به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، دکتر احمد امیری خراسانی دبیر علمی هفتمین کنگره ادبیات سراسری پایداری کشور در ابتدا به قرائت چند بیت از مرتضی برخورداری دشت خاکی از شاعران آیینی کرمان پرداخت و ضمن سلام و خیر مقدم گفت: در اوایل دهه ۸۰ حدود سال ۱۳۸۳ انجمن ادبی دفاع مقدس طرح برگزاری کنگره ادبیات پایداری در آن شکل گرفت.ما فکر نمیکردیم که نهال نوپایی که ۱۵ سال پیش غرس شد امروز بتوانیم شاهد برگزاری هفتمین دوره آن در دانشگاه شهید باهنر باشیم.
وی با اشاره به کلمه پایداری گفت: اگر ما به گذشته خودمان نگاه کنیم ذات پایداری، ذات استقامت، ذات مقاومت، با خلقت بشر آغاز شد به عبارت دیگر از همان زمانی که خلقت بشر شکل میگیرد و از همان زمانی که ظلم هم در چهره استعمار خارجی و هم در چهره استبداد داخلی خودش را نشان میدهد پایداری و مقاومت شکل میگیرد. لذا مقاومت و پایداری خصیصه ذاتی بشر هست به ویژه اینکه کشورما از نظر استراتژیک و سوق الجیشی یک جایگاه بسیار مهمی را به خود اختصاص داده است. قبل از حضور اسلام، کشور ما گرفتار طغیان و حمله یونانیها بود اولین قومی که حمله کردند وما بعدها اسیر حملههای مختلف دیگری شدیم از جمله سلجوقیها، غزنویان و خوارزمشاهیان و در راس همه آنها: مغول، ایلخانیان، تیمور و بعدها هم کشورهایی که از بیرون کشور ما را مورد حمله قرار دادند.
دکتر امیری خاطر نشان کرد: دانشجویان باید بدانند که چه خون دلهایی خورده شده است تا آرامشی که امروز شاهد آن هستیم بدست آید. اگر نگاهی به تاریخ بیاندازیم متوجه میشویم که گذشته پر از درد و رنجی را نیکان ما سپری کردهاند. اگر نقشهها را مشاهده کنیم از امپراطوری بزرگی که در زمان مادها و ساسانیان و تا پایان پهلوی، بدون اغراق در هر دورانی بخشی از خاک کشور بر اثر جهالت حاکمین و سیاست خارجیها، به غارت رفت. به لطف الهی تنها زمانی که حتی یک وجب از خاک ما جدا نشد، حفظ شد و باقی ماند و انشاءالله که اینگونه باد در دوره بعد از انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی است که انشاءالله بتوانیم این راه را بیشتر ادامه دهیم.
وی افزود: بزرگان زیادی در این راه بودند که بخشی از آنها در تاریخ به اسمشان اشاره شده است و به دست ما رسیده و برخی در لابهلای کتابها مدفون هستند و و ناپیداست که یکی از وظایف ادبیات پایداری همین است که از درون این متون بررسی کند و این منابع سرشار از عزت و افتخار را استخراج کند.
هضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت: نمیتوان شاهنامه فردوسی را که در مقابل ترکان سروده شده است نادیده گرفت، نمیتوان قیام سربداران را در مقابل مغولها نادیده گرفت، نمیتوان شجاعتهای دلیرانه مردم تنگستان و بوشهر را و آن شخصیت معروف و ارزشمند(رئیس علی دلواری) را در مقابل استعمار انگلیس نادیده گرفت، نمیتوان قیامهای میرزا کوچک خان جنگلی و شیخ محمد خیابانی و دهها موارد دیگر را نادیده گرفت، اینها تماما گنجینههای پر افتخار فرهنگ ایران هستند.
وی با اشاره به دورههای ادبیات پایداری اظهار کرد: ادبیات پایداری را در سه مقطع و دوره می توانیم ترسیم کنیم، یک دوره قبل از انقلاب اسلامی است، دو دوره در طول انقلاب اسلامی است و سه دوره هم در دفاع مقدس و جنگ تحمیلی هشت ساله که گل سرسبد ادبیات پایداری است، زیرا هم نزدیکی زمانی دارد و هم قداست کار دارد.
دکتر امیری خراسانی افزود: ادبیات پایداری فقط مختص ایران نیست، هم کشورهایی که تحت ظلم و ستم بودند ادبیات پایداری داشتند. بهعنوان مثال، جنگ جهانی اول، جنگ جهانی دوم و تمامی جنگهایی که رخ دادند در تمامی این جنگها، علما متونی را خلق و درج کردند. افرادی فداکاریها و رشادتهای خود را نوشتند که ما باید آنها را بشناسیم. برده داری سیاه پوستان آفریقایی که امروز به نوع دیگری ادامه دارد که به تعبیری برده داری مدرن شکل گرفته است، بسیار سختی کشیدند و هنوز هم ادامه دارد.
