دکتر عصّاره رئیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان نظارت برتولید ۵۴۳ هزارتن بذر گندم را از دستاوردهای مهم این موسسه در راستای پایداری خودکفایی گندم برشمرد
دکتر عصّاره رئیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان
نظارت برتولید ۵۴۳ هزارتن بذر گندم را از دستاوردهای مهم این موسسه در راستای پایداری خودکفایی گندم برشمرد
دکتر عصّاره رئیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در مصاحبه اختصاصی با روابط عمومی سازمان با محوریت ارائه گزارش عملکرد پایان سال جاری در اسفندماه ۹۷ ، توسعه نظام گواهی بذر در کشور از طریق نظارت الکترونیک بر مزارع تولید بذر را از جمله فعالیت های مهم موسسه در سال جاری برشمرد. وی توجه به آموزش کارشناسان و بهره برداران، راه اندازی سیستم رتبه بندی شرکت های تولید کننده بذر، توسعه نظارت الکترونیک مزارع و آزمون های تشخیص بیماری را از اهم فعالیت های آن موسسه در سال جاری عنوان داشت.
دکتر عصّاره در پاسخ به این سوال که در سال جاری چه میزان نظارت بر تولید بذور گواهی شده انجام شده است بیان داشت:
امسال تحت نظارت موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، بیش از ۵۸۰ هزار تن بذر محصولات مختلف زراعی در سطحی بالغ بر ۶ هزارهکتار در سال ۹۷ تحت نظارت موسسه تولید و گواهی شده است. در این راستا نقش موسسه در خودکفایی تولید گندم با نظارت بر تولید ۵۴۳ هزارتن بذر گندم از اهمیت زیادی برخوردار است، همچنین بیش از ۳۲۰ هزار اصله نهال گواهی شده، ۷۰۸ هزار چشمه پیوندک و بیش از ۱۴ میلیون نهال شناسه دار در کشور تولید شده است.
وی با اشاره به دستاورد مهم موسسه در زمینه تجاری سازی وثبت ارقام گیاهی بیان داشت:
موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در سال جاری با انجام آزمایشات لازم بر روی ۵۵ رقم تولید داخل و ۱۷۸ رقم وارداتی فرآیندهای لازم برای تجاری سازی این ارقام را انجام داده است و در زمینه ثبت ارقام گیاهی نیز در سال جاری ۱۴ مورد ثبت رقم توسط موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال انجام شده است.
وی در پاسخ به این سوال که موسسه در توسعه نظارت الکترونیک مزارع تولید بذر گواهی شده چه دستاوردی دارد بیان داشت: توسعه نظارت الکترونیک یکی از دستاوردهای مهم موسسه است که خوشبختانه با بهره گیری از نظام کنترل و نظارت الکترونیک، امر کنترل و نظارت بر بازرسی ناظرین مزارع در سطح کشور از ۸ استان به ۲۲ استان افزایش یافت و ۱۴۶ هزار هکتار از مزارع کشور با سیستم نظارت الکترونیک پایش و کنترل شده است، همچنین مزارع سیب زمینی، سورگوم، برنج، حبوبات (به غیر از یک استان) صد در صد و گندم و جو (۶۰ درصد) توسط این سیستم نظارت الکترونیک می شود. دقت، سرعت و گزارش گیری و از همه مهم تر، فرهنگ سازی از مزایای این نظام است. در این خصوص تولید۴۰ درصد بذر دلینته پنبه، تولید ۱۶ درصد بذر پیاز، افزایش تولید بذر سبزی و صیفی و حبوبات، جهش خوبی در نظام گواهی بذر در کشور بوده است.
دکتر عصّاره در ادامه این مطلب، راه اندازی و بهره برداری از سیستم رتبه بندی شرکت های تولید کننده بذر را از جمله موفقیت های ارزشمند این موسسه دانست و افزود:
ایجاد جو رقابتی سالم و ارتقاء کیفی بذور تولیدی کشور" از مزایای راه اندازی سیستم رتبه بندی شرکت های تولید کننده بذر است که با همت و تلاش همکاران موسسه با موفقیت و پشتکار در حال انجام است. در این رتبه بندی شاخص هایی از جمله کیفیت بذور تولیدی، ماشین آلات، مدیرفنی، تجهیزات آزمایشگاهی و مشتری مداری را در قالب سیستم امتیازسنجی مورد بررسی قرار می گیرد؛ لازم به توضیح است طبق آمار و بررسی های انجام شده در فاز اول این رتبه بندی، متاسفانه رتبه یک برای هیچ شرکتی احراز نشد، اما تعدادی از این شرکت ها دارای رتبه۲ و تعدادی نیز در رتبه ۳ و ۴ قرار گرفتند همچنین به شرکت های دارای رتبه ۵ فرصت ارتقا داده شد تا امتیاز خود را بر اساس شاخص های ما افزایش دهند، (در غیر این صورت مجوز آنها ابطال خواهد شد) و در صورت کسب رتبه یک برای شرکت های رتبه ۲ به بالا امتیاز واگذاری ارقام داده خواهد شد و همچنین برخی از امتیازات موسسه به آنها تفویض خواهد شد.
رئیس موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در مورد آزمون های تشخیص بیماری بیان داشت:
انجام سالیانه بیش از ۵۱۰ هزار آزمون های بذر مانند آزمون تشخیص بیماری های قارچی، ویروسی و باکتریایی، آزمون های تجزیه کیفی بذر و آزمایشات مولکولی از دیگر دستاوردهای این موسسه است.
