همایش نیم روزه انرژی و محیط زیست برگزار شد
به همت شاخه مهندسی انرژی و محیط زیست، شاخه بین گروهی محیط زیست، شاخه مهندسی شیمی و شاخه مهندسی مکانیک گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم، همایش نیم روزه ای با عنوان «انرژی و محیط زیست» روز پنجشنبه ۹۷/۱۱/۰۴ در سالن کنفرانس فرهنگستان علوم برگزار شد. این مراسم با حضور رئیس و اعضای گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم، استادان دانشگاه ها، تعدادی از مسئولان و کارشناسان حوزه محیط زیست و انرژی و صاحبنظران برگزار شد.
آقای مهندس حمید چیت چیان وزیر سابق نیرو نخستین سخنران این همایش بود که در مورد «چالش ها و راهکارهای تامین انرژی در ایران در دو دهه آینده» سخنرانی کرد. ایشان آماری در مورد ذخایر نفت و گاز طبیعی در ایران ارائه کرد و از جمله عوامل تاثیرگذار بر استخراج گاز طبیعی را رشد مصارف داخلی، پایین بودن ضریب بازیافت و سرمایه گذاری در میادین جدید نام برد. آقای مهندس چیت چیان آماری از ظرفیت منابع تجدید پذیر و تولید برق خورشیدی و برق بادی نیز ارائه کرد. به نظر ایشان اگر در مصرف انرژی صرفه جویی کنیم، بازیافت اقتصادی مناسبی خواهیم داشت و اگر رشد اقتصادی بالایی داشته باشیم، در کاهش گازهای گلخانه ای نیز موفق خواهیم بود. کاهش گازهای گلخانه ای در کلان شهرها با برقی کردن وسائل حمل و نقل میسر است.
آقای مهندس فتوره چیان به نیابت از آقای دکتر علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دومین سخنران همایش بود که مطالبی را درباره «نقش انرژی هسته ای در توسعه کشور و پیامدهای زیست محیطی آن» بیان کرد. به نظر ایشان باید حامل انرژی را به صورت برق مصرف کرد. استفاده از برق، راحت و بدون آلودگی است. برق را می توان از منابع فسیلی و منابع تجدید پذیر و انرژی هسته ای به دست آورد. انرژی فسیلی دارای محدودیت و آلودگی است. اما منابع هسته ای، انرژی زیاد و پاک تولید می کند و سرمایه بر است. مهندس فتوره چیان آماری هم از رآکتورهای اتمی در آمریکا، چین و ایران ارائه کرد و مساله پسماند هسته ای را مهم دانست که باید فکری به حال آن کرد. به نظر ایشان وظیفه مدیریت پسماند هسته ای بر عهده سازمان انرژی اتمی است.
خانم دکتر سیمین ناصری عضو وابسته گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران دیگران سخنران همایش بود که درباره «تاثیرگذاری آلودگی آب بر سلامت» سخنرانی کرد و آماری از وضعیت سرطان در جهان از طریق آلودگی محیط زیست از جمله آرسنیک که جامد آن در خاک است، ارائه کرد. ایشان اظهار داشت که آلودگی آب در کشورهایی بیشتر دیده می شود که وضعیت اقتصادی مناسبی ندارند. آلودگی آب بیشتر در آفریقا و آسیای جنوب شرقی دیده شده است. به نظر سخنران باید مصرف آب در ایران مدیریت شود و آمایش درستی از سرزمین داشته باشیم. سطح سفره های آب زیر زمینی در کشور ما به شدت کاهش یافته و غلظت آلاینده ها زیاد شده است. آب های زیر زمینی شور شده است که باید نمک زدایی شود. برای فراهم کرده آب سالم نیازمند تزریق بودجه بیشتر به وزارت نیرو هستیم.
آقای دکتر یدالله سبوحی استاد دانشگاه صنعتی شریف در سخنرانی خود مطالبی در مورد «پیوند انرژی، آب و محیط زیست در ایران» بیان کرد. ایشان معتقد است در اقتصاد سنتی از طبیعت استفاده می کردیم و تولید می کردیم و مواد زائد را به طبیعت می فرستادیم اما امروز متوجه شده ایم که نمی توانیم تخلیه بی نهایت به طبیعت را داشته باشیم. در آلمان حدود ۲۰ درصد از افراد ۲۰ تا ۴۰ سال صاحب خودرو هستند، یعنی استفاده از وسائل حمل و نقل عمومی و سالم و بدون آلودگی مهم است. در اقتصاد چرخشی باید سعی کنیم که همه ضایعات به تولید برگردد و در تولید نباید از منابع بیشتر بلکه باید از کارایی بالاتر استفاده کرد. در صنایع باید به جای آب از سایر وسایل خنک کننده استفاده کنیم. سعی کنیم اقتصادمان با محیط زیست ما سازگار باشد و از سیستم های اطلاعاتی درست استفاده کنیم.