وی گفت: از این موارد، آثار مستندی برجای مانده است که ما باید آنها را بشناسیم. تفاوت میان ادبیات پایداری ما با سایر کشورها در بخش قداست کار است. سرچشمه ادبیات پایداری در قرآن، در اسلام، در جنگ احد، درجنگ بدر، در جنگ خیبر، در نجف، در مکه و در کربلا است. والاترین دستور مقاومت و پایداری را منشور الهی ما، همان قرآن کریم، داده است. حضرت رسول(ص) نقل فرمودهاند: پیام پایداری، ایستادگی و مقاومت است.
دبیر علمی هفتمین کنگره ادبیات سراسری پایداری کشور افزود:
ادبیات عرفانی ما به مبارزه با نفس، تهذیب، تزکیه، تجلیه، تحلیه توصیه میکند و این ادبیات پایداری است. جدا از محدود شاعران و نویسندگانی و گویندگانی که گاهی آنها را به عنوان رفاه طلب تلقی میکنیم اما بستر صحنه ادبیات ما مقدس است و سراسر پر است از پاکیها و رشادتها و زیباییها و با زشتیها و پلشتیها و ناپاکیها مبارزه میکند و رسالت کنگره ادبیات پایداری شناساندن این اعمال است همانطور که رهبر معظم اسلامی فرمودند این جنگ یک گنج است و باید آن را جست و جو کرد. وقتی انسان در این دریای عظیم رشادتها و فداکاریها وارد می شود نمیداند به کجا میرسد اما وقتی مانند یک غواص از این اقیانوس بیکران بزرگی ها و شهادتها خارج میشود دامنی از در و مروارید به همراه خود میآورد. اخیرا در زمینه خاطرات و مجموعه کارهایی که بزرگان در زمان حاضر و در جنگ تحمیلی انجام دادند کتابها و آثاری به چاپ میرسد که همه ارزش و غنیمت است و ما باید پاس بداریم. در سایر کشوها هم این فعالیتها در حال انجاماند؛ موزهها، تندیسها، مجسمهها، فیلمها، سریالها، تئاترها، نقاشیها ، کتابها از جمله این فعالیتها هستند، همه این فعالیت ها در جهت تقدیر از گذشتگان هست.اگر ظرف ادبیات نباشد تاریخ نابود میشود حتی اگر ادبیات نباشد والاترین و بالاترین مفاهیم اخلاقی و معنوی کاربرد نخواهد داشت به مخاطب ارائه نخواهد شد تاریخ زمانی ماندگار میماند که ادبیات حکومت کند. ادبیات پایداری در یک کلمه یعنی رنج دوران بردن و خون دلها خوردن.
وی گفت: تاکنون ۶ دوره کنگره ادبیات پایداری به حول و قوه الهی در کرمان به همکاری دانشگاه شهید باهنر و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس برگزار شده است. کنگره ششم ویژگی بسیار خاصی داشت و دانشگاه شهید باهنر میزبان ۱۸ شهید، پرستوی عاشق، ابر مرد و بینام و نشان بودیم. کنگره هفتم را به محوریت ادبیات تطبیقی ایران و جهان در زمینه پایداری اختصاص دادیم. یعنی همانطور که معتقد هستیم در کشور این گنجهای پنهان وجود دارد در سایر کشورها هم وجود دارد اما اگر نتوانستیم آنها را حضوری به کنگره دعوت کنیم آثارشان را آوردهایم و سایر کشورها محورهای پایداری شان را با محورهای پایداری صاحبان اندیشه ایران تطبیق دادند و به این ترتیب تبادل فرهنگی انجام دادهایم. در مجموع از ۵۰ مقاله ارسالی ۲۵ مقاله برگزیده شد و بعد از مراسم افتتاحیه در سه نوبت ۱۵ مقاله ارائه و مجموعه مقالات، در نسخه نامه پایداری هفت، چاپ خواهد شد.
سردار سرتیپ داوود عامری مشاور عالی رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس
گفت: کنگره ادبیات پایداری در تلاش است تا زمینه و فرصتی را فراهم سازد تا فکر و اندیشه مقاومت یا گفتمان مقاومت تبدیل به اندیشه قابل انتقال شود امروز آن چیزی را که میتوان به آن افتخار کنیم جدایی از رزم و سلاح در میدان نبرد اندیشه و تفکر مقاومت است که معرف مردم این سرزمین است.
