عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بابل

یکصد و هشتمین اجلاس روسای دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی سراسر کشور

به گزارش روابط عمومی وزارت بهداشت ، دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت از اولین نقش ما، دفاع از حقوق بیمار است/ پرونده الکترونیک سلامت، به عنوان یک تکلیف جدی، باید در بهار سال آینده تکمیل شود خبر داد.

وزیر بهداشت با تاکید بر این که اولین نقش ما دفاع از حقوق بیمار است و کرامت بیماران و همراهان بیمار باید حفظ و با همکاران خاطی برخورد جدی شود، گفت: لذا روسای دانشگاه ها به عنوان قائم مقام وزیر بهداشت در منطقه، باید با مکانیزم های حساب شده، با همکاران متخلف، برخورد کنند.

به گزارش وبدا، دکتر سعید نمکی در یکصد و هشتمین اجلاس روسای دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی، ضمن بیان این مطلب در بخش دیگری از سخنان خود،  درخصوص اقداماتی که در حوزه بهداشت انجام شده است، بیان کرد: در حوزه بهداشت عقب افتادگی های زیادی داریم، اما در طول سالهای گذشته دستاوردهای قابل توجهی نیز به دست آورده ایم، سال ها قبل، در بین ۲۳ کشور شرق مدیترانه در زمینه کاهش بیماری های واگیر، رتبه نخست را کسب کردیم.

دکتر نمکی با بیان اینکه دستاوردهای ما در حوزه بهداشت جزو طلایی ترین دستاوردها در این حوزه در بین کشورهای منطقه است، افزود: در دهه های گذشته فرزندان مان را با ۵ دلار علیه ۵ بیماری مهلک مسری قابل پیشگیری با واکسن، واکسینه کردیم و توانستیم با استفاده از چهار روش ۹۰ درصد راه را در حوزه کنترل بیماری های واگیر بپیماییم.

وزیر بهداشت بیان کرد: درحال حاضر بیماری های غیرواگیر و بیماری های واگیرداری که مدیریت آن بسیار سخت است، معضل اصلی نظام سلامت محسوب می شود که مدیریت و کنترل آنها فقط از طریق وزارت بهداشت میسر نیست.

دکتر نمکی ادامه داد: کنترل برخی از بیماری ها ازجمله ایدز نیازمند تغییر رفتار است و این موضوع نیز از توان و وظیفه وزارت بهداشت خارج است.

وزیر بهداشت با بیان اینکه درحاضر حاضر بیماری های نوظهور و بیماری های مشترک انسان و دام در بعضی نقاط، انسان را گرفتار کرده است، خاطرنشان کرد: ۲۸ سال قبل در وزارت بهداشت اداره مبارزه با بیماری‌ های غیرواگیر را راه اندازی کردیم، زیرا معتقد بودیم که بعداز گذر از بیماری های واگیر به سمت بیماری های غیرواگیر پیش خواهیم رفت.

دکتر نمکی با بیان اینکه بار بیماری‌ های امروز در کشور تلنبار ندیدن های دیروز ما است، افزود: یک کشور توسعه یافته در مواجهه با بیماری های نوظهور ناگهان به سیاه چاله نمی افتد، در آن کشورها گاهی ممکن است ویروسی در جایی کشف شود، اما کل نظام سلامت شان با چالش جدی روبرو نخواهد شد.

وزیر بهداشت گفت: متاسفانه امروز در کشور گرفتار بیماری های پرهزینه ای شده ایم. یک دوره شیمی درمانی برای یک بیمار معادل واکسیناسیون ساکنین یک شهرک است، یک شب بستری شدن در ارزان ‌ترین CCU های دنیا ۱۰۰۰ دلار هزینه در بر دارد و این موضوع ضرورت تدوین برنامه های اجرایی برای کنترل بیماری های واگیر را خاطرنشان می کند.

دکتر نمکی با بیان اینکه در مورد کنترل بیماری های غیرواگیر، هیچ شیوه ای موثرتر از آموزش مردم نیست، افزود: باید در زمینه بیماری‌ های واگیر و آموزش مردم اقدامات بهتری را انجام دهیم.

وزیر بهداشت بیان کرد: ۴۰ درصد از مردم نمی ‌دانند مبتلا به عارضه فشار خون هستند و زمانی به این مساله آگاهی پیدا می‌ کنند که دچار بیماری ‌های مختلفی شده‌اند که اگر ما آگاهی‌ های لازم را به افراد جامعه دهیم، اینگونه مشکلات دامن‌ گیر ما نخواهد شد.

