معاون درمان دانشگاه به نمایندگی از دانشگاه های علوم پزشکی استان تهران از مناطق سیل زده استان خوزستان دیدن کرد
دکتر مهدی رضایی پس از بازگشت از استان خوزستان بهعنوان نماینده دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی در گفتگویی با خبرنگار روابط عمومی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران، روز سه شنبه ۲۰ فروردین ۹۸ به سوالاتی در خصوص وضعیت مناطق سیل زده و نحوه کمکرسانی به آسیب دیدگان سیل استان خوزستان پاسخ گفت.
متن این گفتگو به شرح زیر است:
بهعنوان نماینده رئیس دانشگاه در ستاد بحران بفرمایید تا چه اقداماتی را در خصوص بحران سیل اخیر انجام شده است؟
با سلام، همانطور که اشاره کردید، به دنبال شرایط جوی نامناسب اخیر و وقوع سیلاب در استان خوزستان، طی ابلاغ وزیر محترم کشور، استان تهران، بهعنوان یکی از استانهای معین استان خوزستان برای کمکرسانی اعلام شد؛ که پسازآن، بهفوریت استانداری تهران جلسه کمیته مدیریت بحران را تشکیل داد و بر اساس یکی از مصوبات این جلسه، در تاریخ ۱۷ فروردین ۹۸ تیم ارزیابی متشکل از نمایندگان دستگاههای ذیربط به منطقه جهت هدایت کمکها اعزام شد.
آقای دکتر رضایی با توجه به حضورتان در این تیم، ارزیابی شما از وضعیت استان خوزستان در حال حاضر چگونه است؟
همانطور که میدانید این حادثه طبیعی که اکنون به وقوع پیوسته و تبدیل به یک بحران جدی شده است پدیدهای است که در این استان هر ۲۰۰ سال یکبار رخ میدهد و درواقع امری نادر است. مشکل اصلی، پر شدن ذخایر سدهای اصلی و تداوم آبگیری از بالادست است و پیشبینی بارشها در روزهای آتی موجب نگرانی مسئولین استان خوزستان شده است.
بنابراین با سرریز شدن سدها و محدودیت رودخانههای استان خوزستان در انتقال آب، آبهای مازاد لاجرم بهسوی مناطق مسکونی و کشاورزی هدایت میشود و این موضوع موجب بروز مشکلاتی برای مردم منطقه شده است.
به نظر شما که از منطقه بازدید داشتید چه کمکهایی به هموطنان خوزستانی دارای اولویت است؟
مشاهدات عینی ما حاکی از این است که دستگاههای مسئول اعم از دستگاههای اجرایی و نیروهای مسلح با تمام ظرفیت در حال امدادرسانی به مردم عزیز خوزستان هستند. البته تدابیر تصمیمگیرندگان استان و ستاد مدیریت بحران با تدابیر مردم قدری متفاوت است که این امر سبب بروز مشکلاتی شده است. بر اساس نظر ستاد بحران استان مردم منطقه که در معرض آبگرفتگی هستند بهویژه در دشت آزادگان (سوسنگرد، حمیدیه، کوته نعیم و روستاهای مربوطه) بایستی هر چه زودتر منازل خود را ترک و به مناطق امن انتقال داده شوند. ولی مردم عمدتاً بهجای ترک منازل خود اعتقاد دارند میتوانند با ایجاد موانع فیزیکی مانع ورود آب به خانههای خود شوند. البته دستگاههای اجرایی نیز به آن ها کمک میکنند تا با ساختن سیل بندهایی مانع پیشروی و نفوذ بیشتر آب شده و از این مناطق محافظت کنند. البته این دوگانگی کمی بهسختی کار میافزاید و تدابیری که برای تخلیه مناطق مسکونی شده است را دچار مناقشه میکند.
در خصوص اسکان موقت مردم منطقه، خوشبختانه مسئولین استان خوزستان با کمک دستگاههای اجرایی و نظامی تمهیدات خوبی را فراهم کردهاند و اردوگاهها، آمادگی پذیرش مردم را دارند و امکانات لازم فراهم کردهاند.
به نظر من در حال حاضر تهیه امکانات مربوط به اسکان موقت مردم اعم از چادر، مواد غذایی و لوازم بهداشتی و دارویی در اولویت کمک به منطقه قرار دارد.
شما چه توصیهای برای اعضای هیئتعلمی و کارکنان دانشگاه برای مشارکت در امدادرسانی به هموطنان خوزستانی دارید؟
همانطور که اشاره کردم، اولویت منطقه فراهم شدن امکانات لازم برای اسکان موقت است. خوشبختانه در حوزه بهداشت و درمان، هماهنگی خوبی در سطح وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی اهواز به وجود آمده است؛ و ما هم بهعنوان دانشگاههای معین در تهیه اقلام بهداشتی و دارویی همچنین اعزام گروههای پزشکی موردنیاز با هماهنگی کامل دانشگاه علوم پزشکی اهواز و وزارت بهداشت در تدارک کمکرسانی هستیم.
خواهش ما این است که برای موثر بودن کمکها و جلوگیری از به هدر رفتن منابع، این کمکها از طریق مرکز مدیریت بحران دانشگاه انجام شود تا از طریق خط ارتباطی مستقیم با دانشگاه علوم پزشکی اهواز و ستاد هدایت وزارت بهداشت به نحو مطلوبی کمکهای لازم را به منطقه اعزام کنیم.
بنابراین اگر همکاران عزیز تمایل به مشارکت در این امر مهم دارند میتوانند از طریق شیوههای پیشنهادی دانشگاه ازجمله پویش دانشگاهیان برای حمایت از آسیب دیدگان سیل خوزستان و مرکز مدیریت حوادث کمکهای نقدی خود را در اختیار دانشگاه قرار دهند تا بتوانیم به نحوی مناسب و هماهنگ با نیاز مردم مناطق سیلزده، اقلام موردنیاز تهیه و به دست آسیب دیدگان برسانیم.
خبرنگار: نجمه باهو