عمومی | دانشگاه زابل

آئین تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه زابل برگزار شد

به گزارش روابط عمومی:

آئین تجلیل از پژوهشگران برگزیده دانشگاه زابل با حضور رئیس، هیئت رئیسه، اعضای هیئت علمی، پژوهشگران و کارکنان دانشگاه؛ با تقدیر از 12 پژوهشگر برتر برگزار شد .

در این مراسم دکتر موسی بهلولی رئیس دانشگاه زابل، از تولید و نشر دانش به عنوان نیکوترین صدقات یاد کرد و حقیقتِ علم را ماهیتی جهانی خواند که مرزها را درمی نوردد و جغرافیا نمیشناسد. وی از فناوری بعنوان زیرشاخه ای از علم و از شاخصه های مهم پیشرفت و توسعه یافتگی در دنیای امروز یادکرد و تحقق فناوری را مستلزم بسترسازی علمی و فراهم سازی پیش زمینه های لازم، دانست.

رئیس دانشگاه زابل بیان داشت که برای اثرگذار بودن در علم جهانی،‌ علاوه بر افزایش سهم خود در تولید علم بواسطه نوشتن مقالات موثر، باید بتوانیم بستر بهره برداری از علم در کشور را نیز مهیا سازیم. وی از تولید علم و فناوری به عنوان دو بال پیشرفت کشور یاد کرد و با اشاره به تلاش مسئولین دانشگاه در بسترسازی، رفع موانع دسترسی به منابع مالی و تامین حداقل های ممکن، رسالت پژوهشگران و اعضای هیئت علمی برای حرکت در راستای سیاست های کلان نظام را بسیار بااهمیت توصیف نمود.

دکتر بهلولی از سه مبحث دیپلماسی علمی، کیفیت علم و تبدیل علم به ثروت، به عنوان سیاست های راهبردی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یاد کرد که لازم است توسط دانشگاهها محقق گردد، وی بر لزوم استفاده از علم با کاربردی ساختن و ماموریت گرا نمودن آن تاکید نمود و هر دانشگاهی را با توجه به زیرساخت ها و توانمندی های آن دانشگاه، در تعریف ماموریت برای علوم تولیدی، واجد وظیفه برشمرد.

رئیس دانشگاه زابل همچنین، تعامل اعضای هیئت علمی با هسته های پژوهشی و گروه های تحقیق را ضروری توصیف و بر لزوم ارتباط با نهادها و دستگاههای اجرایی با هدف ماموریت گرا نمودن دانش جهت رفع مشکلات مردم و منطقه تاکید کرد و علاوه بر این، لزوم ارتباط گیری فراسرزمینی با دانشگاههای خارجی به ویژه ایرانیان خارج از کشور و دخیل نمودن آنها در پروژه های علمی موثر را ضروری خواند. وی با اشاره به حجم بالای نیروهای موجود در بدنه دولت و بار مالی گسترده ای که بر دوش دولت نهاده است؛ مدیریت صحیح نیروهای موجود را تنها راه چاره برای برون رفت از این بحران برشمرد و اقدام دانشگاه زابل برای توقف فراخوان های جذب نیرو را اقدامی بسیار موثر در گذر از بحران های مالی دانست که به مدد آن امکان تکمیل پروژه های عمرانی و دستیابی به وضعیتی مثبت در این عرصه ممکن شده است.

دکتر بهلولی در پایان سخنان خویش، نگاه واقع بینانه به وضعیت دانشگاههای کشور با درنظرگرفتن میزان نقش آفرینی دانشجویان در تولید علم ، کارآمدی پایان نامه های دانشجویی و تعامل موثر با علوم جهانی را ضروری دانست و علم و فناوری را تنها با تعامل هدفمند و حضور فعال در دیپلماسی علمی، منشا قدرت برای کشور دانست.

پیش از سخنان رئیس دانشگاه، دکتر اله بخش معاون پژوهش وفناوری دانشگاه بیان داشت که برای تعیین پژوهشگران برگزیده، حساسیت‌های زیادی لحاظ شده است و معیارهای بررسی و اعتبارسنجی فعالیت‌ها و دستاوردهای پژوهشی پژوهشگران، براساس آیین نامه ها و تصمیمات شورای پژوهشی انجام شده تا این فرایند از حداکثر دقت و شفافیت برخوردار باشد وی همچنین معیار انتخاب پژوهشگران برگزیده مبتنی بر جمع‌آوری اطلاعات ثبت شده در پایگاه‌ها استنادی معتبر و منابع معتبر بین المللی و داخلی بوده است. به اضافه اینکه، مقالات داری محتوای معتبر و مؤثر در تولید علم براساس معیارها و شاخص‌های بین‌المللی، در انتخاب پژوهشگران برگزیده در اولویت بوده اند .

