عمومی | مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند

دکتر طالقانی رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان، معرفی ارقام جدید با هدف تامین نیاز علوفه ای کشور را از جمله رویکرد مهم جاری موسسه دانست

دکتر داریوش طالقانی رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی معرفی ارقام جدید چغندر قند مقاوم به بیماری ها، چغندر علوفه ای با پتانسیل عملکرد بالا و جایگزینی کشت پائیزه به جای کشت بهاره را از فعالیت های مهم موسسه در سال جاری برشمرد. وی هم چنین توجه به انتقال یافته های تحقیقاتی و همکاری با مجامع بین المللی را از اهم اقدام های این موسسه در سال جاری نام برد.

دکتر طالقانی رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند در پاسخ به این سوال که مهمترین دستاوردهای سال جاری موسسه چه بوده، بیان داشت: معرفی یک رقم چغندر علوفه ای به نام "کارآ" در راستای تامین علوفه کشور در راستای رویکرد تامین علوفه کشور از دستاوردهای موسسه در سال جاری است که در حال حاضر در هفت منطقه به صورت پایلوت کشت شده و نتایج رضایت بخشی را در بر داشته است. هم چنین معرفی دو رقم چغندر قند به نام های "سینا" و "دنا" با مقاومت دوگانه به بیماری های ریزومانیا و ریزوکتومی از دستاوردهای دیگر موسسه در سال ۹۷ است. این دو رقم منوژرم هیبرید، عملکرد کمی و کیفی بسیار مناسبی در مزرعه دارند.

وی در توضیح مزیت اقتصادی کاشت رقم چغندر علوفه ای با نام "کارا" افزود: از جمله پایلوت های مشترک اجرا شده رقم "کارا" می توان به کار مشترک با موسسه تحقیقات علوم دامی و موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در ایستگاه گاودشت مازندران اشاره کرد. در این ایستگاه چغندر علوفه ای در تناوب کشت برنج قرار می گیرد تا به تولید برنج که محصول اصلی این منطقه است خدشه ای وارد نشود. نتایج سال اول این طرح نشان داده که با یک نوبت آبیاری توانسته عملکردی معادل ۱۵۰ تن در هکتار تولید کند و در شرائط کاملا دیم هم حدودا ۱۰۰ تن عملکرد داشته است. با توجه به اینکه تامین علوفه یکی از مشکلات مهم صنعت دامپروری در استان های مازندران و گلستان است، بنظر می رسد که این دستاورد می تواند کمک شایان توجهی به دامداران کند. پیش بینی می شود تعداد ارقام معرفی شده در سال ۹۸ به ۴ رقم افزایش یابد و موسسه بتواند کارهای مناسب تری برای تولید چغندر علوفه ای انجام دهد.

وی توسعه کشت نشائی چغندرقند به روش ریشه لخت را از دستاوردهای دیگر موسسه در راستای ارتقای بهره وری زارعت این محصول دانست و خاطرنشان ساخت: توسعه کشت نشائی محصولات به منظور صرفه جوئی در مصرف آب از سیاست های راهبردی وزارت جهاد کشاورزی است. موسسه در این راستا موفق شد در سال ۹۷ با هماهنگی معاونت اجرایی وزارت خانه ، در سطحی بیش از ۲۰۰ هکتار این یافته تحقیقاتی را در مناطق مختلف کشور توسعه دهد. لازم به توضیح است که چغندرقند در بین گیاهان زراعی از قدمت بیشتری برخوردار است و سابقه کشت نشائی آن به حدود ۳۰ سال قبل بر می گردد اما اخیرا استفاده از تکنیک های جدید جایگزین روش های پرهزینه قدیمی شده است . این روش ها در عین سادگی کارایی خیلی خوبی دارند و با استفاده از این تکنیک ها می توان از کشت نشائی برای استفاده بهینه از منابع آب و کم کردن مصرف علف کش ها و یا آفت کش¬ها و به طور کلی ارتقاء بهره وری در زراعت چغندر قند بهره برد.

