عمومی | بنیاد ملی نخبگان

جامعه اعتلا یافته، نیازمند ابعاد انسانی و اجتماعی متعالی است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ مراسم نکوداشت پروفسور محمود یعقوبی؛ استاد برجسته مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز و برگزیده جایزه علامه طباطبایی بنیاد ملی نخبگان، با حضور نخبگان، سرآمدان و دانشگاهیان همزمان با برگزاری ششمین کنفرانس سالیانه انرژی پاک در دانشگاه شیراز برگزار شد.

در این مراسم، سعید سهراب‌پور؛ مشاور عالی رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به ویژگی‌های استاد یعقوبی، شاگردپروری را یکی از بارزه‌های اخلاقی وی برشمرد و گفت: استاد یعقوبی در تربیت نیروی‌انسانی متخصص و متعهد کارنامه درخشانی دارد بطوری که برخی از شاگردان وی امروزه به عنوان اساتید دانشگاهی منشاء خدمات علمی و پژوهشی بسیاری هستند.

وی با اشاره به نقش دکتر یعقوبی در حوزه پژوهش، دید وسیع علمی را یکی دیگر از ویژگی‌های این استاد برجسته قلمداد کرد و افزود: دریافت جایزه علامه طباطبایی که توسط بنیاد ملی نخبگان اهدا می شود و بالاترین جایزه علمی کشور است، دریافت جایزه کتاب سال، سردبیری و ریاست در هیئت‌تحریریه چند مجله معتبر علمی، عضویت پیوسته در فرهنگستان علوم، همگی از افتخارات و دستاوردهای استاد یعقوبی است.

در بخش دیگری از این مراسم، حبیب شریف؛ رئیس بنیاد نخبگان استان فارس نیز گفت: براساس سند راهبردی کشور در امور نخبگان شناسایی، هدایت استعدادهای‌برتر به سمت نخبگی، نخبه‌شناسی، نخبه‌گماری و پس از آن الگوسازی و تکریم از نخبگان، سرآمدان و مشاهیری است که سال‌ها عمر خود را در مسیر اعتلای دانش، فرهنگ و جایگاه ایران اسلامی در تمام ابعاد صرف کرده‌اند، از رسالت های بنیاد ملی نخبگان است.

وی افزود: هدف از تکریم به عنوان یکی از مهمترین اقدامات بنیاد در چند سال اخیر، توسعه و ترویج فرهنگ تکریم، شناسایی اثرگذاری علمی و فرهنگی نخبگان، شناسایی رموز موفقیت آنان، زمینه‌سازی حضور هر چه بیشتر این افراد در جامعه به منظور اثرگذاری بیشتر، معرفی مشاهیر ایرانی در سطوح ملی و بین‌المللی و در نهایت الگوسازی شیوه زندگی علمی و فرهنگی این افراد است.

رئیس بنیاد نخبگان فارس عشق، علم و عمل را سه خصلتِ برجسته استاد یعقوبی برشمرد و اظهار داشت: تمام آنچه این استاد برجسته در سال‌های فعالیت خود در حوزه‌های مختلف کسب کرده است، مرهون همین سه ویژگی است.

وی افزود: استاد دکتر محمو د یعقوبی بنا بر اذعان شاگردان، همکاران و دوستان، نمونه بی‌بدیلی از شیفتگانِ خدمت، تلاش، حسن خلق، تواضع، ساده‌زیستی و مهربانی و معرفت است که تمام این خصوصیاتِ نیک را با بلند همتی، در خدمتِ علم، دانش و جامعه­ی خود گرفته و به لطف خداوند توانست به جایگاه بلند در علم و معرفت برسد.