وی افزود سیاست دانشگاه و به تبع آن معاونت پژوهش و فناوری، بر مبنای انجام پژوهش، در راستای حل مشکلات مردم منطقه است. در این خصوص تا کنون چندین همایش ملی و کنفرانس بین المللی برگزار گردیده است که در همه آنها، هدف یافتن راه حل علمی برای حل معضلات و چالش های منطقه سیستان بوده است. وی افزود: سیاست دانشگاه، همواره حمایت از پژوهشگران بوده و اعطای پژوهانه (گرنت) به پژوهشگران دانشگاه در این راستا بوده است که پس از توقف برای حدود چهار سال، از سال 1394 مجدداً برقرار گردید .

دکتر محمد اله بخش در ادامه در خصوص فعالیت ها و دستاوردهای علمی و پژوهشی دانشگاه در بازه زمانی آذر 1395 تا آذر 1396، به انتشار 174 مقاله در فهرست نشریات JCR ، 238 مقاله نمایه شده در پایگاه اسکوپوس، و نمایه 204 مقاله در پایگاه ISC ، ثبت 7 اختراع، چاپ شش عنوان کتاب، برگزاری یک همایش ملی و یک همایش بین المللی، امضای 3 تفاهم نامه با موسسات داخلی و 2 تفاهم نامه با مؤسسات خارجی، اعزام 3 عضو هیأت علمی به فرصت مطالعاتی خارج از کشور، اعطای پژوهانه (گرنت)، افزایش سقف پرداخت تشویق مقالات بر اساس آیین نامه وزارتی، افزایش سقف هزینه طرح های پژوهشی داخلی دانشگاه، فراهم نمودن دسترسی به مقالات360 پایگاه اطلاعاتی لاتین از طریق سامانه تامین مدارک علمی دانشگاهی، فراهم نمودن دسترسی آنلاین به 26 پایگاه اطلاعات علمی معتبر جهان از جمله Science Direct, Wiley, Springer ، Taylor & Francis Group ، IEEE اشاره نمود .

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه با اشاره به رشد قابل توجه تولید علم دانشگاه بیان داشت: علاوه بر افزایش چشمگیر تعداد مقالات نمایه شده دانشگاه در پایگاه های استنادی معتبر جهان، تعداد ارجاعات و استنادات به مقالات دانشگاه رشد بسار خوبی داشته است که این نشان از بهبود کیفیت علم تولیدی دانشگاه و قابل استفاده بودن آن برای سایرین دارد. ایشان توضیح داد برای مثال تعداد ارجاعات به مقالات نمایه شده دانشگاه در گزارش استنادی نشریات (JCR) در سالهای 2016 و 2017 برابر با 2390 بوده است که این تعداد بیش از کل استناد به مقالات دانشگاه در سالهای قبل از آن می باشد.

وی با اشاره به برخی از اولین ها در حوزه پژوهش دانشگاه بیان کرد در سال گذشته 3 کارگاه بین المللی با همکاری دانشگاه آدلاید استرالیا برای اعضای هیات علمی و دانشجویان برگزار شد. به علاوه، قرارداد 4 طرح پژوهشی بین المللی با کشورهای محققان کشورهای کانادا، چین ، آلمان و هند منعقد شده است. معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اظهار داشت: برای اولین بار در سال گذشته دو مقاله اعضای هیأت علمی دانشگاه در نشریات گروه Nature منتشر شد . و علاوه بر این دو مقاله دانشگاه توسط پایگاه طلایه داران علم (ESI) جزء مقالات جبهه های پژوهش (Research fronts) معرفی شدند که اتفاق مهمی در حوزه پژوهش دانشگاه محسوب می شود. اخذ مجوز و تأسیس اولین شرکت دانش بنیان در دانشگاه و منطقه سیستان توسط یکی از اعضای هیأت علمی گروه زیست شناسی دانشگاه در سال گذشته رخداد مهم دیگر در حوزه علم و فناوری دانشگاه معرفی شد .

وی در پایان از توجه ویژه ریاست محترم دانشگاه بر امر پژوهش در دانشگاه و نیز از حمایت و مساعدت معاونت محترم اداری، مالی و پشتیبانی دانشگاه قدردانی نمود .

در پایان این مراسم از پژوهشگر برگزیده هر دانشکده (خانم دکتر فاطمه کاراندیش دانشکده آب و خاک، خانم مرضیه مروتی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، مهندس علیرضا شهریاری دانشکده فنی و مهندسی، پروفسور براتعلی فاخری دانشکده کشاورزی، دکتر سمیه شهرکی دانشکده علوم پایه، دکتر محمدرضا حاجی نژاد دانشکده دامپزشکی، و دکتر ابوالفضل حیدری دانشکده هنر و معماری)؛ پژوهشگر برتر دانشگاه (دکتر بهروز کشته‌گر)، مخترع برتر دانشگاه (مهندس سید جواد حسینی)، پژوهشگر برتر دانشگاه در حوزه دیپلماسی علمی (دکتر بهروز کشته‌گر)، پژوهشگر برتر در جذب بیشترین گرنت ملی (دکتر حسین سرحدی دادیان)، پژوهشگر برتر در اخذ مجوز اولین شرکت دانش بنیان دانشگاه (دکتر حسین کمالدینی) با اهدای جوایز و لوح تقدیر، قدردانی شد.