عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

برگزاری اولین نشست تخصصی واگذاری خدمات سلامت با حضور رئیس دانشگاه و مشاور عالی وزیر بهداشت

گالری عکس
اولین همایش کشوری واگذاری خدمات سلامت به همت معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران و انجمن علمی بیمارستان‌ها روز چهارشنبه یکم اسفند ۹۷ در سالن آمفی‌تئاتر ساختمان مرکزی دانشگاه برگزار شد و در آن دکتر دانش جعفری مشاور عالی وزیر بهداشت و دکتر اسدی معاون مرکز هماهنگی امور اقتصادی وزارت بهداشت، دکتر کریمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر درفشی رئیس دانشگاه علوم پزشکی البرز، دکتر رضایی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران و جمعی از معاونین، روسا، مدیران و کارشناسان وزارت بهداشت، دانشگاه‌های علوم پزشکی و بیمارستان‌های سراسر کشور حضور داشتند.
دکتر دانش جعفری مشاور عالی وزیر بهداشت با حضور در این جلسه با ارائه گزارشی از مطالعه مقایسه‌ای کشورهای مختلف با موضوع مشارکت بخش خصوصی و دولتی گفت: فعالیت بخش خصوص در حوزه سلامت در کشورهای درحال‌توسعه از طیف گسترده‌ای برخوردار هست. از طرفی اگرچه بخش‌های خصوصی برای انتفاع فعالیت می‌کنند ولی کم نیستند سازمان‌ها و انجمن‌های غیرانتفاعی که با رویکرد خیرخواهانه در جامعه فعالیت می‌کنند. آنچه مسلم است فعالیت بخش خصوصی در نظام سلامت به‌شدت تحت تاثیر فعالیت بخش دولتی و بالعکس است. همچنین میزان فعالیت بخش خصوصی در نظام سلامت را با سه معیار سهم بخش خصوصی در کل هزینه سلامت، سهم بخش خصوصی در ویزیت‌هایی که برای کارهای درمانی انجام می‌شود و میزان اتکا بخش دولتی به فرانشیز و پرداخت از جیب مردم می‌توان آن سنجید.
وی با اشاره به انواع مختلف بخش خصوصی در حوزه سلامت افزود: شاید بتوان بر اساس تعاریف موجود مدل مشارکت بخش خصوصی در نظام سلامت ایران را به الگوی بخش خصوصی پرهزینه که نظیر آن در آفریقای جنوبی و آرژانتین در حال انجام است شبیه دانست.
مشاور عالی وزیر بهداشت با بیان این نکته که در کشورهایی چون کانادا پوشش خدمات سلامت ۱۰۰ درصد انجام می‌شود و این شامل هزینه ویزیت پزشک خانواده و بستری است ولی هزینه‌های دارو را شامل نمی‌شود توضیح داد: در کشور کانادا بیمه‌های تکمیلی به‌عنوان مکمل بخش دولتی وارد عمل می‌شوند و هزینه دارو را پوشش می‌دهند. درحالی‌که در کشور ما بخش خصوصی همه کارها را موازی با دولت انجام می‌دهند که این مسئله سیاست‌گذاری حضور بخش خصوصی در بخش دولتی را دچار مشکل می‌کند.
دکتر درفشی رییس دانشگاه البرز نیز به‌عنوان یکی از سخنرانان این همایش با اشاره به اقدامات موفق این دانشگاه در برون‌سپاری خدمات سلامت گفت: نیاز است به موضوع واگذاری خدمات سلامت عملیاتی نگاه کنیم و به این بپردازیم که چگونه بخش خصوصی را در بخش دولتی مشارکت دهیم و موردحمایت قرار دهیم که کمک‌کننده باشد.
وی با تاکید بر این‌که هر اقدامی در این مسیر نیازمند باور، جسارت، شجاعت و حمایت است افزود: اعتقاد به این موضوع باید در سطح کلان تصمیم‌گیری‌ها باید اتفاق بیفتد و روسای دانشگاه‌ها باید ریسک آن را بپذیرند. خوشبختانه در این راستا مستندات قانونی زیادی داریم که بی‌هیچ مشکلی بتوان در این مسیر گام برداشت. ضمن این‌که همه ما می‌دانیم واگذار کردن بخش‌ها به بخش خصوصی با شرط حفظ تعرفه دولتی موجب افزایش اشتغال و کاهش هزینه می‌شود.
وی در ادامه با اظهار امیدواری از تاثیر این نشست تخصصی بر تغییر نگرش همکاران بخش دولتی نسبت به مشارکت بخش خصوصی در نظام سلامت گفت: ما به این باور رسیدیم که اگر از بخش خصوصی حمایت کنیم هزینه دولت را به‌شدت کاهش داده و می‌توانیم کیفیت و کمیت ارائه خدمات را افزایش دهیم و بخش خصوصی هم از آن سود خواهد برد. امیدوارم با گسترش مشارکت بخش دولتی و خصوصی آینده بهتری را برای کشور عزیزمان رقم بزنیم.
دکتر اسدی معاون مرکز هماهنگی امور اقتصادی وزارت بهداشت در این نشست گفت: مایلیم ارائه گزارش‌ها در واگذاری‌ها از حالت کیفی به کمی درآید و در آن مشخص شود که از کجا شروع کرده‌ایم و به چه نقطه‌ای رسیده‌ایم. نیاز است دانشگاه‌های علوم پزشکی از قوانین واگذاری برنامه ششم توسعه اقتصادی دولت در این خصوص بهره بگیرند.
وی عدم هماهنگی بین واحدهای مختلف ستادی را از نقص‌های موجود در واگذاری خدمات سلامت خواند و گفت: نبود یک متولی مشخص در دانشگاه‌ها و چندگانگی اقدامات صورت گرفته در این حوزه از چالش‌های مهم در این مسیر است.
دکتر اسدی بر توجه و حمایت سرمایه‌گذاران تاکید کرد و افزود: سرمایه‌گذاری، دانشگاه ارائه خدمت و گیرندگان خدمت از اجزای مثلث واگذاری هستند که باید به آن‌ها توجه شود. باید به سمت واگذاری زنجیره‌ای حرکت کنیم. دیگر به‌جای استفاده از واژگان کارفرما و پیمانکار باید از سرمایه‌گذار و سرمایه پذیر استفاده کنیم؛ و در تمامی قراردادهای مشارکت حتماً باید مدل مالی به پیوست بیاید.
دکتر رضایی معاون درمان دانشگاه ضمن خیرمقدم به حاضرین در این جلسه از همکاری و همفکری دکتر کریمی در برگزاری این نشست تخصصی قدردانی کرد و گفت: موضوع واگذاری‌های آگاهانه در حوزه درمان بخش مهمی از برنامه‌های چهارساله معاونت درمان بوده که به تصویب هیئت‌رئیسه دانشگاه نیز رسیده و این همایش نیز در همین راستا برنامه‌ریزی‌شده است.
وی در ادامه از همکاری انجمن علمی بیمارستان‌ها در برگزاری همایش تشکر کرد و گفت: انجمن علمی بیمارستان‌ها عهده‌دار عمده بار علمی این نشست بود. امیدواریم این همایش آغاز راهی باشد تا در حوزه‌های اجرایی از نظرات انجمن‌های علمی مربوطه بیشتر بهره‌مند شدیم.
در ادامه دکتر زمانی رییس بیمارستان فیروزگر با اشاره به سابقه مسئولیت خود در بیمارستان فیروزگر گفت: مهم‌ترین بحث در اداره یک بیمارستان برنامه‌ریزی درست بودجه است تا بتوان به چشم‌اندازها و اثربخشی حداکثر دست‌یافت.
وی واگذاری را یک نوع کارآفرینی خواند و گفت: کارآفرینی کمک به جامعه است. ما در بیمارستان فیروزگر همه بخش‌ها را به روسای بخش‌ها واگذار کرده‌ایم از آموزش و پژوهش و نیروی انسانی تا درآمد، به همین علت اداره بیمارستان وابسته به من نیست و انگیزه افراد در این مشارکت که به شکل درون‌سپاری اتفاق افتاده بالاست. باید کاری کنیم که افراد سازمان را خانه خود بدانند و برای افزایش درآمد آن تلاش کنند. پولی که در بیمارستان‌ها هزینه می‌شود پول دولت و ملت است باید به حفظ آن حساس باشیم.
رییس بیمارستان فیروزگر مهم‌ترین نکته در کاهش هزینه‌های بیمارستانی را تعیین تکلیف بیماران در کمترین زمان ممکن خواند و افزود: عدم واگذاری جلوی تقاضای القایی را نمی‌گیرد؛ و اگر همه این‌ها را دولت بخواهد بدون مشارکت بخش خصوصی مدیریت کند به زیان دولت و مردم است.
دکتر براتی دانشیار رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه نیز در این نشست در خصوص مواد قانونی که در حوزه واگذاری‌های مشارکت با بخش خصوصی (ppp) تاکنون بوده است نقدهایی کرد و گفت: متاسفانه در اغلب قوانین و دستورالعمل‌های واگذاری کلی‌گویی شده است و عدم شفافیت و مسائل مبهم در آن‌ها اغلب منجر به آزمون‌وخطا می‌شود و نتیجه‌بخش نیست. هدف از واگذاری در همه مطالعات کاهش هزینه، بالابردن کیفیت و دسترسی مناسب به خدمات است. در واقع یکی از راه‌های برون‌رفت از چالش‌های حوزه سلامت طبق شواهد و مطالعات موجود، واگذاری خدمات سلامت است.
وی همچنین لازمه مدیریت پیمان را اعتماد خواند و بر ضرورت حمایت از بخش خصوصی تاکید کرد.
دکتر موسوی رییس بیمارستان بهارلو نیز گزارشی در خصوص برخی واگذاری‌های انجام‌شده و توفیقات آن در این مرکز ارائه کرد.
توضیح اینکه این همایش که در قالب سه پنل آموزشی ارائه شد و در پایان هر پنل حاضرین سوالات خود را در خصوص مباحث ارائه‌شده مطرح و سخنرانان پاسخ‌های مرتبط را می‌دادند. در پایان به شرکت‌کنندگان این همایش گواهینامه‌ای اهدا شد.
خبرنگار: نجمه باهو
عکاس: جمشید ربیعی