نشست اخلاق نخبگی در قرآن کریم برگزار شد
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ پنجمین نشست اخلاق نخبگی در قرآن کریم و نهجالبلاغه با حضور رئیس بنیاد نخبگان استان تهران در محل بنیاد نخبگان استان تهران برگزار شد.
در این نشست، محمدعلی انصاری؛ استاد برجسته قرآنی با اشاره به مباحث ارائه شده در نشستهای پیشین و مرور ویژگیهای عبادالرحمن، گفت: بندگان خاص خداوند به لحاظ مسائل اعتقادی اجتناب کامل از شرک دارند و هرگز دست به جان آدمیان دراز نمیکنند و به لحاظ مسائل اخلاقی در نهایت پاکیزگی هستند .
وی افزود: طبق آیه شریفه «وَمَن یَفْعَلْ ذَلِکَ یَلْقَ اَثَامًا» اگر این اعمال از کسی سر زند با نقصان مواجه میشود و ما طبق آیات قرآن معتقد به تجسم اعمال هستیم و معتقدیم که انسانها در جهان واپسین هرآنچه را که عمل کردهاند با آن مواجه میشوند و برای کسی که شرک مرتکب شده عذاب آن چند برابر است؛ چرا که برای هر شرکی باید جداگانه مجازات شود و برای تکتک اعمالی که انجام داده است باید پاسخش را ببیند و بازتاب عملش را دریافت کند .
انصاری با بیان اینکه توبه برای آن است که انسان از گناهانش برگردد و توبه دو مرحله دارد، تصریح کرد: «توبه نظری و قلبی» و «توبه عملی و بیرونی»، دو نوع توبه هستند. بحث نظری توبه به بازنگری و پایش انسان از رفتارهای خود مربوط میشود و در این مرحله است که انسان متوجه خطاهای خود میشود. پس از این انسان باید با پذیرش رفتار اشتباه خود در مرحله بعد عزم و اراده بر عدمتکرار گناه داشته باشد.
این استاد برجسته با اشاره به اینکه در توبه عملی نیز انسان در مقام عمل در صدد جبران تمام خطاهای گذشته قرار میگیرد و باید همه را اصلاح کند، ادامه داد: اولین و مهمترین کاری که قرآن انجام میدهد تغییر ذهن و دیدگاه انسانها است و توجه آنها را به خودشان برمیگرداند.
انصاری اظهار داشت: در قرآن چهار کار اشتباه بیان شده و از انسان خواسته شده تا از آنها اجتناب کند: لغو؛ لعب؛ لهو و عب؛ لغو:چیزی که هیچ سودی در آن برای انسان نیست و یک کار بی فایده، پوچ و بیهوده است و عمر انسان را هدف میگیرد (تباهی عمر). عبث: ممکن است کاری که انسان میخواهد انجام دهد فایده داشته باشد ولی پایانش را بررسی نکرده و نام آن در قرآن عبث است. یعنی کاری که شروع خوبی دارد ولی پایان آن نا مشخص است.
وی در پایان اضافه کرد: لعب کارهایی در زندگی که انگیزه و فایده دارد اما این منفعتها و فایدهها بسیار ناچیز است و خیلی مهم نیستند. و در نهایت لهو، به اموری میگویند که ابتدای خوبی داشته ولی جنبه بازدارندگی دارند .
لازم به ذکر است، در این نشست جلد دوم کتاب تفسیر مشکات نور به مستعدانبرتر شرکتکننده اهدا شد. همچنین دور دوم مسابقه فرهنگی مشکات نور در بهار ۱۳۹۸ و در ششمین جلسه از سلسله نشستهای اخلاق نخبگی در قرآنکریم و نهجالبلاغه و با حضور استاد دکتر محمدعلی انصاری برگزار میشود.