عمومی | دانشگاه مازندران

ارایه گزارش عملکرد معاونت دانشجویی دانشگاه مازندران

هم زمان با چهلمین فجر انقلاب اسلامی صورت گرفت:

ارایه گزارش عملکرد معاونت دانشجویی دانشگاه مازندران

به گزارش روابط عمومی دانشگاه مازندران، هم زمان با چهلمین فجر انقلاب اسلامی، دکتر سید محمد متولی معاون دانشجویی دانشگاه مازندران، گزارشی از فعالیت ها و عملکرد چندساله این معاونت را ارایه کرد.

براساس این گزارش، معاونت دانشجویی به لحاظ ماموریت های سازمانی و همچنین، ارتباط مستمر با کلیه طیف های دانشگاه به ویژه دانشجویان، دارای بخش های متعدد و متنوعی می باشد که از آن جمله می توان به اداره سراهای دانشجویی، اداره تربیت بدنی، مرکز مشاوره، مرکز بهداشت، صندوق رفاه و اداره تغذیه و همچنین کمیسیون های انضباطی، و موارد خاص داخلی و استانی اشاره کرد.

در ذیل متن کامل این گزارش را ملاحظه می کنید:

با توجه به اینکه حوزه معاونت دانشجویی به طور مستقیم با دانشجویان و اصلی ترین نیازهای آنان همچون: بهداشت، مشاوره، غذا، اسکان و وام ها سر و کار دارد، یکی از حساس ترین و پر مشغله ترین حوزه های دانشگاهی محسوب می گردد. توجه ویژه ای که بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، به مسایل رفاهی دانشجویان شد، باعث گردید دانشگاه ها، گام مهمی در رشد تسهیلات رفاهی و امکانات مورد نیاز دانشجویان بردارند. دانشگاه مازندران نیز به عنوان دانشگاه مادر استان مازندران و بزرگ ترین مرکز آموزش عالی استان، از این قاعده مستثنی نبوده و در طول این سال ها، فعالیت های قابل توجهی در این بخش ها صورت داده است. دانشگاه مازندران قبل از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی تنها دارای یک مجتمع تفریحی و خوابگاهی دانشجویی که به« نخست وزیری» معروف است، بوده که با توجه به موقعیت مکانی آن - واقع شدن در کنار ساحل دریای خزر- یکی از زیباترین خوابگاه های سطح کشور لقب گرفته است. این مجتمع قدیمی در طول سال های اخیر بارها مورد مرمّت و تجهیز قرار گرفته به گونه ای که می توان ادعا کرد ۱۰۰ درصد بخش تاسیسات، بنای داخلی، تجهیزات و ... تعویض یا نوسازی شده است که این امر، کمک زیادی به افزایش ظرفیت برای دانشجویان پسر نموده است. در کنار آن ساخت سالن های مطالعه و تلویزیون و .. همچنین تسطیح ساحل و ایجاد آلاچیق ها در سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ و مکان های رفاهی ورزشی مانند زمین های روباز ورزش های ساحلی در سال های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ و همچنین برقراری اینترنت پر سرعت و سایر امکانات مورد نیاز مد نظر قرار گرفته است.

از سوی دیگر با توجه به افزایش پذیرش دانشجو در سال های بعد از انقلاب، به مرور زمان، فضاهای خوابگاهی برای اسکان دانشجویان غیر بومی ساخته شده است. از جمله از سال ۱۳۷۱ و ۱۳۷۲ مجتمع خوابگاهی حضرت زینب(س) با ساخت دو بلوک با مجموع ۳۶۰ ظرفیت دانشجو بنا گردید. و در سال های ۱۳۷۴ و ۱۳۷۵ بلوک سوم و چهارم با ظرفیت مشابه ساخته و در اختیار دانشجویان قرار گرفته است. همچنین در فاصله سال های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۰ بلوک های ۵ و ۶ هر یک با ظرفیت ۳۵۰ نفر به مجموع فضاهای خوابگاهی افزوده شده است. در سال ۱۳۹۰ و سال ۱۳۹۵ دو بلوک دیگر هرکدام با ظرفیت ۳۵۰ نفر به جمع سراهای دانشجویی افزوده شده است. ضمن اینکه در سال جاری(۱۳۹۷) با کمک یک خیّر نیکوکار کلنگ ساخت یک بلوک دیگر به ظرفیت ۳۵۰ نفر در سرای دانشجویی حضرت زینب(س) به زمین زده شد. در حال حاضر دانشگاه مازندران دارای سه مجتمع خوابگاهی حضرت زینب(س)، امام حسین(ع) و شهید نواب صفوی است که حدود ۱۲۰۰ دانشجوی پسر و ۱۵۰۰ دانشجوی دختر را در خود جای داده اند. همچنین سراهای دانشجویی دانشگاه مازندران پذیرای حدود ۱۰۰ دانشجوی غیر ایرانی از کشورهای اسلامی می باشد.

