مرکز بهداشت استان اصفهان، یکشنبه سوم شهریورماه، اقدام به برگزاری نشست خبری مطبوعاتی اطلاع رسانی بیماری سالک، با حضور معاون بهداشتی دانشگاه، روسای مراکز بهداشت شماره یک و دو اصفهان، مدیر روابط عمومی دانشگاه و جمعی از اصحاب رسانه نمود.
۲۵ میلیارد ریال برای مبارزه با سالک در اصفهان نیاز است
در این نشست خبری دکتر حیدری معاون بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت استان اصفهان با بیان این که تاکنون عملیات لانه کوبی و جونده کشی در ۸۰ هزار هکتار از اراضی سالک خیز استان انجام شده است، گفت : ۲۵ میلیارد ریال اعتبار برای مبارزه با سالک در این منطقه نیاز است.
دکتر حیدری افزود: فعالیت جدی در زمینه مبارزه و کنترل بیماری سالک در استان اصفهان از ۱۲ سال گذشته تاکنون انجام شده است.
وی تصریح کرد: بیماری سالک در بسیاری از استان های کشور به مقوله اجتماعی تبدیل شده و هجده استان و ۱۴۳ شهر کشور را درگیر کرده است، بطوریکه در سال گذشته ۲ هزار و ۸۰۰ مورد ابتلا به این بیماری در استان گزارش و ۵۰ درصد خدمات بیشتر از سالهای گذشته به بیماران ارائه شد.
به گفته وی در زمان حاضر ۹ کشور دنیا از جمله کشورهای عربستان، لبنان، سوریه و برزیل با این بیماری درگیر هستند و موش و پشه بعنوان مخزن و ناقل این بیماری محسوب می شوند.
وی تصریح کرد: بهسازی محیط، مساله مهمی است که باید مورد توجه جدی افرادی که در آن مناطق زندگی می کنند، قرار داشته باشد و ورود بخشداران، دهیاران و شهرداران به این مساله از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
دکتر حیدری خاطرنشان کرد: هر کدام از اداره های دامپزشکی، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی وظایف و تکالیفی در این زمینه بر عهده دارند.
وی با بیان این که آموزش علمی به مردم در مورد راههای جلوگیری از ابتلا به بیماری سالک در سال جاری بهتر از سالهای گذشته انجام شد خاطرنشان کرد: اقدامات خوبی هم در زمینه واکسن و داروی سالک در استان انجام شده که نتایج آن سال آینده مشخص می شود.
۲۵درصد مقابله با بیماری سالک بر عهده مرکز بهداشت است
در ادامه دکتر منصوره ابوفاضلی رئیس مرکز بهداشت شماره ۲ اصفهان گفت: ۲۵ درصد از بار مبارزه و مقابله با بیماری سالک بر عهده مراکز بهداشتی و درمانی است و سایر دستگاه ها در این زمینه باید همکاری لازم را داشته باشند.
دکتر ابوفاضلی افزود: دانشگاه علوم پزشکی و مرکز بهداشت بیش از میزان وظایف خود در زمینه مبارزه با بیماری سالک کار می کند.
وی با بیان این که نباید انگشت اتهام افزایش بیماری سالک به سمت دانشگاه علوم پزشکی باشد گفت: شرح وظایف همه دستگاه ها در رابطه با بیماری سالک به آنها ابلاغ شده و همه دستگاه ها باید در زمینه مقابله با این بیماری همکاری لازم را با دانشگاه علوم پزشکی اصفهان داشته باشند.
به گفته وی بخشداری ها، شهرداری ها و دهیاری ها موظفند نسبت به جمع آوری زباله ها و نخاله های ساختمانی اقدام کنند.
رئیس مرکز بهداشت شماره ۲ اصفهان اظهار داشت: برخی از بخشداری ها به وظایف خود در این زمینه درست عمل نمی کنند و اقدامات لازم را در مورد جمع آوری دپوی کود حیوانی، نخاله های ساختمانی و منازل مخروبه انجام نمی دهند.
به گفته وی، برخی از این منازل مخروبه و قدیمی هم متعلق به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است که هیچ اقدامی در زمینه بازسازی این اماکن انجام نمی دهد و اجازه تخریب آنها هم داده نمی شود.
دکتر ابوفاضلی با اشاره به این که تا همه مسئولان به وسط میدان نیایند، مسایل و مشکلات بیماری سالک در استان حل نخواهد شد تصریح کرد: اداره کل منابع طبیعی هم وظایفی در رابطه با ایجاد تاغزارها دارد و امروز با پیشرفت شهرنشینی، خانه ها و مناطق مسکونی بطرف تاغزارها پیش رفته است.
