پیامدهای تغییر اقلیم جهانی بر کشت درخت سیب در ایران بررسی شد
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه حکیم سبزوار، در تشریح این پژوهش آمده است: با توجه به تغییرات آب و هوایی و افزایش گرمایش جهانی، محصولات کشاورزی و درختان میوه به شدت آسیبپذیر هستند و هر نوع تغییر در پارامترهای اقلیمی، تولید و عملکرد درختان میوه را به خطر می اندازد. درختان میوه و تولیدات باغی به دلیل ارتباط بسیار بالایی که به شرایط اقلیمی دارد، به تغییرات آب و هوایی حساسیت بالایی نشان می دهد.
نتایج این تحقیق نشان داد: دگرگونی در وضعیت مولفههای دمایی و شاخصهای اقلیم کشاورزی بالاتر از آستانه تحمل درخت سیب در ایران، نشانه بارزی از تغییرات آب و هوایی بر روی درختان میوه میباشد. در دوره آینده تا اواخر قرن بیست و یکم، مساحت مناطق مناسب کشت درخت سیب در ایران به ۲۹۰۷۳۴۴۸ هکتار خواهد رسید. در واقع ۷/۴۶ درصد از مساحت کشت درخت سیب در اثر تغییرات اب و هوایی و گرمایش جهانی، قابلیت خود را از دست خواهند داد. تحت شرایط تغییر آب و هوایی دوره آینده، کشت و تولید درخت سیب در ایران به دلیل گرم شدن دمای هوا، به مناطق مرتفع تر کشیده خواهد شد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داده که افزایش دمای هوا در اثر گرمایش جهانی، برای درختان خزان کننده مناطق سردسیر ایران، یک تهدید جدی خواهد بود.
گفتنی است این تحقیق مستخرج از رساله دکتری حمزه احمدی به راهنمایی دکتر غلامعباس فلاح قالهری در دانشگاه حکیم سبزواری، در سال ۲۰۱۹ در نشریه معتبر Climatic Change به عنوان یکی از نشریات برتر حوزه اقلیم شناسی و تغییر اقلیم جهانی چاپ گردید. این مجله از Impact Factor:۳.۵۳۷ برخوردار می باشد. همچنین در رتبه Q۱ نشریات علوم اتمسفری قرار دارد.
لینک انتشار این مقاله در زیر ارائه شده است:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10584-018-2316-x
ل.م ۵۴