چالش های سلامت جهان در کیش بررسی می شود/ رونمایی از سه سند جهانی
گالری عکس
دکتر علی جعفریان، رییس هفتمین نشست منطقهای مجمع جهانی سلامت، روز سه شنبه ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ در نشست خبری این همایش، به معرفی پیشینه و سابقه M۸ Alliance پرداخت و گفت: گروهی از دانشگاه ها و فرهنگستان های جهان، در حوزه سلامت، گروهی مشابه G۸ (هشت کشور صنعتی) به محوریت دانشگاه و مجتمع بیمارستانی چریته در سال ۲۰۰۹ در برلین تشکیل دادند. این مجمع با هشت عضو، فعالیت خود را آغاز کرد و امسال که دهمین سال آن بود به ۲۵ عضو از ۱۸ کشور رسیده است. اعضای این مجمع، دانشگاهها، فرهنگستانها و موسسات آموزشی پژوهشی در حوزه سلامت هستند و دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال ۲۰۱۶ به عنوان بیست و چهارمین و تنها عضو منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا در این پیمان حضور دارد.
وی این نشست را اتاق فکری بزرگ در حوزه سلامت خواند و گفت: این نشست، جلسه ای مشورتی میان چهار گروه دانشگاهی، سیاستگذاران، صنعت و جامعه است تا در کنارهم پیرامون مسائل روز و افق آینده حوزه سلامت به بحث بنشینند و برای مجامع بین المللی دستورگذاری نمایند. از این رو تا کنون در ۱۰ دوره پیشین، افراد شاخص و سرشناس حوزه سلامت، از جمله بیش از ۱۰۰ وزیر، روسای سازمان های بین المللی و همچنین بیش از ۲۰۰ مدیر ارشد صنایع وابسته به سلامت، گردهم آمده اند؛ در واقع این مجمع را به نوعی داووس (مجمع جهانی اقتصاد) سلامت تشبیه می کنند.
رئیس هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت، سپس به برگزاری نشست های منطقه ای اشاره کرد و افزود: از سال ۲۰۱۳، پیمان گروه هشت با هدف بررسی مسائل منطقه ای، نشست های منطقه ای خود را آغاز کرد بر این اساس نخستین بار دانشگاه ملی سنگاپور و بعدها به ترتیب برزیل، ژاپن، ژنو، مونترال و پرتغال میزبان این نشست ها بودند. دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۲۰۱۷ پیشنهاد میزبانی را مطرح کرد و پس از ۶ ماه بررسی، تصویب شد که هفتمین نشست منطقه ای سال ۲۰۱۹ در ایران برگزار شود.
دکتر جعفریان، انتخاب کیش برای برگزاری مجمع منطقه ای سلامت را به دلیل عدم نیاز به صدور ویزا برای میهمانان خارجی عنوان کرد و یادآور شد: برنامه ریزی این نشست از اواخر سال ۱۳۹۶ آغاز و دبیرخانه آن نیز از مهرماه تشکیل شد تا نشستی با بهترین کیفیت و با حضور صاحب نظران سرآمد نظام سلامت دنیا برگزار شود. چرا که وقتی افراد بین المللی دعوت می شوند باید نشان دهیم که این نشست با بهترین کیفیت برگزار می شود.
وی ظرفیت های دانشگاه علوم پزشکی تهران را برای میزبانی چنین نشستی را مثبت ارزیابی کرد و گفت: برای این نشست وقت زیادی از سوی همکاران دانشگاه و موسسه ملی تحقیقات سلامت به نمایندگی از دانشگاه، صرف شده است. نقش این مجمع در دستورسازی پررنگ تر از گذشته شده است.
نماینده تام الاختیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت گفت: دانشگاه علوم پزشکی تهران مصمم است از نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت، بهترین بهره را ببرد.
فرصتی برای دیپلماسی ایران
دبیر هفتمین نشست منطقهای مجمع جهانی سلامت، با اشاره به نقش سیاست در سلامت، گفت: نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت در جزیره کیش، فرصتی بی نظیر برای دیپلماسی سلامت ایران خواهد بود.
امیرحسین تکیان، دبیر علمی هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت افزود: سلامت بر اساس قطع نامه های سازمان جهانی بهداشت یک انتخاب سیاسی است و دستورگذاری برای آن نیز حرکتی آمیخته با سیاست است. بر این اساس، مجمع جهانی سلامت و پیمان گروه ۸ با ۲۵ عضو اقدام به دستورگذاری در این حوزه نموده و دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز تنها عضو منطقه ما است که در این گروه حضور دارد.
وی با بیان اینکه در نشست جزیره کیش، چالشهای اصلی سلامت در جهان با محوریت توسعه پایدار، مورد بحث و بررسی قرار میگیرد، خاطر نشان کرد: در این نشست به چالش های موثر بر سلامت در مسیر توسعه پایدار پرداخته خواهد شد. به عنوان مثال نیمی از ۶۹ میلیون پناهنده جهان یا در منطقه مدیترانه شرقی حضور دارند و یا از این منطقه برخاسته اند که ایران نیز در این منطقه قرار دارد و این مسئله می تواند سلامت افراد را تحت تاثیر قرار دهد. آوارگی، جنگ، مسائل قومی، آب و هوا، مسائل مربوط به تغییر دولت ها و غیره از جمله مواردی است که در این نشست مطرح می شود.
دکتر تکیان، هفتمین نشست منطقهای مجمع جهانی سلامت را فرصتی برای کشور خواند تا بتواند دانشمندان و سیاستگذاران خود در حوزه سلامت را به جهانیان معرفی کند و تصریح کرد: همچنین برگزاری این نشست فرصتی برای کشور است تا در آن به چالش های نظام سلامت کشور نیز توجه شود.
