امسال هفتم ژوئن اولین سالروز جهانی ایمنی مواد غذایی است. این تصمیم که توسط WHO و FAO به صورت مشترک اعلام شده است به منظور توجه و تمرکز در تشخیص، پیشگیری و مدیریت خطرات بیماریهای مرتبط با امنیت غذایی است. همانگونه که در شعار امسال عنوان شده است:
ایمنی مواد غذایی، دغدغه همگانی
“Food safety, everyone’s business”
دسترسی به غذای ایمن حق همه مردم می باشد، انسان سالم با غذای ایمن میسر است و باید با توسعه سلامتی انسانها، نیاز به مصرف دارو را کم و کمتر کنیم ما باید بتوانیم نظارتهای لازم را در تمام زنجیره تامین غذا که امروزه به شکل کاملا پیچیده است موثرتر از قبل داشته باشیم تا از ایمن بودن زنجیره اطمینان حاصل کنیم.
وزارت بهداشت به عنوان تنها مرجع متولی سلامتی از طریق سازمان غذا ودارو باید بتواند به دقت زنجیره تامین را کنترل و از ایمن بودن آن اطمینان حاصل نماید. برای این امر شاید نیاز باشد قوانین مصوب بازنگری و هماهنگی بیشتری با ارگانها و سازمان های دولتی دیگر داشته باشیم، چرا که همه افراد درگیر زنجیره مواد غذایی مسئول ایمنی مواد غذایی می باشند. تمام مصرف کننده ها حق دارند به غذای سالم و دارای ارزش تغذیه ای مناسب دسترسی داشته باشند.
بدون ایمنی مواد غذائی قطعا امنیت غذائی معنی ندارد مخصوصا در شرایط تحریم کنونی هرگونه اتفاق منفی در ایمنی مواد غذائی علاوه بر اثرات منفی بر سلامت عمومی هزینه های زیادی را بردوش دولت جهت درمان بیماران و تامین دارو خواهد داشت.
برنامه های ما در حوزه غذایی درخصوص ارتقاء و اطمینان بیشتر از ایمنی و ارزش تغذیه ای مواد غذایی است، باید برای ارتقاء ایمنی و سلامت مصرف کننده برای نشانگرهای تغذیه ای و شناسه اصالت کالا اقدامات موثرتری انجام دهیم.
همه ما در زنجیره تولید، حمل و نقل، نگهداری، واردات، صادرات، عمده فروشی ، خرده فروشی و ... حتی مصرف کننده مسئول حفظ ایمنی مواد غذایی هستیم تا غذای ایمن در زنجیره تامین جا به جا شود. بنا به گزارش های مربوط به ایمنی مواد غذایی تقریبا۶۰۰ میلیون نفر در جهان با خوردن غذای آلوده بیمار می شوند و ۴۲۰ هزار نفر از آنها هر سال جان خود را از دست می دهند. بیش از ۲۰۰ نوع بیماری از اسهال گرفته تا سرطان را موجب می شود. بچه های زیر ۵ سال، ۴۰ درصد از بیماران ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده را در دنیا شامل می شوند و ۱۲۵هزار آنها هر سال جان خود را از دست می دهند.
بیماری های ناشی از غذا مانع پیشرفت اجتماعی و اقتصادی می شوند و حتی باعث آسیب رساندن به اقتصاد ملی، گردشگری و تجارت است. ارزش تجارت مواد غذایی در جهان ۶/۱ تریلیون دلار است که تقریبا برابر با ۱۰ درصد از کل تجارت سالانه در سطح جهان میباشد.
هزینه های غذایی غیرایمن در اقتصادهای کم درآمد و متوسط بسیار چشمگیر است هر سال حدود ۷۰۰ هزار نفر در سراسر جهان به علت عفونت های باکتریایی مقاوم به درمان جان خود را از دست می دهند.
بهبود شیوه های نظارت و افزایش مسئولیت پذیری در بخش غذایی در طول زنجیره غذایی با سامانه های مرتبط از برنامه های اساسی و ریشه ای سازمان غذا و دارو خواهد بود. باید بتوانیم برای کاهش تاثیرات فراوان مواد غذایی غیرایمن اقدامات اساسی انجام دهیم و برای اینکار نهادهای دولتی، دستگاه های نظارتی، تولید کنندگان، وارد کنندگان، مصرف کنندگان و تمام عوامل باید در قبال وظایف خود مسئولیت پذیر و پاسخگو باشیم.