دکتر نمکی با اشاره به اینکه در زمینه بیماری های غیرواگیر نیازمند یک برنامه جدی و اجرا و نظارت دقیقی هستیم، ادامه داد: برای تغییر سبک زندگی مردم باید به سراغ مدارس برویم، زیرا اگر افراد دچار چاقی، دیابت و فشار خون هستند، اصلاح این بیماری ‌ها در دوران مدرسه باید انجام شود.

وزیر بهداشت با بیان اینکه در حوزه بهداشت با مسایل دیگری مانند بیماری های روان مواجه هستیم، افزود: ما جامعه افسرده ای داریم که در این زمینه مسائل اقتصادی و اجتماعی بسیاری دخیل هستند و تمامی ارگان ها در اصلاح این وضعیت نقش دارند، اما باید کمک کنیم تا در نظام سلامت پرچم دار این تحول گرایی باشیم.

دکتر نمکی درخصوص حاشیه شهرها گفت: بحث حاشیه شهرها از جمله مسائل جدی نظام سلامت بوده که همگی با آن مواجهیم. زمانی که در سازمان برنامه و بودجه به عنوان معاون اجتماعی خدمت می کردم، به تمام حاشیه شهرها سر زدم، متوجه شدم هیچ حاشیه شهری در هیچ نقطه ای از کشور الگوی منطبق تمام عیار با شهر دیگر نیست. بنابراین تفاوت های بومی و فرهنگی بر سبک زندگی مردم تاثیر گذاشته و الگو و مدلی که برای هر شهر و حاشیه شهر درنظر می گیریم با سایر نقاط متفاوت خواهد بود.

وزیر بهداشت خطاب به روسای دانشگاه های علوم پزشکی گفت: چنانچه قصد دارید به نظام سلامت بپردازید، حاشیه شهرها را دریابید. اینگونه نیست که تصور کنیم بین شهر و حاشیه اش دیواری بنا شده و مسائل نظام سلامت شان بر هم تاثیری ندارد، بلکه زیر پوست این دیوار، رفت و آمدها در جریان است و اینها مدام برهم تاثیر می گذارند.

دکتر نمکی با تاکید براینکه باید به مقوله سلامت مردان نیز بیش از گذشته اهمیت داده شود، گفت: دو گروه آسیب پذیر زنان و کودکان در نظام شبکه بیشتر دیده شدند و از سلامت مردان غفلت کردیم. ۵۰ درصد از جمعیت کشور را مردان تشکیل می دهند و بیشترین حجم بار اقتصادی خانواده ها در کشور ما برعهده مردان است و این روحیه در مردان شکل گرفته که بیمار نمی شوند. به گفته سعدی؛ "مرد باید که در کشاکش دهر، سنگ زیرین آسیاب باشد". بنابراین ما باید بحث سلامت مردان را به عنوان یک اصل مهم دنبال کنیم چراکه مردان برای دریافت خدمات سلامت، کمتر از زنان مراجعه می کنند، بنابراین باید برنامه هایی تدوین شود که این مهم مورد توجه و تاکید قرار گیرد. البته در این راستا در معاونت بهداشت برنامه هایی دردست اجرا است.

پرونده الکترونیک سلامت، پزشکی خانواده و سیستم ارجاع از مباحث جدی و مغفول مانده در حوزه بهداشت است

وزیر بهداشت با بیان اینکه پرونده الکترونیک سلامت، پزشکی خانواده و سیستم ارجاع از مباحث جدی و مغفول مانده ما در حوزه بهداشت است، افزود: استقرار کامل این سه برنامه مهم باید تسریع شده و برنامه ‌ریزی های بهتری انجام شو و در این راستا همه را بسیج کرده ایم.

دکتر نمکی با بیان اینکه در راه اندازی پرونده الکترونیک سلامت، به عنوان یکی از مهمترین زیرساخت های اصلی نظام سلامت بسیار عقب هستیم، تصریح کرد: پرونده الکترونیک سلامت از تکالیف برنامه چهارم و پنجم توسعه بود. لذا روسای دانشگاه های علوم پزشکی و معاونین آنها، باید سعی کنند، تا بهار سال آینده این مهم را به سرانجام رسانند.

وزیر بهداشت با بیان اینکه پرونده الکترونیک سلامت یک اتوبان برای عبور سایر فعالیت های وزارت بهداشت است و بسیاری از اطلاعات از خلال پرونده الکترونیک سلامت استخراج می شود، گفت: به عنوان یک تکلیف جدی، پرونده الکترونیک سلامت باید در فصل بهار سال آینده تکمیل شود.

