معماری در هر تمدن جلوهگاه ادبیات، علوم تجربی و علوم فنی و مهندسی آن تمدن است
جلسه ۲۴۰ کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی روز چهارشنبه ۱ اسفندماه به ریاست دکتر علیاکبر ولایتی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر ولایتی در این جلسه که دکتر سید سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز حضور داشت ضمن تبریک مجدد انتصاب دکتر عاملی به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، طی سخنانی با اشاره به میراث معماری موجود در تمدن اسلام و ایران گفت: معماری در هر تمدنی جلوهگاه ادبیات، علوم تجربی و علوم فنی و مهندسی آن تمدن است که نمونه آن در ساخت میدان نقش جهان اصفهان به خوبی به چشم میخورد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: استعمارگران انگلیسی به منظور مشروع نشان دادن حضور نامشروع خود و مستعمراتشان، ساختمانهایی مانند دهلینو را با الگوی معماری خود ساختهاند و این نشاندهنده اهمیت معماری در هر تمدنی است.
رئیس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران گفت: متاسفانه به موضوع معماری در سالهای اخیر کمتوجهی شده است و نتیجه بیتوجهی، وضعیت نابسامان معماری تهران است.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در ادامه این جلسه، دکتر شمس اردکانی دبیر این کمیته گزارشی از فعالیتهای انجام شده و برنامههای پیش روی این کمیته ارائه کرد.
در این گزارش با اشاره به انتشار و ترجمه کتابهایی در معرفی آثار و مفاخر تمدن اسلام و ایران، مطالعات تحلیلی در مورد نقش هر یک از دانشمندان حوزه تمدن اسلام و ایران در پیشرفت علوم و دانش تخصصی، معرفی آثار و مفاخر تمدن اسلام و ایران در کتب درسی به تناسب موضوع و ترویج گفتمان علوم بومی به منظور تقویت استقلال علمی نیز مورد اشاره قرار گرفت.
در ادامه این گزارش تبیین نقش تمدن اسلام و ایران در پیشرفت علوم در سایر تمدنها، بازتولید برخی دستاوردهای علمی دانشمندان اسلامی مانند اسطرلاب و... تدوین تقویم تاریخ تمدن اسلام و ایران و استفاده از آن در رسانه ملی، زدودن برخی شائبهها در مورد علمای اهل تشیع هم از سایر مواردی بود که مورد اشاره قرار گرفت.
همچنین تاسیس دانشکده طب سنتی با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تلاش برای ثبت دستاوردهای تمدن اسلام و ایران در سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد "یونسکو" و تلاش برای اصلاح وضعیت معماری و شهرسازی فعلی کشور هم به عنوان سایر دستاوردهای کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران تشریح شد.
در بخش پایانی گزارش دبیر کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران توجه به ظرفیتها و قابلیتهای نهاد وقف، در نظر گرفتن جایگاه حقوقی مناسب برای کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران، لزوم همکاری همه نهادها و دستگاهها با کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران هم مورد تاکید قرار گرفت.
دکتر عاملی:
با طراحی الگوها و نمادها میتوانیم محتوای غنی تمدن اسلام و ایران را به جهان معرفی کنیم
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، پس از ارائه این گزارش دکتر عاملی ضمن تشکر از فعالیتهای اعضا و به ویژه دکتر ولایتی افزود: خوشبختانه در این کمیته کار در حد ایده باقی نمانده است و به دستاورد منجر شده و حتماً باید فعالیتها و اقدامات کمیته با جدیت دنبال شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: جمع اعضای این کمیته متشکل از فرهیختگان این حوزه است و این موضوع میتواند به عنوان یک ظرفیت و قابلیت مد نظر باشد.
دکتر عاملی گفت: در بیانیه اخیر رهبر معظم انقلاب «مدظلهالعالی» هم موضوع تمدن نوین اسلامی بهخوبی مورد توجه قرارگرفته است و یکی از مقدمات این کار شناخت میراث تمدن اسلام و ایران است.
وی افزود: حدود ۴ قرن است که تمدن غرب به عنوان یک نظامواره در قالب علم و فناوری مدرن، در جهان جا افتاده و بررسی چگونگی پایدار ماندن تمدن اسلامی در مقابل این تمدن غرب باید موضوع تفکر ما باشد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران ادامه داد: امروز و با گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی و در طلیعه دهه پنجم انقلاب اسلامی باید توجه به تمدن اسلامی ایرانی بیشتر شود.
دکتر عاملی گفت: موضوع "سند ملی تمدن اسلامی ایرانی" موضوع بسیار مهمی است و باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
وی افزود: یکی از اندیشمندان غربی در پاسخ به سوال من در مورد نماد شهر تهران گفت حرم مطهر امام خمینی«ره» نماد شهر تهران است زیرا انقلاب اسلامی و ایران دوره جدید بدون نام امام خمینی«ره» شناخته نمیشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: ضعف محتوا در تمدن غرب به چشم میخورد و ما میتوانیم با طراحی الگوها و نمادها محتوای غنی تمدن اسلام و ایران را به جهان معرفی کنیم.
دکتر عاملی گفت: غرب در موفقیتهای خود تا حدود زیادی مدیون تمدن اسلام و ایران است و ما میتوانیم باز هم مرجع علمی و فکری جهان باشیم.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران ادامه داد: فضای مجازی هر فرد را به کاربر تبدیل کرده است و به همین دلیل دارای محبوبیت و مطلوبیت است و هم اکنون بیش از ۵۷ میلیون کاربر در کشور وجود دارد و تولید محتوا برای استفاده این جمع زیاد لازم است.
وی افزود: توجه به فناوریهای نوین و فضای مجازی و ارائه ساده مفاهیم و داشتههای تمدن اسلام و ایران میتواند مورد توجه این کمیته نیز قرار گیرد.