دکتر عصّاره به موضوع آماده سازی زیر ساخت های تولید نهال و شناسه دار کردن آن اشاره داشت و افزود: آماده سازی زیرساخت های تولید نهال و شناسه دار کردن ۱۴/۵ میلیون نهال توسط موسسه در کشور از دیگر دستاوردها است. سال گذشته اولین لیبل آبی را که مطابق با استانداردهای جهانی است برای نهال گواهی شده صادر نموده ایم و در نظر است در سال آینده با افزایش تولید پیوندک اصیل و ایجاد باغات مادری و تولید پایه اصیل و همکاری با شرکت های کشت بافتی، صدور لیبل آبی را در کشور افزایش دهیم. دستیابی به دانش فنی تکثیر تجاری ژنوتیپ های بومی عناب که یک طرح سفارشی و موفقیت آمیز بود آماده واگذاری است، ایجاد اولین باغات مادری زردآلو، اولین باغ مادری گردو در استان همدان، تولید نهال گواهی شده آلو، شلیل و هلو نیز از سایر دستاوردهای این موسسه است.
وی در پاسخ به این موضوع که در جلسات کمیته ملی ثبت ارقام گیاهی چه فعالیتهایی پیگیری می شود، بیان داشت:
برگزاری جلسات منظم این کمیته و ارزیابی و اعلام ارقام جدید ایرانی و خارجی بعنوان جهشی موفق در معرفی ارقام جدید گیاهی یکی از وظائف موسسه است. با همکاری سازمان تحقیقات کشاورزی و با بهره گیری از آیین نامه های اجرایی و دستورالعمل ها، کارهای مهمی انجام می گیرد که از آن جمله می توان به حفاظت از حقوق بهنژادگر با اعطای حمایت موقت، اعطای مجوزهای اجرایی برای بهنژادگر، ایجاد فرصت های سرمایه گذاری برای تکثیر بذر ارقام خارجی و ایرانی( با استفاده از شرایط اقلیمی ایران برای صادرات بذر و اشتغال زایی در کشور) اشاره کرد.
دکتر عصاره در پاسخ به این سوال که موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در رابطه با آموزش کارشناسان و بهره برداران چه فعالیت هایی داشته است، بیان داشت:
این موسسه توجه ویژه ای به امر آموزش کارشناسان و بهره برداران دارد و برگزاری دوره های آموزشی را به عنوان اصلی مهم با جدیت پیگیری می کند. در خصوص آموزش بهره برداران و مدیران فنی شرکت های تولید بذر، موسسه دوره های آموزشی متعدد و متنوعی را برگزار کرده است که حدود ۲۵۰۰ نفر ساعت در سال¬جاری تحت آموزش های فنی قرار گرفته اند. همچنین اعضای هیات علمی موسسه بیش از ۱۲۰۰ نفر ساعت و اعضای غیر هیات علمی بیش از ۶۴۰۰ نفر ساعت تحت آموزش قرار گرفتند.
دکتر عصّاره با یادآوری تعدادی از وظائف محوری موسسه، خاطرنشان ساخت :
موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال از بدو تاسیس وظائف گوناگونی را برعهده داشته است. تعیین مناطق مناسب تولید بذر و نهال، تدوین استانداردهای تولید بذر و نهال، افزایش نظارت بر مزارع طبقات مختلف بذری، افزایش کنترل و نظارت بر تولید نهال گواهی شده و نهال شناسه دار، نظارت برتولید هسته های اولیه، احداث باغات مادری و واحدهای کشت بافتی، افزایش نظارت بر تجاری سازی ارقام تولید داخل، حمایت معنوی از ارقام معرفی شده، از جمله فعالیت های موسسه در سال جاری بوده است.
دکتر عصاره با اشاره به سایر وظایف حاکمیتی موسسه در بیان فعالیت های جاری این مجموعه تحقیقاتی یادآور شد: برگزاری دوره های آموزشی مختلف در سطح ستادی و استانی، افزایش صدور و تمدید مجوزهای تولید بذر و نهال برای شرکت های تولیدکننده، دستیابی به طرح فرمولاسیون پوشش دار کردن بذر گندم، موضوع صادرات و واردات و همکاری مستمر با گمرکات، امضای تفاهم نامه با سازمان تعزیرات و برگزاری دوره های آموزشی مشترک وگشت های مشترک در استان ها، ارائه مقالات علمی و ترویجی و پژوهشی، طرح های تحقیقاتی مرتبط با وظایف قانونی موسسه، چاپ کتاب و نشریات، توسعه ارتباطات بین المللی با موسسات بین المللی نظیر نکتنبو هلند و عقد تفاهم نامه و اعزام کارشناسان موسسه جهت شرکت در دوره های آموزشی با هزینه هلند از سایر دستاوردهای مهم این موسسه در سال جاری بوده است.
ضمن ارج نهادن به خدمات ارزشمند محققان و کلیه پرسنل موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، از دکتر عصّاره رئیس این موسسه مهم تحقیقاتی برای انجام این مصاحبه اختصاصی قدردانی کرده و برای وی و همکاران ارجمندشان آرزوی موفقیت روزافزون داریم.
روابط عمومی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی