دکتراسدی رحمانی رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان، "طراحی سامانه ملی تناسب اراضی کشاورزی " و "تهیه نقشه کربن آلی خاک" را از جمله دستاوردهای مهم این موسسه در سال جاری برشمرد
دکتر هادی اسدی رحمانی رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان، "طراحی سامانه ملی تناسب اراضی کشاورزی" و "تهیه نقشه کربن آلی خاک" را از جمله دستاوردهای مهم این موسسه در سال جاری برشمرد
دکتر هادی اسدی رحمانی رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با محوریت ارائه گزارش عملکرد پایان سال در اسفند ۹۷، اجرای طرح های تحقیقاتی در زمینه شناسایی منابع خاک و برنامه ریزی برای الگوی کشت را از جمله رویکردهای پژوهشی مهم موسسه در سال جاری برشمرد.
دکتر اسدی رحمانی رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در پاسخ به این سوال که دستاوردهای موسسه در سال ۹۷ چه بوده است بیان داشت:
گستره فعالیت های موسسه در عرصه های تحقیق، آموزش و ترویج از سطح نانو ذرات تا پهنه ملی امتداد دارد؛ با توجه به چالش های کلان حوزه کشاورزی در زمینه بهره برداری از منابع آب و خاک و ضرورت توجه به محدودیت هایی از قبیل تخلیه بنیه عناصر غذایی خاک، تغییر کاربری اراضی، افزایش جمعیت و تقاضا نیاز به اجرای طرح های تحقیقاتی که پایداری در تولیدات کشاورزی را به همراه داشته باشد بیش از پیش احساس می شود که در این راستا موسسه تحقیقات خاک و آب با اجرای طرح های تحقیقاتی در زمینه شناسایی منابع خاک، برنامه ریزی برای الگوی کشت و ایجاد سامانه ملی تناسب اراضی کشاورزی به سمت بهره برداری از اراضی، متناسب با توان تولید آن ها طرح تحقیقاتی اجرا میکند.
وی با اشاره به طراحی سامانه ملی تناسب اراضی کشاورزی به عنوان دستاورد برتر پژوهشی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در سال جاری بیان داشت:
اجرای این طرح از چهار سال قبل به سفارش معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی آغاز شد و خوشبختانه امسال به عنوان دستاورد برتر پژوهشی در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی معرفی و مورد تقدیر قرار گرفت. تناسب اراضی کشاورزی در پهنه ای به وسعت حدود ۵/۸ میلیون هکتار و برای حدود ۷۰ نوع محصول زراعی و باغی اراضی انجام شده است.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در پاسخ به این سوال که میزان تعامل تحقیقات خاک و آب در ارتباط با نیازسنجی بخش اجرا چگونه است بیان داشت
: تعیین تناسب اراضی برای محصولات باغی در عرصه های تحت پوشش شبکه های فرعی آبیاری و زهکشی غرب و شمال غرب کشور از دیگر دستاوردهای مهم موسسه بوده است که به سفارش معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری انجام گرفت. این دستاوردپژوهشی برای توسعه باغات در عرصه های تحت پوشش شبکه های فرعی آبیاری کاربرد دارد.
دکتر اسدی رحمانی در توضیح به این سوال که موسسه در حوزه شناسایی خاک چه یافته دیگری داشته است پاسخ گفت
: تهیه نقشه کربن آلی خاک های کشور از دیگر دستاوردهای مهم موسسه تحقیقات خاک و آب در حوزه شناسایی خاک و برنامه ریزی الگویی کشت است. در حال حاضر ۷۰ درصد از خاک های کشاورزی کشور دارای کربن آلی کمتر از یک درصد است که در راستای رفع این مسئله، موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با مشارکت سازمان FAO و با استفاده از بیش از ۴۵ هزار داده، مکان نقشه کربن آلی خاک را تدوین و از آن رونمایی کرد. لازم به ذکر است که این پروژه مهم تحقیقاتی در راستای دستور مقام عالی وزارت به رئیسان سازمان جهاد کشاورزی استان ها مبنی بر ترمیم مواد آلی در بخش وسیعی از اراضی آبی و دیم کشور اجرا شد.
