تصحیح جدید کتاب " نزهه القلوب " در دانشگاه شهید باهنر کرمان رونمایی شد
آیین رونمایی از تصحیح جدید کتاب " نزهه القلوب " با حضور میرهاشم محدث مصحح کتاب، در تالار اندیشه دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، روز شنبه ۱۱ اسفند ماه۹۷ ، دکتر شمسالدین نجمی عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی گفت: استادمیرهاشم محدث در سال ۱۳۳۱ در خانوادهای فرهنگی مذهبی به دنیا آمد، پدرش علامه فقید دکتر میر جلال الدین محدث ارموی و داییهایش جلال و شمس آل احمد بودند. دایی مادرش هم علامه شیخ آقا بزرگ طهرانی بود.
دکتر شمس الدین نجمی عنوان کرد: میرهاشم محدث پس از اخذ دیپلم طبیعی و لیسانس زیست شناسی به عنوان رئیس کتابخانه در موسسه لغت نامه دهخدا مشغول به کار شد و در سال ۱۳۷۹ فوق لیسانس کتابداری و اطلاع رسانی از دانشگاه تهران گرفت، در سال ۱۳۸۸ به پاس خدمات علمی فراوانی که انجام داده بود از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به استادیاری پژوهشی دانشگاه تهران ترفیع یافت و در سال ۱۳۹۱ پنج سال زودتر از موعد بازنشستگی، بازنشسته شد.
عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی خاطر نشان کرد: اعتبار دکتر محدث هیچگاه به این حرفها نبود، او چهل سال است که شب و روز مشغول احیای آثار نیاکان است که اعتبار ایران به این آثار است و تاکنون توانسته، بیش از هفتاد جلد از متون کهن را تصحیح و منتشر کند.
دکتر نجمی در خصوص کتاب نزهه القلوب گفت: کتاب نزهه القلوب در سال ۷۴۰ هجری قمری یعنی هفتصد سال پیش تالیف و تاکنون یک بار متن کامل آن با عنایت به یک نسخه و با اغلاط چاپی فراوان و با حروف سنگی ۱۲۵ سال پیش و بدون هیچ مقدمه و فهرستی چاپ شد.
وی بیان کرد: مقاله سوم نزهه القلوب که در جغرافیاست ۸۰ سال پیش توسط گی لسترنج در ایران با تصحیح عالمانه و بی نظیری چاپ شد و چهار نسخه خطی آن توسط دکتر محمد دبیر سیاقی در سال های دهه چهل چاپ ومنتشر و امتیاز بزرگ این چاپ بر چاپ های قبلی تصحیح متن کامل این کتاب با مقابله هشت نسخه خطی و چاپ لسترنج و چاپ هند است با پاورقیهای مفصل و فهرستهای بی نظیر و حروف زیبا و چشم نواز به چاپ رسید.
دکتر شمس الدین نجمی خاطرنشان کرد: تاکنون همه گذشتگان اعم از عباس اقبال آشتیانی، سعید نفیسی،ذبیح الله صفا، دکتر نوایی و دکتر دبیر سیاقی کتاب نزهه القلوب را کتابی جغرافیایی معرفی کرده در حالی که مولف این کتاب دانش نامه است.
وی گفت: همه محققین قبلی مذهب حمد الله مستوفی را به غلط شافعی گفتهاند در حالی که با اقرارات خودش در این کتاب بایستی او را مسلما شیعه دانست.
وی در ادامه عنوان کرد: چاپ جدید ادای دینی است نسبت به این نویسنده و شاعر بزرگ که متاسفانه گذشتگان بیش از حد نسبت به او ظلم روا داشتهاند و اشعار فارسی و عربی، احادیث فراوان، لغات ناب و زیبای فارسی به کار رفته در این کتاب به ویژه واژه ی خلیج فارس چندین بار از محاسن این کتاب است.
دکتر نجمی در زمینه مقالات به چاپ رسیده گفت: مقالات اول و دوم کتاب نزهه القلوب از مقالات منابع قدیم و مهم در زبان فارسی است و تاکنون در ایران چاپ نشده اند از مزایای دیگر این چاپ است.
دکتر محمود مدیری عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی گفت: نزهه القلوب دارای اطلاعات علمی خوبی است و تصحیح متون، دانشی بسیار قدیمی است اما شکل جدید آن یک قرن سابقه دارد، آثار و متون قدیمی باید به شیوه تازه علمی به دست جوانان ما برسد.
عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی، عنوان کرد: استاد میرهاشم محدث از پرکارترین مصححان حال حاضر هستند که بیش از۷۰ کتاب و ۲۰ رساله و ۹۰ اثردارند و نزدیک به ۲۴۰۰۰ صفحه نوشته و کتاب نزهه القلوب یک دانشنامه به قلم حمدالله مستوفی است که توسط استاد میرهاشم محدث تصحیح و کامل شده است.
