رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ۲۵ هزار نفر بیمار نیازمند در کشور وجود دارد که در انتظار پیوند اعضا هستند.
به گزارش پایگاه خبری وبدا در همدان، دکتر مهدی شادنوش در جلسه پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی ابنسینا با بیان اینکه پیوند عضو یک ضرورت است، انتخاب نیست اظهار داشت:
"
پیوند عضو" قله پزشکی دنیاست و بالاترین تکنولوژی که بشر به آن دست یافته به همراه فرهنگسازی و فعالیتهای اجتماعی در رخداد آن نقش دارند.
وی افزود: تیم اهدای عضو طی زمان محدودی از فوت فرد اهدا کننده عضو فرصت دارند تا همزمان با تسلی دادن و تسلیت گفتن به خانواده او، مساله نیاز به اهدای عضو را نیز با این خانواده درمیان بگذارند و این شرایط بسیار پیچیدهای است که هنر تیم اهدای عضو میتواند شرایط سخت و پیچیده خانواده اهداکننده به بُرد تبدیل کند.
**مرکز پیوند شیراز، رتبه یک پیوند کبد در جهان
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت ادامه داد: موضوع اهدای عضو نخستین بار در ایران توسط دکتر فاضل پیگیری شد و پاسخ و حمایت مرجعیت شیعه حضرت امام خمینی(ره)در سال ۶۸ زمینهساز پذیرش اجتماعی آن شد اگرچه ۱۱ سال طول کشید تا نخبگان ما در مجلس شورای اسلامی پی ببرند که این اتفاق نیاز جامعه است و آن را تصویب کنند و این نشان از آگاهی، برجستگی و شهامت حضرت امام در زمانه خود دارد.
وی تشریح کرد: خوشبختانه امروز همه انواع پیوند اعضا در کشور انجام میشود و تاکنون در بیش از ۳۳ مرکز کلیه کشور حدود ۵۳ هزار پیوند کلیه انجام شده و بیش از ۶ هزار پیوند کبد صورت گرفتهاست به طوریکه مرکز پیوند شیراز با ۷۰۰ پیوند، رتبه یک دنیا را در این پیوند به خود اختصاص دادهاست.
این مقام مسئول تبیین کرد: هر فرد میتواند تا ۸ عضو و ۵۳بافت و نسوج از بدن خود را اهدا کند البته موضوع اهدای عضو نیازمند رکن مهمتری به نام "فرهنگ
"
است که ۵۰ درصد از فرایند اهدای عضو است و همه بخشهای جامعه باید در این فرهنگسازی سهیم باشند وگرنه دانشگاه علوم پزشکی بهتنهایی کار چندانی از پیش نمیبرد.
**اسپانیا رتبه نخست اهدای عضو جهان را داراست
دکتر شادنوش بیان کرد: کشور ما طی ۱۹ سال گذشته
در شاخص
PMP
رشدی ۶۰ برابری داشته و این اگرچه مطلوب است اما کافی نیست چراکه میبینیم در برخی کشورها مانند چین طی ۱۰ سال ۱۷۷برابر رشد در این شاخص به وقع پیوسته و یا اسپانیا با وجود اینکه در کاهش حوادث ترافیکی بسیار تلاش کرده همچنان رتبه نخست اهدای عضو را داراست.
وی خاطرنشان کرد: سالیانه ۱۶هزار حادثه جادهای در کشور رخ میدهد که حدود ۵۰ درصد آن با ضربه به سر در مسافران یا عابران خاتمه مییابد و بین ۲۵۰۰ تا ۴هزار از افرادی که در این سوانح دچار مرگ مغزی شدهاند امکان اهدای عضو پیدا میکنند با این حال در سال ۹۷ که بیشترین آمار اهدای عضو را داشتیم تنها هزار
مورد پیوند عضو صورت گرفتهاست.
این مقام مسئول تشکیل شورای پیوند در هر استان را از جمله راهکارهای تقویت رویکردهای اجتماعی در پیوند اعضا برشمرد و اظهار کرد: استفاده از نیروهای آموزش دیده و با انگیزه، اجرای دقیق طرح پایش و استفاده فراگیر از سامانه ملی رجیستری نیز از دیگر راهکارها در این موضوع به شمار میروند.
**ایران رتبه ۲۶ اهدای عضو در جهان است
رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت اضافه کرد: کشور ما در مساله اهدای عضو رتبه ۲۶ جهان را داراست و در اهدای عضو فرد مرگ مغزی رتبه ۳۷ دنیا را داریم و شاخص
pmp
مطلوب کشور ما ۴۰ است اما در سالهای ۹۶ و ۹۷ بین ۱۱ تا ۱۱ و نیم بودیم.
وی با نگاهی به شرایط اهدای عضو در استان همدان گفت: همدان با جمعیت یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفری خود سالانه ۴۵ پیوند عضو داشته باشد و با توجه به اینکه فعالیت در زمینه اهدای عضو در این استان از سال ۸۱ آغاز شده ۷۸ اهدای عضو در این ۱۷ سال انجام شده که با درنظر گرفتن افراد واجد شرایط اهدا، این آمار میتوانست تاکنون ۷۲۰ مورد باشد.
دکتر شادنوش با بیان اینکه سالیانه ۶۵ نفر به دلیل نرسیدن عضو مورد نیاز جان خود را از دست میدهند عنوان کرد: استان همدان در سال ۹۵ با ۱۶ مورد پیوند، بیشترین اهدای عضو خود را طی این ۱۷ سال تجربه کرده و در سال ۹۷ رتبه ۱۹ کشور را در اهدای عضو به خود اختصاص دادهاست.
وی افزود: در هر سال ۶۷۳ مورد دیالیز در استان همدان انجام میشود که هر دیالیز حدود ۵۰۰هزار تومان هزینه در بردارد و این به آن معناست که در هر ماه، حدود ۶ میلیارد و ۷۳۰ میلیون تومان در بخش دیالیز استان هزینه میشود.