عمومی | دانشگاه علوم پزشکی جهرم

نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان - ۱۳۹۷/۱۱/۱۳

سرطان رشد بی رویه سلولی در بدن است. محققین بر این باورند که هزاران سلول سرطانی هر لحظه در بدن ما ساخته می شود. ولی شرایط فیزیولوژیکی بدن ما قادر است با سدهای دفاعی خود آنها ر ا نابود کند.

لذا هرگونه اختلال در شرایط طبیعی بدن که منجر به سست شدن این سدهای دفاعی گردد، می تواند باعث بروز سرطان شود.

نتایج تحقیقات انجام شده در حوزه بیماری های غیر واگیر همچون سرطان حاکی از تاثیر مواد غذایی بر بروز یا تسریع پیشرفت سرطان و نیز کاهش بروز یا ممانعت از پیشرفت تومور ها به ویژه سرطان های مرتبط با دستگاه گوارش، پستان و پروستات است.

تحقیقات نشان داده است که ۳۰ تا ۴۰ درصد سرطان ها با حفظ وزن مطلوب، تغذیه صحیح و مناسب و تغییر در شیوه زندگی قابل پیشگیری است.

اصلاح رژیم غذایی و انجام منظم فعالیت بدنی و دوری از عوامل محیطی همانند استرس، دخانیات و مشروبات الکلی در کاهش بروز سرطان بسیار موثر است.

پایش سلامت اعم از کنترل وزن، نمایه توده بدن و اندازه دور شکم به عنوان عوامل باز دارنده در بروز سرطان شناخته می شوند.

در جامعه کنونی با وجود آلاینده های صنعتی، صوتی، روحی، استرس، شرایط شغلی و زندگی های انفرادی، یک تغذیه مناسب به عنوان سد دفاعی محکمی در پیشگیری از سرطان خواهد بود.

مصرف نامطلوب و زیاد چربی ها، نمک، قند و شکر، طبخ نامناسب غذاها، استفاده مکرر از غذاهای فرآوری شده می تواند احتمال بروز سرطان را افزایش دهد.

همچنین مصرف زیاد انواع چربی ها، روغن ها، مواد غذایی سرخ شده و پر چرب شانس ابتلا به سرطان ها خصوصا سرطان پروستات، ریه، کولون و پستان را افزایش می دهد.

مصرف زیاد نمک و غذای شور و پرنمک و نمک سود شده شانس ابتلا به سرطان معده را افزایش می دهد. حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز حدود ۵ گرم در افراد زیر ۵۰ سال و کمتر از ۳ گرم در افراد بالای ۵۰ سال ، کودکان و مبتلایان به بیماری های قلبی عروقی است که این مقدار شامل نمک اضافه شده به غذا و نمک موجود در محصولات صنعتی است.

از طرفی نیز مصرف محصولات گوشتی فرآوری شده مانند گوشت های دودی و نمک سود شده، انواع سوسیس و کالباس به علت دارا بودن مقادیر بالای نگهدارنده ها، ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می دهند.

واحد تغذیه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی جهرم