عمومی | دانشگاه یزد

آغاز به کار چهارمین همایش ملی فرسایش بادی و طوفان های گرد و غبار در دانشگاه یزد

ریگ ها و ریز گردها چالش اساسی کشور و استان یزد
در ابتدای این همایش دکتر سعید علیخانی مدیر امور پژوهشی دانشگاه یزد بر پدیده ریگ ها و ریزگردها به عنوان دو چالش اساسی کشور و استان یزد تأکید کرد.
وی با اشاره به مزایای چهارمین همایش ملی فرسایش بادی و طوفان های گرد و غبار گفت: این دو چالش اساسی از مواردی است که امنیت زیست محیطی کشور و استان را مورد تهدید قرار داده است. برگزاری این دست همایش ها با توجه به حوزه تخصصی و خروجی که دارد می تواند به میزان زیادی در خصوص کاهش این اثرات زیانبار مؤثر باشد.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه یزد دو نقطه بحران خیز ریگ ها و ریزگردها را استان های غربی کشور و یزد دانست.
دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی و تجربه برگزاری همایشها
در ادامه این مراسم دکتر کاظم کمالی رئیس پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد به تشریح تاریخچه این همایش پرداخت.
وی با اشاره به نقش دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی دانشگاه یزد در برگزاری این همایش بیان داشت: این دانشکده به واسطه حوزه تخصصی خود و دغدغه مندی که دارد توانسته است عملکرد خوبی در زمینه برگزاری این همایش داشته باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: با توجه به اهمیت این نوع همایش ها ضروری است که نتایج همایش‌های این چنینی کاربردی شود.

اهداف و محورهای همایش
دکتر محمدعلی صارمی نائینی، دبیر چهارمین همایش فرسایش بادی و طوفان های گرد و غبار در ادامه این همایش به تشریح اهداف، محورها و وضعیت علمی ارائه دهندگان مقاله در همایش مذکور پرداخت.
وی برگزاری این همایش را فراهم نمودن زمینه مناسب برای هم اندیشی صاحب نظران، آشنا نمودن دانشجویان با استادان و صاحب نظران، همفکری و هم اندیشی علمی و یافتن راهکارهای عملی برای معضلات ناشی از فرسایش بادی و طوفان های گرد و غبار دانست.
وی اظهار داشت: تعداد 148 مقاله برای این همایش ارسال شد که از این تعداد 114 مقاله پس از ارزیابی داوران پذیرفته شد که از این تعداد 17 مقاله به صورت شفاهی و 97 مورد به صورت پوستر ارائه می شوند.
وی مزیت این همایش را حضور دستگاههای اجرایی و متولی در کنار محققان و پژوهشگران دانشگاهی دانست و خواستار تحکیم این پیوستگی شد.
شرایط زمانی و مکانی عاملی مهم در اتخاذ تصمیمات و اقدامها
دکتر محمد رضا اختصاصی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد و رئیس انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران در ادامه این همایش گفت: برای مؤثر بودن یک اقدام در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی بسیار مهم است. همانگونه که نمی شود در کف دست و یا پیشانی مو کاشت، سیاست های زیست محیطی در حوزه منابع طبیعی نیز باید دارای پیش زمینه اطلاعاتی کافی در مورد شرایط زمانی و مکانی باشد.

رئیس انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران با تأکید بر نقش برجسته این انجمن در زمینه فعالیت های زیست محیطی به تشریح تاریخچه، ساختار، اهداف و عملکرد این انجمن پرداخت.
وی خاطرنشان کرد: پیام کلی و فراگیر این انجمن « کاهش ریزگردها + کمترین مصرف آب = ضامن پایداری پروژه ها» است.
استان یزد، وضعیت اراضی و فعالیت های بیابان زدائی
محمد رضا آخوندی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری یزد با اشاره به وضعیت اراضی استان یزد گفت: استان یزد دارای 7.4 میلیون هکتار اراضی است. 7.2 میلیون هکتار آن را اراضی ملی و منابع طبیعی تشکیل می دهد که این موضوع نشانگر وظیفه سخت و خطیر اداره منابع طبیعی و آبخیزداری یزد است.
وی فعالیت های این سازمان در زمینه بیابان زدایی را دارای صبغه ای 40 ساله دانست و بیان داشت: این فعالیت ها توانسته است موجب جلوگیری از بروز مخاطرات زیست محیطی ناشی از فرسایش بادی و طوفان های گرد و غبار برای مناطق شهری شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری یزد با اشاره به تغییرات اقلیمی گفت: باید این نکته را در نظر گرفت اقدامات صورت گرفته تنها پوشش دهنده یکی از ابعاد مخاطرات زیست محیطی است. بعد دیگر آن تغییرات اقلیمی است که در این زمینه نیز باید با همکاری دستگاه های اجرایی و مراکز دانشگاهی اقدامات لازم پیش بینی شده و جامعه عمل بپوشند.
محمدرضا آخوندی با اشاره به معدنی بودن استان یزد یادآور شد: استان یزد دومین قطب معدنی در ایران است و این مسئله می تواند نشان دهنده نقش معدن در تغییر اکوسیستم و تخریب محیط زیست و تبعات ناشی از آن باشد.
وی اختصاص منابع بیشتری به حوزه آموزش و پژوهش را راهبردی موفق برای اقدامات مؤثر و مفید خواند.


فراگیری علوم و زمینه کاربرد آن
در ادامه این همایش حجت الاسلام اسماعیل امامی مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان در دانشگاه یزد بر لزوم فراگیری علوم با توجه به کاربرد آن تأکید کرد.
وی با اشاره به حدیثی از امام صادق (ع) که می‌فرماید: یادگیری علوم باید با توجه و نگاه به کاربرد و استعمال آن باشد گفت: در حقیقت پیوند بین دانشگاه و صنعت که امروز مطرح می شود دارای ریشه نظری طولانی به قدمت 1400 سال در اندیشه دینی است.
حجت الاسلام امامی با اشاره به شرایط خاص اقلیمی استان یزد تصریح کرد: شرایط خاص اقلیمی استان یزد به گونه ای است که وضعیت خاص و دشواری را ایجاد کرده است. علاوه بر تغییرات اقلیمی (Climate Change) و ریزگردها، چالش اساسی دیگر مشکل کم آبی است. اهمیت فراگیری علوم با توجه به زمینه و استعمال در اینجا اهمیت خود را نشان می دهد.
وی ادامه داد: در مناطقی که کمبود آب به عنوان چالشی اساسی به شمار می رود می توان از سایر فعالیت های اقتصادی و صنعتی برای پیشبرد توسعه استفاده کرد.
وی در پایان سخنان خود بر مشکل آب به عنوان تهدیدی امنیتی در آینده کشور تأکید کرد و خواستار استفاده از صنایع جایگزین برای فراگرد توسعه پایدار شد.