وی افزود: امروز گفتمان و فرهنگ مقاومت ارزش پایداری است که توانسته این مقاومت و ارزشها را در طول تاریخ بیافریند و پایدار کند و برای آیندگان به ارمغان گذارد.
سردار عامری بیان کرد: این حس و روح اگرصاحب قلمان و اندیشمندان در طول تاریخ نبودند آنها را تبدیل ادبیات و قابل انتقال نمیکردند به نسل امروز منتقل نمیشود و سالهای دفاع مقدس و آغاز انقلاب اسلامی آغاز اقتدار و تفکر حماسه پایداری ملت بزرگ ایران است.
وی عنوان کرد: اگر امروز شاهد یک اقتدار و بزرگی و یک افتخار از سوی سرزمین و میهن عزیزمان در دنیا هستیم چیزی نسیت جزء مگر اینکه به همت کسانیکه در خلال جنگ تحمیلی و دفاع مقدس که بعد از آن تلاش کردند تا این فکر و اندیشه را منتقل کنند و اگر این اندیشه از انقلاب و از بستر تعلیم اسلامی به رزمندگان ما در طول سالهای دفاع مقدس منتقل نمیشد جنگ تحمیلی به دفاع مقدس مبدل نمیشود.
مشاور عالی رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس
تصریح کرد: هیچ گاه بر این تامل نکردیم که چرا ما یک جنگ تحمیلی سراسر خسارت بار را نامش را با دفاع مقدس عوض کردیم اساسا جابجایی عنوان، جابجایی ارزشها و خصائلی بود که در این جنگ اتفاق افتاد که برای ما بسیار گرانقدر و بزرگ است و اگر این فکر و این اندیشه نبود، در جنگ تحمیلی هشت ساله پیروزی نمیشدیم، اگر آن خصائل، اندیشه و فرهنگ توسط بزرگ مردانی به نسل بعد منتقل نمیشد، امروز شاهد مقاومت و پایداری در منطقه نبودیم.
عامری گفت: کار ادبیات پایداری به فرموده حکیم بزرگ انقلاب اسلامی، انتقال و مسیرسازی برای این اندیشه و تفکر است، امروز جمهوری اسلامی مفتخر به گفتمان مقاوت و پایداری است که این گفتمان محتاج ادبیات پایداری است.
وی بیان کرد: ادبیات پایداری ابزار، بستر، مسیر و مولف اساسی برای انتقال این فکر و اندیشه است و آن چیزی در این کنگره و این دانشگاه اتفاق میافتد یک کار بزرگ است و چیزی کمتر از کاری که رزمندگان در سالهای دفاع مقدس انجام دادند نیست، بخصوص که این ادبیات توسط انسانهایی خلق شده که خود، پای در رزم داشتند، مبارزه و مقاومت را حس کردند و درون ملت و مردمی بودند که این فضا را درک کردند و دانشگاه شهید باهنر کرمان و همه فرهیختگان که در گذشته و حال در کنار بسیجیان در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس تلاش کردند این محفل علمی پابگیرد و ماندگار باشد و تا امروز توانسته باعث برکاتی باشد.
وی گفت: اگر این ظرفیتها و توان علمی در کنار هم قرار گیرد میتوان کاری بزرگی صورت گیرد و باعث میشود درها را برای جهانی شدن ادبیات دفاع مقدس باز کند و ما برای اینکه به این نقطه برسیم محتاج کارهای بزرگی از جمله نیازمندیم ادبیات پایداری را به طور دقیق و کامل بشناسیم و برای ساخت گفتمان مقاومت به نظریه مقاومت نیازمندیم که این نظریه محتاج اندیشه بزرگی است که بتواند معانی بزرگی در خود جای دهد و ادبیات پایداری که امروز افتخار این مرزو بوم است تبدیل به نمادی کند که ما به عنوان یک ایرانی پرچم افتخار آمیز آن را در بسیاری از محافل فرهنگی و دانشگاهی دنیا آن را به نمایش و برافراشته بینیم و در کنار یک شناخت دقیق محتاج تربیت نیروی انسانی و افراد فاضلی هستیم که بتواند این مسیر را دنبال کن که این کار مخصوص محیطهای آموزشی و دانشگاهی است.
در این مراسم از کتب «نامه پایداری هفت به نویسندگی احمد امیری خراسانی»، «باغ شعله ور به نویسندگی نجمه طاهری و محمدصادق بصیری»، «ترانههای جنون به نویسندگی حامد حسینخانی»، «راز سنگ، طعم گلابی، سفر در روز تیغ به نویسندگی مژگان نیک طبع»، «پویش خاطره به نویسندگی اکرم شهریارپناه»، «هدیه به نویسندگی معین ایرانپور» رونمایی شد.