عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

دوازدهمین همایش سیاست‌های مالی و مالیاتی ایران برگزار شد

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه شهید بهشتی، دکتر سید حسن صدوق رئیس دانشگاه شهید بهشتی، ضمن خیرمقدم، اظهار امیدواری کرد برگزاری این همایش مهم، برای حل چالش‌های کشور موفق عمل نماید و جامعه در شرایط حساس کنونی از اثرات مثبت آن بهره‌مند شود.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی با ارائه تحلیلی از وضع موجود اظهار داشت: متاسفانه بخش اعظم اقتصاد کشور به صادرات نفت گره‌خورده ازاین‌رو دشمنان ما به سرکردگی آمریکا از این شرایط سوءاستفاده نموده و با اعمال تحریم‌های ظالمانه سعی در اعمال فشار بر ایران دارند. در این شرایط حساس، نظم مالیاتی و تنظیم سیاست‌های مالی اهمیت دوچندان می‌یابد.
دکتر صدوق خاطرنشان کرد: از این مسئله هم غافل نیستیم که وقتی اقتصاد تک‌بعدی و متکی به نفت باشد، رونق کسب‌وکار در حوزه‌های مختلف مانند ساختمان، صنعت و خدمات تحت تاثیر قرار می‌گیرد؛ عدم رونق، تنظیم دقیق امور مالیاتی را می‌طلبد، در این شرایط اتکا به درآمدهای مالیاتی سخت و پیچیده‌تر از قبل، اما لازم و ضروری است.
دکتر صدوق، با تحلیل و آسیب‌شناسی فرهنگ مالیاتی در کشور گفت: باید برای مردم نهادینه شود که با پرداخت مالیات است که کشور اداره می‌شود. متاسفانه به خاطر وابستگی به درآمدهای نفتی نتوانستیم فرهنگ مالیاتی را در کشور ترویج نماییم؛ لزوم و ضرورت پرداخت مالیات برای مردم و صاحبان کسب‌وکار نهادینه نشده است و پرداخت مالیات با اکراه صورت می‌گیرد.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی افزود: به خاطر دارم در سال ۱۳۸۶ در فرصت مطالعاتی که به کشور فرانسه داشتم، تابلو بزرگی در محلی که ساکن بودم نصب‌شده بود که رقم درآمد حاصل از مالیات ماخوذه از ساکنان محله و صندوق توسعه اروپا را در این تابلو درج و اقدامات و فعالیت‌های عمرانی که از محل این درآمدها صورت گرفته بود را برای اطلاع مردم ترسیم نموده بودند تا مردم به‌صورت شفاف از آثار و نتایج مالیاتی که پرداخت کرده بودند در حفظ و نوسازی محل سکونت، توسعه زیرساخت‌های شهری و ارائه خدمات عمومی مطلع شوند.
دکتر محمدقاسم پناهی سرپرست سازمان مالیاتی در سخنانی ضمن تقدیر و تشکر از کلیه برگزارکنندگان و دست‌اندرکاران این همایش عنوان داشت: ترویج سیاست‌گذاری بر اساس پژوهش و تحقیق باید در کشور نهادینه شود.
دکتر پناهی، تصریح کرد: در برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران پیش‌بینی‌شده است که درآمدهای مالیاتی طی سال‌های برنامه (۱۴۰۰- ۱۳۹۶) به‌طور متوسط ۵/۲۵ درصد رشد داشته باشند.
وی در ادامه، گزارشی از روند وصول درآمدهای مالیاتی ارائه کرد و گفت: در سال ۱۳۹۶ مبلغ ۹۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان درآمد مالیاتی وصول‌شده است که سهم مالیات‌های مستقیم ۵۸ درصد و سهم مالیات‌های کالا و خدمات ۴۲ درصد بوده است.
سرپرست سازمان امور مالیاتی کشور افزود: بررسی آمار درآمدهای مالیاتی طی سال‌های ۱۳۹۶-۱۳۹۰ نشان می‌دهد که طی این دوره درآمدهای مالیاتی به‌طور متوسط ۲۳ درصد رشد داشته است. دراین‌بین، سهم مالیات‌های مستقیم به‌طور متوسط ۱۷ درصد و مالیات‌های کالا و خدمات ۳۷ درصد افزایش داشته است.
دکتر پناهی با اشاره به شرایط تحریمی کشور، توجه به نقش درآمدهای مالیاتی در تامین درآمدهای دولت را دوچندان دانست و گفت: برای تامین و تحقق این نقش، هم‌زمان با جلوگیری از فرار مالیاتی، شناسایی و معرفی پایه‌های مالیاتی جدید مانند مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر جمع درآمد اشخاص و نیز اصلاح معافیت‌های مالیاتی موجود از ضروریات است. همچنین تدوین لوایح موردنیاز و پیگیری تصویب آن در مراجع ذی‌ربط به‌عنوان یک اولویت مهم می‌تواند علاوه بر تامین درآمدهای مالیاتی، نقش مهمی در برقراری عدالت مالیاتی داشته باشد.
دکتر دادگر دبیر علمی دوازدهمین همایش سیاست‌های مالی و مالیاتی، با اشاره به تعداد و نحوه بررسی مقالات ارسالی به دبیرخانه همایش گفت: در مجموع ۲۷۰ عنوان مقاله تخصصی مالیات به دبیرخانه این همایش علمی ارسال شد که کمیته منتخب پس از بررسی اولیه، ۱۹۰ مقاله را جهت بررسی در اختیار داوری کمیته علمی قرارداد و درنهایت کمیته علمی ۹ مقاله را جهت ارائه شفاهی در همایش پذیرفت و ۱۰۷ مقاله را نیز به‌منظور چاپ در کتاب مجموعه مقالات همایش در نظر گرفت.
دبیر علمی این همایش افزود: پیش‌فرض کلی این است که دستگاه مالیاتی دست‌کم در سال‌های اخیر تلاش‌های بسیار خوبی را انجام داده اما سوال کلیدی آن است که چرا این تلاش‌ها نتیجه اساسی همراه نداشته است.