دکتر مدبری در ادامه به معرفی کتاب و نویسنده آن افزود: این کتاب در برگیرنده علوم مختلف همانند نجوم، علوم طبیعی، گیاه شناسی، انسان شناسی، کانی شناسی، تاریخ، جغرافیا و در خاتمه از عجایب و غرایب است.
محمود مدبری، در تکمیل سخنان خود در مورد اهمیت مطالعه، بررسی و نقد بخشهای قدیم و جدید کتاب تاکید و در پایان سخن خود از انتشار نسخه کامل کتاب خبر داد.
دکترمیرهاشم محدث پژوهشگر سرشناس و مصحح کتاب نزهه القلوب، در ابتدا از سه وجود اصلی که برای اعتلال فرهنگ جان خودشان را فدا کردند مرحوم مهندس علیرضا افضلی پور و همسر فرهیخته شان بانو فاخره صبا و دکتر سیدمحمد دبیرسیاقی که تمام عمر و جان خودشان را صرف فرهنگ کردند یادی کرد.
وی ضمن تمجید از دکتر محمود مدبری گفت: محسن به کسی اطلاق میشود که دارای سه شرط انفاق علنی یا در خفا، فروخوردن خشم و کسی که مردم را ببخشد این سه شروط را داشته باشد جزء محسنین هستند.
پژوهشگر سرشناس و مصحح کتاب نزهه القلوب خاطر نشان کرد: این مجلس پنجمین مجلسی است که برای کتاب نهضت القلوب برپا شده و این خود بر اهمیت این کتاب میافزاید.مسئلهای که در چهل سال پیش در ایران بی سابقه بود و برای هیچ کتابی تاکنون این افتخار نصیب نشده است.
وی عنوان کرد: حمدالله مستوفی یکی از نویسندگان شیعی ایران در قرن هشتم است و نهضت القلوب اخرین کتاب این دانشمند است. علی فقیه شیخ آقا بزرگ فوت شیخ مستوفی را در ۷۵۰ سال بعد از نوشتن کتاب نهضت القلوب میدانند و اولین ظلمی که به مستوفی شده انتساب شافعی بودن است بنابراین در چنین فضاهای تعصب آلودی بعید نیست که مستوفی در برهه ای از زندگیاش شافعی بوده یا تقیه پیشه کرده است.
دکتر محدث گفت: مستوفی نویسنده سه کتاب معروف تاریخ برگزیده، ظفرنامه و نهضه القلوب است، که به فاصله پنج سال چاپ کرده است. تاریخ برگزیده در ۷۳۰، ظفرنامه در ۷۳۵و نهضه القلوب را در ۷۴۰ نوشت. مستوفی در کتاب ظفرنامه ابیاتی را در مورد امام زمان (عج) سروده است و پنج سال بعد در نهضه القلوب ابیاتی را در مورد اهل بیت و معصومین نیز سروده است.
وی گفت: اولین کسی که به شیعی بودن مستوفی پی برد فقیه بزرگ شیخ آقا بزرگ تهرانی بود که وی کتابم را با هفده دلیل شیعی بودن مستوفی را اثبات کردم.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: دومین ظلمی که به مستوفی در کتاب نهضه القلوب شده این است که تمام استادان نامور ایران همچون سید عباس اقبال آشتیانی، سعید نفیسی، دکتر ذبیح الله صفا، دکتر سید محمد دبیر سیاقی، دکتر سید عبد الحسین نوایی و دیگران نهضه القلوب را کتاب جغرافیایی دانسته اند.
حتی براساس اظهار نظرها کتابخانه ملی ایران در فهرست پیش از انتشار موضوع این کتاب را جغرافیایی نامید. خود مولف این کتاب در مقدمه این کتاب را دانشنامهای میدانند.
دکتر میرهاشم محدث، خاطر نشان کرد: سومین ظلمی که به مستوفی شد که او ۷۰۰سال پیش این کتابها را نوشته است و بیش از ۱۳۰ سال است که صنعت چاپ به ایران آمده است در این مدت تاریخ گزیده او در ۶۰ سال پیش، ظفرنامه ۳۳ سال پیش ونهضه القلوب در پارسال منتشر شده است نسل فعلی این قصور را جبران کرد.
در ادامه مصحح کتاب نزهه القلوب گفت: اگر امروزه نام ایران و ایرانی در جهان میدرخشد بدلیل آثار نویسندگان و شاعران بزرگ گذشته ایران است بنابراین وظیفه هر ایرانی چاپ، انتشار و احیاء این آثار است تا دنیا بفهمد که در آن زمان ایرانیان خالق بهترین آثار بودند و در آمریکا فقط آپاچی ها و سرخ پوستان زندگی می کردند و به غیر از یونان سراسر اروپا در ظلمت و تاریکی بود و زمانیکه کتاب نهضه القلوب نوشته شد قسمت گیاه شناسی این کتاب یکی از کهن ترین متون گیاه شناسی ایران است.