وی درخصوص پنل های هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت گفت: ۶ دستور کار اصلی برای این نشست در نظر گرفته شده که شامل بیماری های غیر واگیر و سلامت روان، سلامت در شرایط ناپایدار، بهداشت محیط و مسائل زیست محیطی، آموزش سلامت و آموزش پزشکی، سلامت جهانی در جهان در حال گذار و همچنین توسعه پایدار سلامت است.
دبیر علمی هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت، مردم، محیط زیست، صلح، رفاه و مشارکت را از جمله ستون های اصلی توسعه پایدار خواند و گفت: این نشست یکی از ابزارهای اصلی است تا سیاست مداران و دانشمندان با همفکری و مشارکت یکدیگر به بررسی و حل مشکلات این حوزه بپردازند.
وی از ایران به عنوان کشور پیش رو منتخب سازمان جهانی بهداشت در مبارزه با بیماریهای غیر واگیر یادکرد و افزود: بر همین اساس، موضوع کنترل بیماریهای غیر واگیر و برنامهها و اقدامات ایران در این زمینه، در نشست جزیره کیش مطرح خواهد شد.
دکتر تکیان، با اشاره به اهمیت مسئله بیماریهای غیر واگیر و سلامت روان افزود: ۸۰ درصد از موارد زودرس ۵۵ میلیون مرگ و میر سالیانه در دنیا، متوجه بیماریهای غیر واگیر است و در ایران نیز ۴ بیماری مهم قلبی و عروقی، سرطان ها، بیماری های مزمن تنفسی و دیابت علت ۸۱ درصد مرگهای زودرس هستند.
دبیر علمی هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت، بهداشت محیط و بحران آب و آلودگی هوا را از دیگر موضوعات خواند و یادآور شد: کمبود یا بحران آب یکی از چالش های اصلی کشورهای منطقه و بسیاری از کشورهای جهان است و هر سال ۱۰ میلیون نفر در دنیا فقط به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند.
دکتر تکیان دستورهای بعدی این نشست را آموزش سلامت عنوان کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران از ۳۴ سال پیش دارای ساختار منحصر به فرد در حاکمیت نظام سلامت است و از معدود کشورهای دنیا است که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارد. این تجربه (ادغام نظام سلامت در ارائه خدمت) و چالش ها و فرصت های آن با حضور صاحب نظران ایران و سایر کشورها در نشست کیش مطرح خواهد شد.
دبیر هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت، از برگزاری ۱۸۰ سخنرانی توسط دانشمندان، صاحبنظران، سیاستگذاران و افراد تاثیرگذار از کشورهای دنیا خبر داد و تصریح کرد: تاکنون حضور ۱۳۱ میهمان خارجی از ۴۳ کشور دنیا در این نشست قطعی شده و ۷۲ سخنرانی داخلی نیز توسط ۶۹ نفر از دانشمندان حوزه سلامت کشور انجام می شود.
وی افزود: ۴ سخنرانی جامع توسط وزرای بهداشت، معاونین وزرای بهداشت و افراد تاثیرگذار بین المللی و ۲۹ پنل که هر کدام ۹۰ دقیقه به طول می انجامد، در این دور روز برگزار می شود و در هر پنل بین ۵ تا ۷ نفر سخنرانی می کنند که هر کدام یک رئیس ایرانی و یک رئیس غیرایرانی دارد. کمیته علمی ۴۳۲ نفر را از سراسر دنیا به عنوان سخنران شناسایی کرده که در نهایت ۸۶ سخنران غیر ایرانی در نشست حضور خواهند داشت. برای اولین بار در مجمع جهانی سلامت، اولین نشست دانشجویی گروه پیمان M۸ در کیش برگزار می شود که در این نشست، ۱۹۶ دانشجو از ۲۱ کشور حضور و مشارکت دارند و اساسنامه مجمع دانشجویی M۸ نیز به منظور تصویب در اجلاس مهرماه مجمع جهانی سلامت در برلین بحث و بررسی می شود.
دکتر تکیان، تعداد افراد شرکت کننده در نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت در کیش را ۸۱۲ نفر عنوان کرد و افزود: در این نشست ۲۷۶ نفر از اعضای هیات علمی، روسا و معاونین ۴۱ دانشگاه علوم پزشکی کشور، ۱۵۶ دانشجوی ایرانی و ۴۰ دانشجوی خارجی، ۴۶ نفر از تیم اجرایی، ۷۴ سخنران داخلی، ۵۶ نفر میهمان از سایر دانشگاه های غیر علوم پزشکی و ۳۷ نفر از کمیته اجرایی مشارکت و حضور دارند.
دبیر هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت از حضور وزرای بهداشت ایران، افغانستان و قزاقستان به همراه چند تن از معاونین خود در این نشست خبر داد و گفت: در حاشیه برگزاری نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت، شماره ویژه نشریه Lancet در مورد جمهوری اسلامی ایران با حضور مقامات علمی و اجرایی کشور رونمایی می شود و این شماره به ایران در حال گذار اختصاص یافته است. همچنین در طول برگزاری نشست، از سه سند تروما، اخلاق و مبارزه با چاقی رونمایی می شود.
وی افزود: به مناسبت بزرگداشت قربانیان سیل اخیر در کشور، در حاشیه برگزاری هفتمین نشست منطقه ای مجمع جهانی سلامت در کیش، مسابقه دو نیمه ماراتن با حضور میهمانان داخلی و خارجی برگزار می شود. همچنین صبحانه کاری دانشجویان با دانشمندان از سراسر جهان در روز دوم برگزار خواهد شد.
خبرنگار: نسیم قرائیان
عکس: جمشید ربیعی