در ادامه، محمود یعقوبی؛ برگزیده جایزه علامه طباطبایی و استاد برجسته مکانیک نیز اظهار داشت: تلاش اساتید و دانشجویان به‌خصوص در دوره تحصیلات‌تکمیلی طی این دو دهه اخیر در رشد علمی و افزایش سهم ایران در دستاوردهای علمی جهان، یکی از نقاط قوّت جمهوری‌اسلامی‌ایران است تا جایی که سهم کشور در تولید علم جهانی از یک‌دهم درصد به ۲.۶ درصد  یعنی ۲۶ برابر در تولید علم جهانی ارتقا یافته است و امروز ایران کشوری مهم و سهامدار در تولید علم است.

وی افزود: انتقادات به غیرکاربردی بودن علم در جامعه، متوجه دانشگاهیان نیست چراکه آنان وظیفه خود در تولید علم و پژوهش را به خوبی انجام داده‌اند؛ این انتقاد باید از افرادی شود که در تبدیل علم به ثروت، خدمت و سرمایه کوتاهی کردند.

یعقوبی با اشاره به تعداد کم مقالات حیطه علوم‌انسانی و عدم‌توجه کافی به این حوزه از علم، تصریح کرد: برخلاف کشورهای پیشرفته جهان، فقط ۵ الی ۶ درصد مقالات چاپ شده دانشمندان ایرانی در حیطه علوم‌انسانی است؛ یعنی مشارکت جامعه علمی ایران در این بخش به دلایل مختلف در تولید علم جهانی در علوم انسانی بسیار بسیار نسبت به سایر علوم کمتر است و این از مشکلات موجود در نظام دانشگاهی کشور سرچشمه می‌گیرد.

برگزیده جایزه علامه طباطبایی ادامه داد: بزرگترین سهم دانشگاه در اقتصاد کشور، کاستن از زیان‌ها و خسارت‌های بسیاری است که علل انسانی و اجتماعی دارد؛ یعنی اگر دانشگاه در تربیت نیروی‌انسانی متخصص فعالیت می‌کند، باید به بخش‌های علوم انسانی و اجتماعی آن نیز ارزش و توجه ویژه داشته باشد چراکه جامعه اعتلا یافته نیازمند ابعاد انسانی و اجتماعی متعالی است.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه شیراز در ادامه اظهار داشت: صمیمیت، اعتمادسازی، رفتار دوستانه با دانشجویان، ارتقاء منزلت شخصیت دانشجویان، از ویژگی‌های مهم در تعامل با دانشجویان است که می‌توان آنها را در زمره فعالیت‌های پرورشی محسوب کرد.

لازم به ذکر است، در پایان این مراسم با حضور مشاور عالی رئیس بنیاد ملی نخبگان، رئیس بنیاد نخبگان استان فارس و معاون دانشگاه شیراز، لوح ارج‌نامه و هدایای بنیاد نخبگان استان فارس و سایر دستگاه‌های استان به استاد دکتر یعقوبی اهدا شد.

برگزیده جایزه علامه طباطبایی بنیاد ملی نخبگان؛ عضو پیوسته فرهنگستان علوم از سال ۱۳۷۳؛ عضو یک درصد دانشمندان برتر جهان در سال ۲۰۱۸؛ برنده جوایز آبادی (وزارت مسکن)، جشنواره خوارزمی، بوتان، کنفرانس اسلامی، استاد افضلی پور؛ استاد نمونه کشوری در سال ۱۳۸۶؛ برنده جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ۱۳۸۶؛ استاد برجسته مهندسی مکانیک ایران ۱۳۷۷؛ طراحی، مشاوره و راه‌اندازی اولین نیروگاه پایلوت خورشیدی سهموی ایران؛ مدیر مسئول، سردبیر و عضو هیات تحریریه  ۱۱مجله علمی-پژوهشی ملی و بین‌المللی؛ چاپ حداقل ۱۹۵ مقاله در مجلات بین‌المللی یا داخلی و ارایه ۲۱۰ مقاله در کنفرانس‌های علمی، بخشی از کارنامه استاد محمود یعقوبی است.