یکی دیگر از تسهیلات رفاهی برای دانشجویان ساکن در سراهای دانشجویی، ایجاد بازارچه دانشجویی است که طی سال های ۹۶-۹۴ ایجاد و تکمیل گردیده تا نیازهای مختلف دانشجویان را برآورده سازد. ایجاد مرکز آتش نشانی نیز از دیگر فعالیت های بخش دانشجویی است که در سال ۱۳۹۷ به بهره برداری رسیده است.

همچنین در بخش خوابگاه های خصوصی(خودگردان) نیز فعالیت های خوبی صورت گرفت که مهم ترین آن ساماندهی خوابگاه های سطح شهر بابلسر به ویژه برای دختران دانشجو و صدور مجوز برای ۲۰ مجتمع خصوصی و شناسنامه دار کردن آن است که این خوابگاه های خودگردان امروزه مجموعاً حدود ۱۱۰۰ دانشجو را تحت پوشش قرار داده اند.

در بخش صندوق رفاه دانشجویان، ما شاهد تنوع و افزایش وام های دانشجویی در سال های بعد از انقلاب اسلامی بویژه در سال های اخیر هستیم به گونه ای که دانشگاه مازندران جزو معدود دانشگاه هایی است که می تواند به ۱۰۰ درصد تقاضاهای وام دانشجویان، پاسخ مثبت دهد. به عبارت دیگر، هر دانشجویی درخواست وام کند به او پرداخت می شود. به گونه ای که در سال جاری (۱۳۹۷) در مجموع به تعداد ۴۴۵۳ نفر تسهیلات وام(تحصیلی، مسکن، ضروری، ازدواج، شهریه، ویژه دکتری ۱ و ۲، دانش هسته ای و بنیاد علوی) تعلق گرفته است. از سوی دیگر، با تلاش هایی که صورت گرفته و تعاملات فی مابین دانشگاه مازندران و صندوق رفاه کشور، سقف وام به دانشجویان پرداخت می شود. ضمن اینکه دانشگاه مازندران جزو اولین دانشگاه هایی است که وام بنیاد علوی را برقرار نموده است. از دیگر تسهیلات این بخش، می توان به تشکیل صندوق کمک به دانشجویان کم بضاعت اشاره کرد که در سال جاری(۱۳۹۷) صورت پذیرفته است.

یکی دیگر از بخش های مهم معاونت دانشجویی، اداره تغذیه است که مسئولیت سلف سرویس ها و تامین غذا(صبحانه، ناهار و شام) دانشجویان را بر عهده دارد. قبل از انقلاب، دو سلف(مجتمع شهید نواب صفوی و سلف سازمان مرکزی) فعال بودند که با توجه به تعداد کم دانشجو، خدمات محدودی داشتند. اما پس از انقلاب و با افزایش تعداد دانشجویان، سلف سرویس بزرگ پردیس دانشگاه تاسیس گردید تا پاسخگوی نیازهای تعداد بیشتری از دانشجویان باشد. در سال های اخیر نیز تلاش های خوبی در این زمینه صورت گرفت به گونه ای که در سال ۱۳۹۵ شاهد ساخت سلف سرویس سرای دانشجویی امام حسین(ع) بودیم و همچنین جهت رفاه حال دانشجویان دختر، سلف سرویس سرای حضرت زینب(س) احداث گردید که در ماه های آتی به بهره برداری خواهد رسید. وضعیت طبخ غذا و سرویس دهی به دانشجویان نیز که در ابتدا به صورت سنتی بود، اندک اندک به سمت مکانیزه شدن پیش رفت. به خصوص در دو دهه اخیر سیستم اتوماسیون و رزرو قبلی غذا برقرار شد. همچنین لوازم و تجهیزات آشپزخانه ای جدید و صنعتی مورد استفاده قرار گرفت. تعداد استفاده کنندگان از سلف سرویس افزایش فراوانی یافته است. همچنین در زمینه کیفیت غذاها نیز گام های موثری برداشته شد که از جمله آن استفاده از مرغ و ماهی گرم، برنج مرغوب ایرانی و مواد اولیه مناسب است. این دانشگاه به تنوع غذایی دانشجویان نیز توجه نشان داده به طوری که امروزه ۲ نوع صبحانه، ناهار و شام به همراه کنار وعده، توزیع می گردد که این موضوع موجب رضایت مندی دانشجویان عزیز شده است. از سایر خدمات رفاهی بخش تغذیه می توان به توزیع غذا در سراهای دانشجویی(محل اسکان دانشجو) و همچنین توزیع غذا در روز پنج شنبه برای دانشجویان ساکن در سراها اشاره کرد.