وی در بیان اهمیت دستاورد تحقیقاتی این موسسه تحت عنوان نقشه کربن آلی خاک کشور افزود: نقشه کربن آلی خاک کشور اطلاعات پایه و مبنایی برای آمایش سرزمین، مدیریت منابع طبیعی و محیط زیست را در اختیار تصمیم سازان در سطوح مختلف مدیریتی در کشور قرار می¬دهد همچنین در سطح بین المللی نیز با توجه به مخاطرات محیطی پیش روی امنیت غذایی (مانند تغییرات اقلیمی)، نقشه کربن آلی خاک پاسخگوی اهداف کارگروه برنامه مشارکت جهانی (GSP) برای حفظ منابع اراضی (سایر اعضاء) خواهد بود.
دکتر اسدی رحمانی پایش را از دیگر وظایف محوله به موسسه های تحقیقاتی دانست و با اشاره به اهمیت پایش سلامت خاک و آب در تامین امنیت غذایی افزود:
با توجه به چالش های موجود از جمله نگرانی از کیفیت محصولات غذایی و آلودگی خاک و آب، مشخص نبودن وضعیت آلودگی عناصر سنگین در غلات و پراکندگی در روش های اندازه گیری، موسسه تحقیقات خاک و آب، فعالیت جدیدی را در حوزه پایش آلودگی های خاک و آب آغاز نموده و با تلاش محققان موسسه تحقیقات خاک و آب کشور، پروژه تحقیقاتی "تعیین غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیم و غلظت روی در گندم تولیدی سال ۱۳۹۶ "کشور انجام شد. این پروژه به سفارش معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (دفتر سلامت غذا و دارو) و سازمان ملی استاندارد تهیه و اجرا شد. خوشبختانه مشخص شد که کیفیت نان تولید شده در کشور از نظر فلزات سنگین نسبت به گندم های تولیدی در دنیا از وضعیت و کیفیت بالاتری برخوردار است.
رئیس موسسه خاک و آب کشور با بیان این مطلب که وجود سطح وسیعی از اراضی شور در کشور توسعه کشاورزی را با محدویت هایی مواجه کرده است، بیان داشت:
با توجه به محدودیت شوری در سطح حدود ۸/۶ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور، یکی از دستاوردهای مهم موسسه "توصیه به کشت گیاهان متحمل به شوری" و "تعیین تحمل به شوری گیاه نو کاشت کینوآ در مراحل مختلف رشد" است. در حوزه پایش کیفیت خاکهای کشاورزی کشور نیز "تعیین روند تغییرات کیفی خاکهای کشاورزی ایران" در بیش از ۳۰۰۰ پایگاه (در سالهای ۱۳۹۵-۱۳۹۰) در فاز اول بررسی شد و در فاز دوم ۱۰ درصد از این پایگاهها با دقت و حساسیت بیشتری مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
دکتر اسدی رحمانی در پاسخ به این سوال که موسسه در حوزه ارتقاء مدیریت آبیاری دشت های بحرانی کشور چه فعالیتی داشته است، ابراز داشت:
یکی از فعالیت های مهم دیگر موسسه تهیه دستورالعمل تناسب اراضی برای انواع سامانه¬های مختلف آبیاری است که با فعالیت محققان ما از خروجی¬های اثرگذار موسسه در سال ۱۳۹۸ خواهد بود. همچنین از آنجا که وجود بانک ملی میکروارگانیسم های مفید خاکزی به عنوان رکن اصلی در صنعت تولید کودهای زیستی در کشور محسوب می شود، بر همین اساس و با تلاش محققان بخش تحقیقات بیولوژی خاک، بانک ملی میکروارگانیسم های مفید خاکزی با بیش از ۸۰۰ سویه باکتری شناسایی و ذخیره شده در ۴۳ جنس تهیه شد و اطلاعات آن در کتابی به همین نام تدوین و انتشار یافت.