دکتر نمکی خاطرنشان کرد: بعداز پرونده الکترونیک سلامت، استقرار پزشکی خانواده و نظام ارجاع نیز از مهمترین راهبردها و برنامه های وزارت بهداشت محسوب می شود. استقرار پزشکی خانواده و نظام ارجاع در دو استان فارس و مازندران به صورت پایلوت اجرا شده و باید بیشتر مورد تاکید قرار گیرد تا این پایلوت ها به سرانجام خوبی برسند.

وزیر بهداشت با بیان اینکه در حوزه درمان نیز طرحی به نام طرح تحول نظام سلامت داریم، عنوان کرد: حاصل این طرح دارای چند نکته مثبت است. کاهش پرداختی از جیب بیمار، انجام اقدامات درمانی مطلوب برای بیماران صعب‌العلاج و خاص، ماندگاری پزشکان در مناطق محروم و ارتقای سطح هتلینگ بیمارستان ها از ویژگی های مثبت این طرح بود. اما آنچه باعث نگرانی شد، این بود که در این طرح مسائل اقتصادی کمتر مورد توجه قرار گرفت و تمامی مخارج از جیب دولت هزینه شد.

در طرح تحول نظام سلامت باید واکاوی انجام شود تا متناسب با منابع مالی مان تنظیم شود

دکتر نمکی بیان کرد: طرح تحول نظام سلامت به منابع ۱۰ درصد هدفمندی یارانه‌ ها گره خورده بود که در سازمان برنامه و بودجه نیز ماهانه ۱۳۰۰ میلیارد تومان برای اجرای این طرح به آن می افزودیم. اما برای اینکه به موفقیت این طرح ایمان داشته و آن را از طرح مترقی دولت دکتر روحانی تلقی می کردم، به تداوم آن کمک کردیم و معتقدم که در طرح تحول نظام سلامت باید واکاوی صورت گیرد تا متناسب با منابع مالی مان تنظیم شود.

وزیر بهداشت با اشاره اینکه سهم ما از GDP در سلامت از ۶.۳ به ۱۰ رسیده است، افزود: این در حالی است که این سهم در سایر کشور‌ها بین ۷ تا ۸ است؛ بنابراین از امروز باید به سراغ کیفی شدن خدمات و مدیریت صحیح منابع مالی برویم.

دکتر نمکی افزود: در نظام درمانی کشور باید برای فرودستان اهمیت خاصی قائل شویم و نباید اجازه دهیم در سال آینده پرداختی از جیب مردم افزایش پیدا کند. دلیلی ندارد که از جیب افراد بی بضاعت خرج افرادی را دهیم که بضاعت مالی دارند. باید اولویت ها را تعریف کنیم. باید طرح تحول نظام سلامت به گونه ‌ای واکاوی شود که اقشار فرودست نه تنها آسیب نبینند، بلکه تقویت شوند. به همین دلیل باید به سراغ تدوین راهنماهای بالینی برویم و از سوی دیگر سیستم ارجاع را به گونه ای تعریف کنیم که در ارائه خدمت، سطح بندی خدمات رعایت شود.

وزیر بهداشت با اشاره به اینکه تکریم بیمار و همراهان بیمار یکی از موضوعات مهم محسوب می ‌شود، ادامه داد: به عنوان روسای دانشگاه ها و معاونین، اجازه ندهید در حق مردم کوتاهی شود. تعداد قابل توجهی از این هجمه هایی که به جامعه پزشکی می شود را همکاران ما دامن می زنند. جامعه پزشکی در نظام ارائه خدمت، شریف ترین و پاکیزه ترین خدمت گذاران محسوب می شوند، اما تعداد معدودی از آنها به دلیل کوتاهی که در حق مردم می کنند، بقیه را زیر سوال می برند. پزشکان در دوران دفاع مقدس خدمات بسیار ارزشمندی در جبهه‌ ها ارائه داده اند و در روزهای سخت آنها در کنار مردم بوده اند. بنابراین نباید به دلیل اشتباه عده ای معدود، کل جامعه پزشکی را زیرسوال برد و بی حرمت کرد.

وزیر بهداشت با اشاره به اینکه حفظ حقوق مردم و کرامت بیماران بسیار ارزشمند است و این موضوع باید یکی از اولویت‌های اصلی رییس دانشگاه و وزیر بهداشت باشد، تاکید کرد: اولین نقش ما دفاع از حقوق بیمار است. کرامت بیماران و همراهان بیمار باید حفظ شود و با همکاران خاطی باید برخورد جدی صورت گیرد. لذا روسای دانشگاه ها به عنوان قائم مقام وزیر بهداشت در منطقه، باید با مکانیزم های حساب شده، با همکار متخلف برخورد کنند.