مرکز بهداشت دانشگاه نیز یکی از واحدهای زیرمجموعه معاونت دانشجویی است که در خدمت امور بهداشتی و درمانی دانشجویان و همچنین اعضای محترم هیات علمی و کارکنان قرار دارد. این مرکز که با دارا بودن یک پزشک و دو پرستار در حال خدمات رسانی است، از جمله تسهیلات ارایه شده از سوی این مرکز می توان به خدمات آمبولانس(به صورت شبانه روزی) در پردیس دانشگاه و سراهای دانشجویی و ... اشاره کرد. در سال ۹۷-۹۶ با تفاهم نامه ای که با دانشگاه علوم پزشکی مازندران منعقد گردید، مرکز اورژانس و درمانگاهی در روبروی پردیس دانشگاه ایجاد، تا پاسخگوی نیازهای درمانی دانشجویان باشد. اجرای طرح سلامت جسم برای دانشجویان جدید الورود از فعالیت های مرکز بهداشت است که بر اساس دستورالعمل ابلاغی از سوی سازمان امور دانشجویان صورت می پذیرد. یکی دیگر از فعالیت های این مرکز، نظارت های بهداشتی در اماکن و محیط های دانشگاهی همچون بوفه ها و سلف سرویس ها و سراهای دانشجویی است.

هماهنگ با فعالیت های مرکز بهداشت، اداره مشاوره دانشگاه نیز مشغول به فعالیت می باشد که این فعالیت ها در سال های اخیر به صورت علمی تر و تخصصی تر پیگیری شده است. به طوری که با به کارگیری از اساتید مشاور در طول سال تحصیلی به نیازها و مشکلات دانشجویان در زمینه های مختلف، پاسخ داده می شود. هم اکنون حدود ۱۵ مشاور(بر اساس برنامه هفتگی) در این مرکز مشغول خدمات رسانی به دانشجویان هستند. در ضمن طی قراردادی، یک متخصص روان پزشک نیز جهت رسیدگی به مسایل دانشجویان در این بخش مشغول به فعالیت می باشد. در کنار این موضوع، مرکز مشاوره اقدام به برگزاری کلاس ها و کارگاه های تخصصی و همچنین طرح های مختلف برای دانشجویان می نماید. اجرای طرح سلامت روان با هماهنگی سازمان امور دانشجویان از دیگر فعالیت های این مرکز است.

اداره تربیت بدنی دانشگاه مازندران که در چند سال اخیر به مدیریت تبدیل شده است مسئول خدمات رسانی در بخش های ورزش دانشجویان(همگانی و قهرمانی) است. که با توجه به افزایش تعداد دانشجویان، دانشگاه در دو دهه اخیر اقدام به گسترش زیرساخت های ورزشی نموده است. در ابتدا فقط یک فضای روباز و یک سالن چند منظوره ورزشی در سطح دانشگاه وجود داشت که در سال ۱۳۷۸ یک زمین فوتبال در دانشکده تربیت بدنی و در سال ۱۳۸۰ نیز یک زمین فوتبال چمن در سرای دانشجویی شهید نواب صفوی ایجاد گردید. از دیگر سالن ها و زمین ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

در مجتمع شهید نواب صفوی: سالن چند منظوره ورزشی، سالن های بدنسازی، تنیس روی میز و شطرنج، دو زمین ورزشی روباز والیبال ساحلی، دو زمین ورزشی روباز فوتبال ساحلی، دو زمین ورزشی روباز تنیس ساحلی که زمین های روباز ساحلی در سال ۱۳۹۷ به بهره برداری رسیده است.

