکنیمزیرا در صورت انفجار ذرات آن به اطراف پرتاپ شده و سبب صدمات و خطرات جانی خواهد شد.
* از نزدیک شدن به موادی که برای انفجار یا احتراق آماده کرده اند دوری کنیم خطر از دست دادن عضوی از بدن و یا مرگ را به همراه خواهد داشت. قطع عضو، ضایعه ای جبران ناپذیر است، با احتیاط و پرهیز از رفتارهای پرخطر زندگی را برای خود و دیگران تلخ نکنیم.
* هیچگاه ماده محترقه و منفجره ای که یکبار استفاده شده است را مجدداً استفاده نکنیم.
* از آتش زدن لاستیک ، هیزم ، کارتن خالی و امثال آن چه در واحدهای مسکونی و چه در معابر ، کوچه و خیابان و از سوزاندن وسایل یا مواد غیرمتعارف مانند کپسول گاز، لاستیک و آمپول و استفاده از مواد آتشزا نظیر بنزین، الکل، کاربیت و مانند آن جداً خودداری کنیم.
* حتیالامکان برای روشن کردن آتش از محلهای تعیین شده توسط شهرداری منطقه استفاده نماییم.
* از برپایی آتش در معابر باریک و در نزدیکی پستهای برق یا ایستگاههای تقلیل فشار گاز و پارکینگهای عمومی پرهیز نماییم.
* * نگهداری مواد محترقه غیر استاندارد غیر مجاز و برخلاف قانون بوده و می تواند خسارات جبران ناپذیری برای خود و دیگران به همراه داشته باشد.
* با رعایت حقوق شهروندی از پرتاب نارنجک، فشفشه و مواد محترقه بر روی شاخه درختان، پشت بام و بالکن ساختمانها که موجب آسیب رساندن و بد منظر کردن آنها و سیمای شهرمان می گردد، جدا"خودداری نماییم.* مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را به طرف افراد دیگر پرت نکنیم.*صاحبان فروشگاهها از فروش هرگونه مواد آتش زا و مواد شیمیائی به کودکان و نوجوانان جداً خودداری نمایند.
* حتی الامکان وجود یک کپسول خاموش کننده آتش پودری در نزدیک محوطه آتش ضروری است . از دسترسی به کپسول اطفاء حریق و جعبه کمکهای اولیه اطمینان حاصل نمایید.همچنین همیشه در مواقع آتش بازی جهت اطفاء حریق آب در دسترس باشد.
* بقایای مواد آتش بازی را سریعاً جمع آوری نکنیم حتماً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کرده بعد آن را جمع آوری کرده و در یک سطل محتوی آب بریزیم و سپس دفع کنیم.
* در صورت بروز هرگونه حریق و یا حادثه ضمن حفظ خونسردی سریعا افراد مسن و کودکان و دیگر افراد را از محل حریق به جای امن انتقال دهیم، ودر اسرع وقت با تلفن ۱۲۵(ستاد فرماندهی سازمان آتش نشانی)و ۱۱۵ (پایگاه اورژانس)تماس گرفته و مراتب را با ذکر نوع حادثه و نشانی دقیق اطلاع دهیم.
*زنان باردار بهتر است در این شب به جز موارد ضروری از منزل خارج نشوند چون شوک ناشی از انفجارهای مواد محترقه باعث سقط جنین میشود