رئیس موسسه رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند در پاسخ به این سوال که در جهت توسعه کشت پائیزه چغندرقند چه فعالیت هایی انجام یافته، بیان داشت: این موسسه در مناطقی مثل خوزستان، ایلام، جنوب فارس، جنوب کرمان ، بخشهایی از استان کرمانشاه و گلستان کشت پائیزه را توسعه داده و این کار بر مبنای یافته های تحقیقاتی سال های اخیر بوده است و با استفاده از این تکنیک، مصرف آب در زراعت چغندرقند به حدود نصف کاهش می یابد و این مهم، راهکار مناسبی برای تولید شکر در آینده خواهد بود. تبدیل سیستم بهاره به کشت پائیزه چغندرقند با استفاده از آب سبز (بارندگی ها) کمک شایان توجهی به تولید محصول می کند که این سیستم باعث شده مقدار قابل توجهی شکر در سال های اخیر از این روش تولید شود.

دکتر طالقانی در توضیح اینکه چه مشکلاتی زراعت چغندرکاری کشور را تهدید می کند، بیان داشت: کمبود آب و محدودیت منابع آب چالش مهم در زراعت و باغبانی کشور محسوب می شود که زراعت چغندرقند نیز از این قاعده مستثنی نیست. همچنین محصول چغندرقند تحت خطر سه بیماری مهم خسارت زا است که با استفاده از سم نیز کنترل نمی شود و فقط با استفاده از ارقام مقاوم می توان نسبت به کنترل آنها اقدام کرد. خوشبختانه دو رقمی که در سال ۹۷ به نام دنا و سینا معرفی شد، مقاوم به بیماری های پوسیدگی و ریزومانیا هستند که دو بیماری مهم در زمینه زراعت چغندرقند می باشند و این دو رقم مقاومت خیلی خوبی دارند و می توانند در اراضی آلوده، عملکرد خوبی را از خود نشان دهند.

وی با اعلام این مطلب که بذور ارقام معرفی شده در پایلوت های تحقیقاتی پاسخگوی نیاز بخش کشاورزی است ، بیان داشت: خوشبختانه چغندرکار نمونه کشور در سال ۹۷، توانست با استفاده از رقم ایرانی چغندر قند به نام "شکوفا" موفق به برداشت ۱۵۰ تن در هکتار شود که این موضوع نشان می دهد که قابلیت بذور ایرانی برای تولید محصول بسیار بالا است و پتانسیل تولید آنها به بیش از ۱۵۰ تن در هکتار نیز ، گزارش شده است.
دکتر طالقانی در پاسخ به این موضوع که رعایت استاندارد تولید بذر چه جایگاهی در موسسه دارد، پاسخ داد: موسسه تحقیقات اصلاح بذر چغندر قند از اولین موسسه هایی است که به عضویت OECD (سازمان همکاری و توسعه اقتصادی ) درآمده است و در روش اسکیم بذرچغندر قند، حدود ۱۵ سال سابقه همکاری دارد. بنابراین بذرهای تولیدی موسسه قابلیت صادرات داشته و مشکل قانونی در این زمینه وجود ندارد. قیمت بذر تولیدی نیز در مقایسه با کشورهای اروپایی از سطح مناسبی برخوردار است که این امر صادرات موسسه به بازارهای جهانی را تسهیل می کند. همچنین موسسه تحقیقات اصلاح بذر چغندر قند عضو موسسه بین المللی تحقیقات چغندر قند (IIRB) است و با ارتباط مستقیم با این مرکز بین المللی از تکنولوژی های روز دنیا ، برای بهبود شرایط کیفی محصولات استفاده می کند.

