بیانیه همایش سیگار و سیاستگذاری سلامت محور
دخانیات سالانه در جهان
۶
میلیون نفر را به کام مرگ میکشاند، اگر دست روی دست بگذاریم و مداخله ای نکنیم، ده سال آینده، این تعداد به
۸
میلیون نفر خواهد رسید. در کشور ما، مصرف کنندگان دخانیات که ۱۴.۱درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند هرسال بیش از
۱۰
هزار میلیارد تومان را صرف خرید سیگار می نمایند که حاصلی جز به هدر رفتن منابع اقتصادی و بیماری های خطرناک ندارد. از سوی دیگر در ایران سالانه حدود
۳۵
هزار میلیارد تومان صرف درمان بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات میشود و نزدیک به
۶۰
هزار نفر در اثر ابتلا به سرطانها و بیماریهای غیرواگیر خطرناک مرتبط با دخانیات می میرند. سیگار، عامل
۹۰
درصد سرطانهای ریه و
۲۵
درصد مرگ و میرهای قلبی عروقی و بسیاری از بیماریهای مهلک دیگر است. به علاوه در سالهای اخیر گرایش به دخانیات به خصوص قلیان، به سرعت در بین جوانان و نوجوانان افزایش یافته است. این درحالیست که کارشناسان معتقدند استعمال دخانیات، مقدمه ای برای گرایش به مصرف و اعتیاد به مواد روانگردان (مخدر و محرک) نیز به شمار میرود.
تحقیقات نشان میدهند که افزایش مالیات بر دخانیات، یکی از موثرترین روشهای هزینه-اثربخش برای کنترل دخانیات و کاهش مصرف آن در جامعه بوده و تا حد زیادی از شروع مصرف در نوجوانان و جوانان جلوگیری می کند. در سالهای اخیر بسیاری از کشورهای دنیا، توانسته اند با پیروی از راهبردهای کنوانسیون جهانی کنترل دخانیات و اجرای قانون افزایش مالیات مبتنی بر خرده فروشی سیگار، علاوه بر کاهش مصرف و پیشگیری از بسیاری از سرطانها و بیماریهای غیرواگیر، درآمد و توان سرمایهگذاری دولت را در بخش آموزش، بهداشت و سلامت جامعه افزایش دهند. اما متاسفانه در همین سالها راهبرد «افزایش مالیات مبتنی بر دخانیات» در راستای افزایش قیمت و کاهش مصرف، در کشور ما از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده است. در شرایطی که میزان مالیات مبتنی بر خرده فروشی دخانیات در بسیاری از کشورهای دنیا و منطقه، حدود
۷۰
تا
۸۰
درصد بوده و بعضی از کشورها در حال حرکت به سوی هدف «کشور عاری از دخانیات» هستند، در ایران مالیات بر خرده فروشی دخانیات کمتر از
۲۰
درصد است و این ضعف بزرگ در ساختار مالیاتی موجب شده دسترسی مردم به سیگار و قلیان، از دسترسی آنها به بسیاری از کالاهای ضروری مثل نان آسانتر شود!
امروز ما، جمعی از اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ نمایندگان انجمنهای علمی و کانونهای مردمی فعال در زمینه کنترل دخانیات؛ جمعی از ورزشکاران و هنرمندان، داوطلبان سلامت؛ سفیران سلامت خانواده، دانشجو و دانش آموز؛ اینجا گرد هم آمده ایم تا در آستانه بررسی و تصویت لایحه بودجه سال ۱۳۹۸، توجه نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی را به آثار مثبت «افزایش مالیات دخانیات»، بر سلامت و افزایش بهره وری جامعه جلب کرده و حمایت مجلس محترم را در این امر مطالبه نماییم.
- ما از قانونگذاران کشور که با توفیق الهی و رای و نظر مردم در جایگاه مقدس نمایندگی مجلس شورای اسلامی، قرار گرفته اند میخواهیم با افزایش مناسب و قانونی نرخ مالیات مبتنی بر خرده فروشی محصولات دخانی، نظام بهداشت و سلامت کشور را در پیشگیری از هزاران بیماری مهلک و مرگ زودهنگام ناشی از مصرف دخانیات یاری کنند.
- ما از برگزیدگان ملت در مجلس شورای اسلامی میخواهیم با افزایش مناسب مالیات مبتنی بر خرده فروشی محصولات دخانی، از گرایش و وابستگی نوجوانان و جوانان کشور که سرمایههای اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران هستند به دخانیات و از شیوع اعتیاد در جامعه بکاهند.
-
ما از نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی میخواهیم در بررسی و تصویب لایحه بودجه سال ۱۳۹۸، با توجه ویژه به راهبردهای سازمان جهانی بهداشت برای کنترل دخانیات، از جمله «افزایش مالیات بر دخانیات»، «ممنوعیت تبلیغ و ترویج محصولات دخانی در جامعه» و «ممنوعیت فروش سیگار به افراد زیر ۱۸سال و در فاصله
۱۰۰
متری مدارس» که پیشتر در مجلس به تصویب رسیده، حمایت همیشگی، شایسته و بیشائبه خود را از نظام سلامت کشور، به نمایش بگذارند.
در حالی که افراد و صنایع حامی عرضه و فروش دخانیات با صرف هزینه های فراوان و تبلیغات فریبنده، درآمدهای کلانی کسب میکنند ما از منتخبان ملت در مجلس شورای اسلامی تقاضا داریم با افزایش مالیات وضع شده بر خرده فروشی محصولات دخانی، از دولت و دیگر عوامل اجرایی کشور، در سرمایه گذاری مطمئن تر برای آموزش سبک زندگی سالم و بهبود سلامت اقشار مختلف جامعه از جمله دانش آموزان و دانشجویان، گسترش فضاهای ورزشی و توسعه خدمات بهداشتی درمانی پشتیبانی نمایند.
به امید داشتن جامعه ای عاری از دخانیات
خبر: نیکوسرشت