نخستین روز از دومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی برگزار شد
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه صنعتی شریف، دکتر سعید سهراب پور رییس کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی در آیین افتتاحیه این کنفرانس اظهار کرد: دانشگاه صنعتی شریف همواره تلاش کرده تا با ایجاد پیوندی میان جامعه و نهادهای درگیر در حوزه حکمرانی، در جهت حل دغدغه ها و مسائل سیاستگذاری کشور حرکت کند.
وی افزود: باعث خرسندی است که در چهلمین سالگرد انقلاب شکوهمند اسلامی در کنار یکدیگر جمع شده ایم تا در مورد بهبود و پیشرفت از زاویه ای متفاوت یعنی از منظر حکمرانی و سیاستگذاری صحبت شود. هدف اصلی اندیشکده حکمرانی به عرصه عمل بردن و پیاده سازی مفاهیم توسعه داده شده سیاستی بود.
دکتر سهراب پور ادامه داد: از سال گذشته نیز دانشکده مدیریت دانشگاه صنعتی شریف برنامه مفصلی برای اجرای دوره های آموزشی سیاستگذاری به دانشگاه آغاز کرده که پیرو آن دوره کارشناسی ارشد سیاستگذاری علم و فناوری نیز راه اندازی شد.
وی با توجه به راه اندازی دوره سیاست گذاری علم و فناوری در دانشگاه صنعتی شریف خاطر نشان کرد: چرخه کاملی از آموزش تا پژوهش و اجرا در دانشگاه صنعتی شریف شکل گرفته است که به سیاست گذاریهای کشور کمک می کند.
رئیس این کنفرانس در ادامه گفت: دبیرخانه کنفرانس ۱۷۳ مقاله دریافت کرد که ۲۰ مقاله شفاهی، ۷۳ مقاله پوستری و ۳۲ مقاله برای چاپ در کتابچه کنفرانس برگزیده شدند و حدود ۴۰ میزگرد تخصصی نیز در این کنفرانس برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به درک موضوع مهم پیوند میان اقشار جامعه گفت: باید توان و توجه خود را به طراحی مکانیزمهای مشارکتی برای افزایش تعامل حاکمیت با مردم و نخبگان و دخیل کردن آنان در تصمیمگیری و سیاستگذاری معطوف کرد.
دکتر سهراب پور اظهار کرد: محور کنفرانس امسال سیاستگذاری باز، تعامل حاکمیت مردم و نخبگان قرار داده شده و از سیاستگذاران، دانشگاهیان، نخبگان و تمام علاقه مندان دعوت شده تا به صورت جدی و موثر در آن مشارکت کنند.
*باید درهای بیشتری را به روی نخبگان باز کرد
دکتر محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در بخش دیگری از این مراسم درخصوص چالشهای حکمرانی در کشور اظهار داشت: باید در تمام زمینههای سیاسی، اقتصادی و... بیشتر از نخبگان جامعه استفاده کرد.
وی با اشاره به مبحث سیاست گذاری باز آن را برخاسته از ادبیات کارآفرینی دانست و تصریح کرد که مطالعه روی حکمرانی و نحوه آن توسط دانشگاه صنعتی شریف و دیگر دانشگاهها امری ضروری برای آینده کشور است.
دکتر رضایی یادآور شد: ارائه الگوی جدیدی از حکمرانی در جهان توسط دولت ایران به وجود آمده که بنمایه آن از فرهنگ و هویت و مذهب کشور نشات میگیرد و برای دستیابی به اهداف بزرگ در آینده نیازمند به تعامل بیشتر با مردم داریم و باور داریم که مردم و نخبگان باید نقش بیشتری در حکمرانی پیدا کنند.