وی با اشاره به دستاورد موسسه درخصوص تعیین برآورد کودی گیاهان زراعی و باغی عنوان داشت:
هر ساله به سفارش معاونت های زراعت و باغبانی وزارت جهاد کشاورزی برای بیش از ۴۰ گیاه زراعی و باغی برآورد کودی گیاهان زراعی و باغی از سوی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور تهیه و ارائه می شود. برآورد حاصله با توجه به سطح زیر کشت گیاهان مهم زراعی و باغی و عملکرد مورد انتظار برای آنها که از سوی وزارت جهاد کشاورزی اعلام میشود، این اطلاعات توسط بخش های تحقیقاتی موسسه بر اساس میزان و نوع کود مورد نیاز برای هر محصول و به تفکیک هر استان انجام و ارائه خواهد شد. همچنین درخصوص ارتقاء کیفیت مواد کودی کشور از طریق ثبت و کنترل کیفی انواع کود فعالیت های خوبی انجام گرفته است و تا کنون موسسه بیش از ده هزار تقاضا برای ثبت فرمول برند کود داشته است که برای نزدیک به هشت هزار فرمول برند، شماره ثبت صادر شده است. در این حوزه می توان به تدوین استانداردهای ملی مواد کودی کشور، تهیه دستورالعمل جامع روش های تجزیه کود و نقش آفرینی موسسه در تدوین نظام اجرایی آزمایشگاه خاکشناسی و شرکت های خدمات مشاوره فنی خاکشناسی و مدیریت خاک اشاره داشت.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در پاسخ به این سوال که در حوزه آموزش چه فعالیت هایی داشته اید پاسخ گفت:
آموزش هدف مند برای مدیران ترویج، مروجان پهنه و محققان ستادی و استانی به منظور ارتقاء مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه از دیگر برنامه های مهم موسسه تحقیقات خاک و آب است. این برنامه در سال ۹۷ تحت عنوان "مدل سازی و تعمیم پذیری بسته های مدیریت خاک و آب" و "مدل سازی و تعمیم پذیری بسته¬های مدیریت خاک و آب از مزرعه به حوضه" در موسسه انجام گرفت. همچنین به سفارش معاونت آموزش و ترویج و معاونت امور زراعت و معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی تحقیقی انجام گرفت. نتایج اجرای بسته های نوین تغذیه در ۳۲ پایلوت محصولی در ۱۹ استان و در ۲۰۱ مزرعه و باغ در طی سالهای ۹۶-۹۴ داده هایی را ارائه داد. در این آمار افزایش عملکرد ۱۵ تا ۲۸ درصد در محصولات باغی، ۵/۱۸ درصد افزایش عملکرد در گندم آبی، افزایش ۳۵ درصد در گندم و جو دیم و افزایش ۲۴ درصدی در کلزا مشاهده شد.
دکتر اسدی رحمانی درخصوص فعالیت های شاخص ترویجی انجام شده در موسسه بیان داشت:
در حوزه توسعه و تقویت فعالیت های ترویجی موسسه با تاکید بر لزوم تولید محتوای ترویجی از یافته های تحقیقاتی و دانش فنی متناسب با نیاز بهره برداران، کتب و نشریاتی انتشار یافته و ۲۳ اپلیکیشن تغذیه گیاهان زراعی، باغی و مدیریت آبیاری تهیه شده است. از دیگر فعالیت موسسه می توان به افتتاح مرکز رشد تخصصی واحدهای فناور خاک و آب و واگذری دانش فنی تولید بستر کشت هیدروپونیک برای محصولات گلخانه ایی به بخش خصوصی اشاره داشت این امر در راستای حمایت از شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی دانش های فنی انجام گرفت.
ضمن ارج نهادن به خدمات ارزنده محققان موسسه تحقیقات خاک و آب کشور، از دکتر اسدی رحمانی رئیس این موسسه مهم تحقیاتی برای انجام این مصاحبه اختصاصی قدردانی کرده و برای وی و همکاران ارجمندشان آرزوی موفقیت روزافزون داریم.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی