عمومی | دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

با شروع فصل گرما مواظب بیماری های منتقله از آب و غذا باشیم


کارشناس مسئول بیماری های واگیردار شهرستان بویراحمد، گفت: با توجه به بارندگی های اخیر، شروع فصل بهار، گرم شدن هوا، کاهش هزینه‌های مربوط به بیماری و ارتقاء شاخص‌های سلامتی در کشور توجه به بیماری های منتقله از آب و غذا از اهمیت بالایی برخوردار است.

به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد؛ علی کرمی افزود: عفونت ناشی از غذا با خوردن غذا و آشامیدنی که قبلا به یک سم نظیر میکروب، ویروس یا انگل آلوده می شوند و معمولا در ۲۴ تا ۴۸ ساعت بدون هیچگونه مداخله پزشکی بهبود می‌یابند.

وی عنوان کرد: اگر دو نفر یا بیشتر از یک غذا یا آشامیدنی مشترک استفاده کرده و علائم بالینی مشترکی داشته باشند طغیان بیماری منتقله از غذا اتفاق افتاده است و اغلب افراد با نشانه های بالینی اسهال، تهوع، استفراغ و کرامپ‌های شکمی به پزشک مراجعه می کنند.

وی ادامه داد: این عفونت ها از دو راه تهاجم و تکثیر به لایه‌های مخاطی روده و سایر بافت‌ها (شیگلا) و تکثیر در داخل لومن توسط باکتری‌ها(یبریوکلرا و E.Col ) و توکسین روده را آزاد می‌کنند.

کارشناس مسئول بیماری های واگیر شهرستان بویراحمد، افزود: منبع این مسمومیت ها سموم باکتریایی، مواد شیمیایی، سموم طبیعی در گیاهان، سموم با منشاء حیوانات و قارچ ها می باشد.

وی افزود: ارتقاء آموزش‌های عمومی در مورد راه‌های پیشگیری از بیماری‌های منتقله از غذا به منظور کاهش ابتلاء، هزینه‌های کنترل، مرگ و میر ناشی از بیماری‌های منتقله از غذا و افزایش هماهنگی و مشارکت بخش‌های خصوصی و دولتی جهت تشخیص آزمایشگاهی صورت می پذیرد.

وی اصول کلی پیشگیری از بیماری های منتقله از غذا را این گونه عنوان کرد: بازرسی گوشت(باید غذاهای تهیه شده از حیوانات عاری از آلودگی باشد)، بهداشت شخصی مخصوصا کسانی که در کار تهیه مواد خوراکی مورد نیاز( حمل و نقل، آماده‌سازی و پختن ) هستند، کسانی که دارای زخم‌های عفونی، جوش صورت و دمل، اسهال ساده، اسهال خونی و عفونت حلق هستند تا درمان کامل باید از تهیه و توزیع مواد غذایی کنار گذاشته شوند.

وی خاطرنشان کرد: استفاده از دستکش در حین تهیه غذا، نگهداری غذا در یخچال (تکثیر میکروب‌ها و تولید توکسین جلوگیری شود) و بهترین دستور طلایی برای بهداشت مواد خوراکی « پختن و در همان روز خوردن » است.

کرمی افزود: روش مناسبی برای فرآوری غذا تهیه شود از جمله غذا کاملا پخته و در اسرع وقت مصرف شود، غذای پخته شده به دقت نگهداری، از تماس با موادغذایی خام جلوگیری و در هنگام استفاده مجدد از آن کاملا گرم شود.

وی در پایان یادآور شد: در هنگام تهیه غذا دست ها را بطور مکرر بشویید، نظافت آشپزخانه از اهمیت بالایی برخوردار است، غذاها را از در دسترس حشرات، جوندگان و سایر حیوانات دور نگه دارید و برای تهیه غذا از آب سالم استفاده نمائید.۷-۵