وی با توضیح اینکه موسسه تحقیقات بذر چغندر قند از روش های مختلفی برای انتقال یافته های پژوهشی بهره می برد بیان داشت: امسال موسسه با برگزاری ۲۰ دوره آموزش هدفمند برای بهره برداران استانی، گام موثری در انتقال یافته های پژوهشی برداشت؛ همینطور موسسه با ارتباطی که با کارخانه قند دارد یافته های خود را از طریق بخش های کشاورزی آنها، به سرعت به مزارع کشاورزان منتقل می نماید. روش دیگر در انتقال یافته، بارگذاری نشریه ترویجی و یا دستنامه در تالار ترویج کشاورزی است که تاکنون ۷۳ عنوان در این صفحه بارگذاری شده است و این عناوین در سال ۹۶ با موضوع زراعت چغندرقند پائیزه به عنوان بهترین دستنامه موسسه های تحقیقاتی معرفی ومورد تقدیر قرار گرفته است. از دیگر اقدام های آتی موسسه در این زمینه، تهیه اپلیکیشن و فیلم های آموزشی است که از این طریق یافته های تحقیقاتی به کشاورزان انتقال یابد که در حال حاضر دو اپلیکیشن مورد بهره برداری قرارگرفته است.

وی در پاسخ به این سوال که خودکفایی در تولید چغندرقند در چه وضعیتی قرار دارد اظهار نمود: از آنجا که صنعت قند دومین صنعت قدیمی کشور بعد از صنعت نساجی است، در طول این دوران صدساله، سابقه تولید به میزان ۲ میلیون تن شکر یک رکورد جدید برای کشور محسوب می شود که برای اولین بار در سال ۹۶ اتفاق افتاد و این امر شرائط بسیار خوبی را از نظر تولید شکر فراهم کرده که کشور به آستانه خودکفایی نزدیک شود.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند درخصوص همکاری موسسه با بخش خصوصی جهت تولید بذر چغندرقند در کشور و تعاملات بین المللی در این زمینه بیان داشت: با تاسیس شرکت دانش بنیان توسعه گیاهان زراعتی در سال ۹۲ ، فروش بذر این شرکت در ایران در سال ۹۳ به حدود ۱۱ هزار واحد رسید و پیش بینی می شود در سال ۹۷ تولید آنها به حدود ۴۰ هزار واحد افزایش یابد، به این معنی که در عرض ۴ سال میزان فروش بذر این شرکت به بیش از ۳ برابر افزایش یافته است. در زمینه تعاملات بین المللی هم اکنون موسسه در حال انعقاد قرارداد با یک شرکت انگلیسی است تا بذر مناسبی برای کشور تولید کند. همچنین در زمینه صادرات بذر به کشورهای همسایه مانند روسیه مدنظر است با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و سازمان، این اقدام به زودی انجام شود. در زمینه پوشش دهی بذر، موسسه تحقیقات چغندرقند با همکاری یک شرکت معتبرسوئدی Syngenta در نظر دارد فعالیت های نوینی را در زمینه پوشش دهی سموم قارچ کش و حشره کش اجرایی کند. امیدواریم همه اینها دست به دست هم دهد تا بتوانیم تکنولوژی های جدید را از خارج کشور به داخل وارد کرده و در اختیار کشاورزان قرار دهیم.

دکتر طالقانی با تقدیر از کارشناسان روابط عمومی خصوصا همکاران خود در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذرچغندرقند بیان داشت: روابط عمومی یکی از بخش های فعال این موسسه به حساب می آید و از جایگاه خوبی برخوردار است، همچنین همکاران ما در این دفتر ارتباط و تعامل خوبی با مدیریت موسسه دارند و در این راستا تلاش همکاران خصوصا مدیر روابط عمومی موسسه، شایسته تقدیر است.

متقابلا مدیر روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با تشکر از دکتر طالقانی و همکاران خدوم این موسسه، از امعان نظر ایشان برای انجام مصاحبه اختصاصی قدردانی کرد و برای همکاران موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند آرزوی توفیق و سربلندی نمود.