وی با ذکر اینکه در نیروهای مسلح و در همه حوزههای دفاعی تفکر آمریکایی و گدایی فناوری را کنار گذاشتهایم به مبحث سیاستگذاری باز اشاره کرد و خاستگاه آن را از ادبیات کارآفرینی دانست و تاکید کرد که با توجه به اهمیت این موضوع، ده سال پیش با پیشنهاد جمعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف هسته اولیه پژوهشکده سیاستگذاری شریف در کشور کاشته شد و انگیزه پژوهشکده حکمرانی و سیاستگذاری عمومی خیلی زود مورد حمایت ما و دانشگاه صنعتی شریف قرار گرفت و هیئت امنای مشترکی از مجمع و دانشگاه برای آن در نظر گرفته شد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت: باید درهای بیشتری را به روی نخبگان باز کرد و از سرمایه عظیم آنها استفاده کرد. مردم وقتی مجلس، دولت و شورای شهر انتخاب میکنند، تازه شروع کار صورت گرفته و باید بعد از این انتخاباتها هم از این سرمایههای ملی استفاده شود. ما هنوز درست نمیدانیم که چگونه مردم باید در اقتصاد و مسائل مهم کشور شرکت کنند.
به گفته دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، مهمترین مشکل کشور در حال حاضر کارآمدی است. وی اذعان داشت که کشور ما در تمام زمینهها در این ۴۰ سال پیشرفت داشته و با اینکه در برخی بخشها پیشرفت معجزهگونهای صورت گرفته ولی در بخشهایی هم پیشرفت درستی نداشتیم. چگونه در زمینه موشک سازی که بیشترین تحریم را داشتیم توانستیم به خوبی پیشرفت کنیم اما در مبحثی چون خودروسازی که کمترین تحریم را داشتیم، نتوانستیم پیشرفت کنیم؟
دکتر رضایی تغییرات مکرر دولتها و مجالس را یکی از چالشهای حکمرانی کشور دانست و انتقاد کرد که تا یک مجلس یا دولت سیاستهایی در زمینههای مختلف اقتصادی و سیاسی و فناوری ارتباطات و... اتخاذ می کند، نمایندگان تغییر پیدا میکنند و با نگرشی کاملاً متفاوت نسبت به این سیاستها وارد موضوع میشوند.
* ساختار مدیریت کشور باید از الگوهای متنوع تبعیت کند
دکتر سید ابوالحسن فیروز آبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی نیز در این مراسم گفت: فضای مجازی برآمده از ارتباطات است. در فضای مجازی اتصالات از نوع شبکه ای است و شکل اجتماعی شبکهای بر شئونات اقتصادی، اجتماعی و سایر حوزه ها تاثیر گذار است.
وی افزود: ما باید در نظام حکمرانی مسئله هویت و گمنامی را در فضای مجازی مدنظر قرار دهیم. در فضای مجازی بحث امنیت به عمد در دوره ای حل نشده است؛ زیرا حکمرانی فضای مجازی در بیرون از مرزها مبتنی بر حکمرانی اینترنت است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: حوزه اجتماعی نیز در نظام شبکه ای شکل خاص خود را پیدا کرده است، همچنین مشارکت اجتماعی در عدم کفایت مشروعیت سیستم های نمایندگی به طور جدی مطرح می شود.
وی ادامه داد: مبحث بعدی حضور طردشدگان در فضای مجازی است، درچنین حوزه ای بحث شکاف دیجیتالی مطرح میشود و ما با چندین هزار عضو فعال مواجه هستیم که باید به آن توجه کرد.
فیروزآبادی افزود: آمریکاییها در حوزه فضای مجازی به دنبال حاکمیت هستند و در سندشان به این اشاره می شود که اینترنت منجر می شود آمریکا آقا بالاسر همه باشد، برای حفظ حکمرانی اینترنتی ما باید از قدرت سخت استفاده کنیم. ما باید از نظام بین المللی آنها تبعیت نکنیم، بلکه باید خودمان اتحاد داشته باشیم.
وی تاکید کرد: ساختار مدیریت کشور باید از الگوهای متنوع تبعیت کند. در مرکز ملی فضای مجازی معتقدیم در موضوعات کشور مانند سلامت و...، نظام ترکیبی از استانداردسازی و توصیه ها را با مشارکت ذی نفعان داشته باشیم. دانشگاه های ما باید در نظم چند ذینفعی توسعه و گسترش یابند.
گفتنی است در آیین افتتاح دومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی از کتاب «ده سال پژوهش و تصمیمسازی، اثرگذاری و الگوسازی» که حاوی گزارش عملکرد ده ساله پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف» میباشد، رونمایی شد.
گفتنی است دومین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی طی روزهای ۱۳ و ۱۴ بهمن ماه به مدت دو روز در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار میشود.
ل.م ۵۴