عمومی | شورای عالی انقلاب فرهنگی

عدم محدود سازی های مذهبی از ویژگی های مهم تمدن اسلام در زمینه پیشرفت علمی بود

جلسه ۲۴۱ کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران روز چهارشنبه ۹۷/۱۲/۲۲ به ریاست دکتر علی اکبر ولایتی در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در ابتدای این جلسه و پیرو تدوین پیش نویس سند فرهنگ و تمدن اسلام و ایران، اعضای کارگروه مربوطه مشخص و تعیین شدند و در ادامه هم در خصوص تشکیل ستاد (علوم حکمت بنیان) در معاونت پژوهش و فناوری ریاست جمهوری بحث و تبادل نظر صورت پذیرفت.
در این جلسه همچنین در خصوص تشکیل دبیرخانه دانشگاه های با قدمت بیش از هزار سال به عنوان دستور مورد بررسی قرار گرفت.
دکتر ولایتی در همین ارتباط گفت: دانشگاه های نظامیه که در شهرهای نیشابور، بغداد، بلخ، هرات و اصفهان دایر بودند دارای قدمتی بیش از هزار سال هستند و دانشگاه نظامیه نیشابور از جمله این دانشگاه ها بوده است.
وی افزود: در دوران تمدن اسلامی نیز دانشگاه هایی همچون مدرسه مستنصریه بغداد، جامعه الازهر مصر، جامعه زیتونه تونس و ... با قدمت و ویژگی های خاصی که دارند مشغول به فعالیت بوده اند و ما نظیر آن را در غرب نداریم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: از ویژگی های مهم تمدن اسلام این بود که در زمینه پیشرفت علمی به محدود سازی های مذهبی اقدام نکرد و تمامی دانشمندان از مذاهب مختلف همچون مسیحیت و یهودیت در دانشگاه های سرزمین های اسلامی مشغول به فعالیت علمی بودند.
بر همین اساس مقرر شد شاخص های مربوط به دانشگاه در تراز جهانی تدوین و دانشگاههای دارای قدمت هزار ساله دسته بندی شوند.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی دستور دوم جلسه برپایی همایش هزاره ابوریحان بیرونی بود که در این رابطه دکتر بلخاری به ارائه گزارش پرداخت و گفت: در حال حاضر تعدای از کتب ابوریحان در حال تدوین نهایی برای چاپ است و همچنین در خصوص بازسازی بارگاه وی بررسی های لازم در حال انجام است ضمن آن که پیشنهاد شد از ظرفیت های سازمان جهانی یونسکو در تقویت این همایش استفاده شود.
تشکیل کتابخانه ای با عنوان ابوریحان بیرونی و اهتمام برای تجدید چاپ آثار این دانشمند از دیگر مواردی بود که اعضای جلسه  پیشنهاد کردند.
در ادامه گزارشی از جلسات گروه علم حکمت بنیان ارائه شد.
دستور بعدی این جلسه تاسیس موسسه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران در دانشگاه آزاد اسلامی بود که در این رابطه حجت الاسلام و المسلمین خیری به ارائه گزارشی از روند تاسیس این موسسه پرداخت.
دکتر ولایتی در همین خصوص افزود: نظر به اهمیت جایگاه علوم انسانی، معاونت علوم انسانی در دانشگاه آزاد مورد توجه قرار گرفته است و متاسفانه اهمیت علوم انسانی در کشور مغفول بوده  و بایستی به علوم انسانی اسلامی که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب هم می باشد توجه و اهتمام لازم را داشت.
رئیس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران گفت: در کنار دروس غربی که در حال حاضر در دانشگاه ها تدریس می شود باید دروس مرتبط با علوم انسانی- اسلامی نیز تدریس شود.
وی تاکید کرد: به عنوان مثال همچنان که در دانشگاه از کتب روانشناسی غربی استفاده می شود از علم النفس ابن سینا هم باید استفاده شود.
در این جلسه پیشنهاد شد تا تعاملات داخلی و بین المللی معاونت علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی به منظور غنای هر چه بیشتر مفاهیم علوم انسانی پیگیری و تقویت شد.