تالیف کتاب مفاهیم اساسی اینترنت اشیاء توسط عضو هیات علمی دانشگاه گیلان
کتاب “مفاهیم اساسی اینترنت اشیاء” توسط دکتر اسدالله شاه بهرامی عضو هیات علمی گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه گیلان، مهندس حجت الله مدیریان و دکتر علیرضا یاری تالیف و منتشر شد.
فناوری اطلاعات و ارتباطات که طی مدتی کوتاهی بهسرعت گسترشیافته و بخشهای وسیعی از زندگی انسان را در برگرفته، خود با چالشهای متعددی روبهرو شده است. برای مثال، در دولت الکترونیک، چگونه میتوان امنیت اطلاعاتِ مهم مربوط به افراد و حریم خصوصی آنها را حفظ کرد؟ چگونه میتوان هزینههای خرید، نگهداری و استفادهی مجدد از زیرساختهای لازمِ مربوط به فناوری اطلاعات و ارتباطات را کاهش داد؟ در زمینهی تجارت، چگونه میتوان از تقلب جلوگیری کرده و امنیت سایبری را تضمین نمود؟ در حوزهی کشاورزی، چگونه میتوان زنجیرهی بازار را به شکلی کارآمد ارائه کرد؟ بهگونهای که تمامی ذینفعان در بازار، از آن سود ببرند. چگونه می توان کنترل، نظارت و مدیریت هوشمندانه ای بر اشیاء مختلف فراهم کرد؟ برای پاسخگویی به چالشهای فوق، ابزارها و فناوریهای متعددی مانند رایانش ابری، دادهکاوی، دادههای عظیم و ارتباطات ماشین به ماشین مطرحشدهاند. از دیگر فناوریهایی که به یاریِ فناوری اطلاعات و ارتباطات آمده، اینترنت اشیاء است. ظهور اینترنت اشیاء منجر به گسترش مفهوم اینترنت و همچنین ارتباطات شده است. به مدد اینترنت اشیاء، برقراری ارتباط بین اشیاء و همچنین بین انسانها و اشیاء ممکن شده است. تعداد اشیای متصل به اینترنت بهشدت در حال گسترش است. این تعداد در سال ۲۰۱۱ در حدود هفت میلیارد دستگاه بوده و پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۲۰ به بیش از ۲۰میلیارد دستگاه برسد. کاربردهای اینترنت اشیاء بسیار وسیع بوده و شامل حوزههای سلامت، خدمات شهری و رفاهی، لوازم الکترونیکی و موارد بسیار دیگر میشود.
با توجه به کاربردهای فراوان اینترنت اشیاء و نیازهای روزافزون به آن، فعالیتهای پژوهشی بسیاری در سالهای اخیر درزمینهی اینترنت اشیاء انجامشده و یا در حال اجرا است و نتیجهی آن مجموعهی وسیعی از مقالات و کتابها است که درزمینهی اینترنت اشیاء به رشتهی تحریر درآمده است. درواقع یافتن مرجعی که بهطور ساده و واضح مطالب مربوط به اینترنت اشیاء را بهصورت زیربنایی، تحت پوشش قرار داده و نگرشی کلی از این فناوری را در اختیار فرد علاقهمند قرار دهد، کار چندان سادهای نیست. این مسئله انگیزهای برای نویسندگانِ کتابِ حاضر شد تا بامطالعهی حجم وسیعی از مطالب پراکنده در حوزهی اینترنت اشیاء، عصارهای از مطالب که برای دریافت درکی صحیح از اینترنت اشیاء، مهم هستند را جمعآوری کرده و در اختیار مخاطبان قرار دهند. کتاب حاضر شامل فصلهای زیر است: