عمومی | دانشگاه علوم پزشکی جهرم

طراحی فرمولاسیون جدید نانو آنتی اکسیدانی در گروه علوم و فناوری های نوین دانشگاه علوم پزشکی جهرم - ۱۳۹۷/۱۱/۲۴

در راستای افزایش پایداری آنتی اکسیدان های موجود در میوه ها و سبزیجات که بازدارنده های قوی در برابر بیماری ها چون سرطان ها هستند، گروه علوم و فناوری های نوین دانشگاه علوم پزشکی جهرم موفق به ساخت نانوفرمولاسیون جدیدی از آنتی اکسیدان ها شده است.

دکتر اباذر روستازاده معاون آموزشی دانشگاه اظهار داشت: دانشگاه علوم پزشکی جهرم با همکاری پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و دیگر دانشگاه های کلان منطقه موفق به ساخت نانوفرمولاسیون جدیدی از ترکیبات آنتی اکسیدان ها شده است که این دستاورد، علاوه بر افزایش دوز موثر ترکیبات آنتی اکسیدان ها موجب افزایش ماندگاری آنها شده و زمینه برای ساخت نانو آنتی اکسیدان های دارویی با قابلیت نگهداری طولانی مدت فراهم کرده است.

دکتر اباذر روستازاده با اشاره به سهم دانشگاه علوم پزشکی جهرم در این موفقیت چمشگیر خاطرنشان کرد: نتایج پژوهش اخیر دکتر محسن علیپور عضو هیات علمی گروه علوم و فناوری های نوین دانشگاه در مجله بین الملی BOMS زمینه را برای انجام آزمایشات پیش بالینی و بالینی این نانوفرمولاسیون ایجاد کرد و به دنبال آن ایجاد شرکت های مبتنی بر علم و فناوری در حوزه داروئی نیز فراهم نموده است.

با قرار گرفتن بدن در معرض یک سری شرایط مانند دود سیگار، آلودگی ها، شبکه های بی سیم، امواج موبایل و حتی استرس در بدن رادیکال های آزاد تولید می شوند که می توانند به سلامت سلول های مختلف در بدن آسیب برسانند، این عوامل اکسیدان ها هستند که به نوعی باعث تولید رادیکال های فعال اکسیژن در بدن می شوند.

در سنین پایین سلول ها در مقابل رادیکال های آزاد مقاومت کرده اما به مرور با افزایش سن و تجمع اثر عوامل اکسیدان منجر به ایجاد عارضه های مختلف از جمله دیابت، انواع سرطان، التهاب، بیماری های نوردژنراتیو مانند پارکینسون، آلزایمر و غیره می شود. همچنین تجمع رادیکال های آزاد یکی از عوامل پیری در افراد است.

ترکیبات بیوشیمیایی مختلفی از جمله ویتامین c، پلی فنول ها و فلانوئید ها خاصیت آنتی اکسیدانی مناسبی از خود نشان داده اند. گیاهان یک منبع طبیعی، سالم و مقرون به صرفه از آنتی اکسیدان محسوب می شوند که استفاده از خواص دارویی آنها در طب سنتی و مرسوم مورد تاکید قرار گرفته است.

با این وجود پایداری خواص آنتی اکسیدانی ترکیبات خالص سازی شده از گیاهان به شدت پایین بوده و امکان نگهداری طولانی مدت این ترکیبات وجود ندارد که این موضوع از چالش های صنایع داروسازی برای ساخت ترکیبات دارویی آنتی اکسیدان پایدار بوده است.