دکتر دادگر در پاسخ به سوال فوق تصریح کرد: میانگین سهم مالیات در کشورهای پیشرفته بیش از ۳۳ درصد تولید ناخالص ملی است؛ بر اساس آخرین آمار در کشور، سهم مالیات تولید ناخالص ملی کمتر از ۹ درصد است، این در حالی است که در بودجه، سهم مالیات ۱۹ درصد تعیین‌شده است که بیانگر وجود کسری ساختاری جدی است.
دبیر علمی همایش، عدم شکوفایی بخش خصوصی و استواری بودجه عمومی بر درآمد نفت خام را ریشه اصلی ناکارآمدی دستگاه مالیاتی در کشور دانست و گفت: بیش از نیم‌قرن است که بسیاری از کشورها دشواری‌های یادشده را حل کرده‌اند، هلند در سال ۱۹۶، نروژ در سال ۱۹۷۰، استرالیا در سال ۲۰۰۰ و کشورهای رقیب ایران در دهه اول قرن بیست‌ویک دشواری بیماری هلندی را مرتفع ساختند.
دکتر دادگر، وضع مالیات بر ترکیب درآمد را راهکاری مطمئن و استاندارد برای کارآمد سازی نظام مالیاتی و حرکت به سمت عدالت مالیاتی عنوان کرد و گفت: در کشور ما کسری بودجه در برخی سال‌ها با هیچ شاخص استانداردی سازگار نیست.
گفتنی است دوازدهمین همایش سیاست‌های مالی و مالیاتی ایران حوزه‌های اقتصاد خرد، اقتصاد کلان و توسعه اقتصادی را تحت پوشش قرار داده و در دو بخش شامل سیاست‌های مالیاتی و ساختار، مدیریت و فرایندها مقاله دریافت کرد.
محورهای بخش سیاست‌های مالیاتی، شامل فرایندهای قانون‌گذاری مالیاتی، بازنگری و معرفی پایه‌های جدید مالیاتی، مالیات بر ارزش‌افزوده و مالیات‌های ویژه‌بر کالا و خدمات، نرخ‌ها، مشوق‌ها و معافیت‌های مالیاتی، سیاست‌های مالیاتی و بودجه‌ای، سیاست‌های کیفری در نظام مالیاتی، مالیات‌های اسلامی، مالیات و تجارت الکترونیکی، مالیات و عدالت اجتماعی و مالیات، رشد اقتصادی و نوسانات اقتصادی است.
همچنین در بخش مدیریت مالیاتی، موضوعاتی همچون ساختار سازمانی، نیروی انسانی و آموزش، مالیات و فرهنگ، ارتقای سلامت نظام اداری، طرح جامع مالیاتی، نظام دادرسی و هیئت‌های حل اختلاف و برون‌سپاری فرایندها، مبنای ارسال مقالات به این دوره از همایش بوده است.
ل.م ۵۴