در مجتمع حضرت زینب (س): سالن چند منظوره(والیبال، بسکتبال، فوتسال، هندبال و تنیس..) و سالن بدنسازی

در مجتمع امام حسین(ع): سالن سرپوشیده تنیس و اتاق فوتبال دستی و شطرنج، زمین روباز چند منظوره بتونی(بسکتبال و فوتبال)، اتاق بدنسازی، سه زمین مینی فوتبال چمن، دو زمین چمن والیبال و یک زمین تنیس بتونی و همچنین زمین فوتبال چمن مصنوعی که در روزهای آتی افتتاح خواهد شد.

دو پروژه در حال احداث در این حوزه وجود دارد: ۱-زمین فوتبال استاندارد جنب خوابگاه امام حسین(ع) که در حال انجام می باشد(با ۸۰ درصد پیشرفت). ۲-سالن ورزشی چند منظوره خوابگاه امام حسین(ع) (در مراحل اولیه)

از دیگر امکانات ورزشی می توان به اتاق تندرستی سراهای دانشجویی شهید نواب صفوی و حضرت زینب(س) اشاره کرد. ضمناً برنامه ارزیابی و مشاوره تندرستی دانشجویان و کارکنان با هماهنگی اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال های اخیر ۹۷-۹۵ در سطح دانشگاه مازندران در حال برگزاری است که در بین دانشگاه های ده منطقه کشور، بعد از دانشگاه تهران از شرایط بهتری برخوردار است.

برگزاری رویدادهای مختلف ورزشی منطقه ای و کشوری در دانشگاه مازندران مانند المپیاد سراسری دانشجویان(سال ۸۹) با حضور ۴۰۰۰ نفر و برگزاری اولین دوره المپیاد ملی ورزش های همگانی در مازندران با حضور ۳۰۰۰ دختر پسر در سال ۹۵-۹۴ از دیگر فعالیت های حوزه تربیت بدنی دانشگاه است.

یکی دیگر از موارد قابل اشاره، حضور ورزشکاران ملی پوش دانشگاه مازندران در میادین مهم المپیک، جهانی و آسیایی و کسب مدال های مختلف طلا، نقره و برنز است. همچنین تیم های ورزشی دانشگاه مازندران در ۵ دوره المپیاد دانشگاه های کشورهای حاشیه دریای خزر، حضور مقتدرانه داشته اند. قرار گرفتن ورزش دانشگاه مازندران در طبقه یک(۱۰ دانشگاه برتر کشور) از اتفاقات مهم ورزشی دانشگاه است که تقریبا از سال ۱۳۸۰ و به دلیل زیرساخت های ایجاد شده، مدال های کسب شده، رتبه در المپیادها و مشارکت حداکثری دانشجویان در رویداهای ورزشی کشوری حاصل شده است.

ریاست ورزش دانشگاه های منطقه ۲ کشور و استقرار دبیرخانه دانشگاه های منطقه ۲ از سال ۱۳۹۶ از دیگر اتفاقات مهم عرصه ورزش دانشگاه مازندران است.

از دیگر فعالیت های معاونت دانشجویی می توان به ساماندهی کار دانشجویی و به کارگیری توانمندی های دانشجویان در بخش های مختلف دانشگاه و دانشکده ها و واحدهای اداری اشاره کرد. این امر که روند آن به صورت الکترونیکی صورت می پذیرد در حال حاضر حدود ۳۸۰ دانشجو را تحت پوشش قرار داده است.

برگزاری انتخابات شورای صنفی دانشجویان که همه ساله در سطح دانشگاه صورت می پذیرد و رسیدگی به درخواست ها و تقاضاهای این شورا، که بازتاب دهنده نیازهای دانشجویان کل دانشگاه است، از دیگر فعالیت های این معاونت می باشد.

برگزاری جشنواره انتخاب دانشجوی نمونه دانشگاهی و کشوری که بر اساس آیین نامه و دستورالعمل ابلاغی از سوی وزارت عتف صورت می پذیرد از دیگر فعالیت های این حوزه است که خوشبختانه در سال ۱۳۹۷ جناب آقای مسعود فریدونی، دانشجوی مقطع دکتری رشته تربیت بدنی معرفی شده از سوی دانشگاه مازندران، در سطح دانشگاه های کشور نیز به عنوان نفر برتر برگزیده شده است.