۲۵۰ نقطه سالک خیز در استان اصفهان داریم/ ابتلا ۱۲۰ مورد جدید به سالک تاکنون
مدیر گروه مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان در این نشست اعلام نمود: بیش از نیمی از مساحت استان اصفهان در مناطق سالک خیز واقع شده و ۲۵۰ نقطه سالک خیز در استان داریم.
دکتر رضا فدایی اظهار داشت: بیماری سالک یک نمودار بالا و پایین دارد و در مقاطعی از زمان ها با کاهش بیماری و با افزایش بیماری سالک مواجهیم به این صورت که از اوایل شهریور ماه اولین بیماران نمود پیدا می کنند و در مهر و آبان به حداکثر خود می رسند و تاکنون ۱۲۰ مورد جدید بیمار پیدا شده که تا آبان ماه احتمال افزایش آن وجود دارد.
وی بیان داشت: ۸۰ درصد سالک در شهرستان اصفهان، اردستان، نطنز، شاهین شهر و برخوار واقع شده است.
مدیر گروه مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به اینکه نیم میلیون نفر در مناطق سالک خیز زندگی می کنند و اگر کاشان و آران و بیدگل را هم حساب کنیم این جمعیت به ۷۰۰ هزار نفر می رسند، اضافه کرد: قبل از انجام مداخلات، تعداد مبتلایان به سالک به ۲ تا ۳ هزار نفر می رسید که این آمار تا دهه ۸۰ بود و ثبت بیمار ها هم کاملا دقیق نبود، اما پس از اجرای طرح مداخلات در ۱۱ سال اخیر بین سالهای ۸۷ تا ۹۷، ۱۲۱ هزار نفر روز نیروی انسانی، ۴۰۰ هزار هکتار از اراضی سالک خیز استان را جونده کشی کردند که در سال ۹۶ آمار مبتلایان به زیر یک هزار نفر رسید، اما در سال ۹۷ تعداد مبتلایان علی رغم فعالیت ها افزایش یافت.
وی با بیان اینکه سال گذشته ۸۵۰ نفر مبتلا در شهر ورزنه ثبت شده است، افزود: ۳ مرحله جونده کشی در ورزنه انجام گرفت و ۳۰۰ نفر در مقابل این بیماری واکسینه شدند.
دکتر فدایی با اشاره به اینکه امسال ۱۰ کار جدید برای پیشگیری و کنترل و مبارزه با سالک در نظر گرفته شده است، گفت: شعاع جونده کشی از ۵۰۰ متر به یک هزار متر رسیده و استفاده از روش جدید تشخیص برای بیماران نیز در این راستا وجود دارد که برای انجام این ۱۰ قدم به ۲و نیم میلیارد تومان اعتبار نیاز است .
وی با اعلام اینکه به منظور کنترل سالک در شرق اصفهان نیاز به مشارکت جدی مردم و همراهی کردن آنها داریم، ادامه داد: آموزش خانه به خانه را برای مردم شرق اصفهان انجام دادیم و در حال حاضر تمام جمعیت ۲۰۰ هزار نفری شرق اصفهان آموزش دیدند .
دکتر فدایی اظهار داشت: همچنین نیاز است از ابزار رسانه برای اطلاع رسانی استفاده کنیم و نیز معلمین و دانش آموزان در این حیطه آموزش های کامل را ببینند.
وی افزود: مردم شرق اصفهان باید بدانند زمانی که سالک در حد یک جوش است و طی دو هفته یک زخم روی دست آنها مانده است، مشکوک شوند و برای پیشگیری از خطر بیماری به پزشک مراجعه کنند، زیرا که شاید بتوان با یک روش ساده فریز، آن را درمان کرد.
دکتر فدایی تصریح کرد: مهمترین چالش پیش روی ما زباله ها و نخاله های رها شده است که به طرز نامناسبی تکثیر پیدا می کند و مدیریت شهری باید آنها را جمع و جور کند.
مدیر گروه مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: جاری بودن فاضلاب رو باز در مناطق مسکونی و مجاورت خطرناک با تاغزارها از دیگر چالش ها پیش روی مرکز بهداشت نیز می باشد.
دکتر فدایی خاطرنشان کرد: چهار مرحله مبارزه با بیماری سالک در سالجاری در زمینه جونده کشی، لانه کوبی و طعمه گذاری درون لانه ها توسط ۹ هزار و ۲۰۰ نفر از بسیجیان و کارگران در حدود ۸۲ هزار هکتار از اراضی استان انجام شده و هنوز یک چهارم کارها باقی مانده است.
مسئول بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: تلاش ما بر این است که بتوانیم داروی مبارزه با سالک را در کشور بسازیم و آنرا از انحصار شرکت داروسازی اروپایی درآوریم.