آقای دکتر کاظم ندافی نیز درباره «نقش آلودگی هوا بر سلامت» سخنرانی کرد. به نظر سخنران مهمترین عامل آلودگی هوا در دنیا ذرات معلق است که باعث سرطان ریه و بیماری های قلبی و مغزی می شود. ایشان آماری را از میزان مرگ و میر از سن ۲۵ سالگی تا ۸۰ سالگی در اثر آلودگی ها در جهان ارائه کرد. سخنران معتقد است اگر در مورد آلودگی هوا فکری نکنیم تا سال ۲۰۵۰ تا ۵۰ درصد افزایش آلودگی هوا را خواهیم داشت. باید آلودگی هوا را مانیتور کنیم و سیستم های اندازه گیری و اخطار هوا در اماکن مختلف داشته باشیم. استانداردها به ما جهت می دهند که در چه سمت و سویی حرکت کنیم. بنابراین، نباید استانداردهای خود را مرتب تغییر دهیم.
آقای دکتر محمد صادق احدی تحت عنوان «تحلیل انتشار گازهای گلخانه ای در ایران و راهکارهای کاهش آن » صحبت کرد. به نظر ایشان عمده انتشار دی اکسید کربن در بخش انرژی است و مقدار بسیار کم آن در صنعت و جنگل ها است. در جهان درآمد سرانه افزایش ولی شدت انرژی کاهش یافته است. بنابراین، می توان به توسعه اقتصادی رسید ولی کاهش شدت انرژی داشت. تا وقتی که سیاستگذاری هایمان را تغییر ندهیم و بر مبنای سیاستگذاری های مبتنی بر بازار حرکت نکنیم به موفقیت نمی رسیم.
آقای دکتر محمود یعقوبی عضو پیوسته گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم و استاد دانشگاه شیراز در مورد «وضعیت انرژی های تجدید پذیر در ایران و جهان» سخنرانی کرد. ایشان آماری از برخی کشورهای جهان مانند چین، آمریکا، هندوستان و ژاپن ارائه کرد که بیشترین سرمایه گذاری را در زمینه انرژی های تجدید پذیر صورت داده اند. آقای دکتر یعقوبی توان استفاده از انرژی برق بادی در ایران را یادآور شد و نموداری از مراکزی که ظرفیت تولید انرژی خورشیدی بیشتری را دارند نشان داد. ظرفیت انرژی ژئوترمال در ایران را بیان کرد که هنوز به بهره برداری نرسیده است و نمودار نیروگاههای برق نصب شده در داخل کشور را نشان داد. در پایان یادآور شد که ما در دانشگاه شیراز کلکتور ساخته ایم.
آخرین سخنران آقای برند ولورست- کارل ( Brend wollwerth- Carl ) از آکادمی انرژی های تجدیدپذیر کشور آلمان بود که تحت عنوان «معرفی بازارهای انرژی تجدیدپذیر- توسعه انرژی تجدیدپذیر در سراسر جهان » سخنرانی کرد. به نظر ایشان، بازار جهانی انرژی تجدیدپذیر رشد فزاینده ای خصوصا در دهه گذشته داشته است. افزایش تقاضای انرژی، کاهش ذخایر سوخت های فسیلی، کاهش هزینه های تولید انرژی تجدیدپذیر و تاکید زیاد بر منابع انرژی عاری از انتشار دی اکسید کربن برای کاهش تغییرات اقلیمی، از عوامل اصلی افزایش قابل توجه ظرفیت نیروگاه های تولید انرژی تجدیدپذیر در سراسر جهان است. در حال حاضر، گذار از سوخت های فسیلی به انرژی های تجدیدپذیر که از اروپا آغاز شده است، جنبشی جهانی است. در نتیجه، انرژی بادی فتوولتائیک و ساحلی می توانند بیشترین سهم را در میزان رشد داشته باشند. اکنون چندین کشور برای جایگزینی گیاهان سوخت فسیلی موجود با انرژی های تجدیدپذیر اقدام کرده اند و برخی دیگر مانند چین صرفا در تلاشند تا شکاف میان افزایش تقاضای انرژی و انرژی های تجدیدپذیر را از بین ببرند. در کنار مزایای زیست محیطی و اقتصادی، انرژی های تجدیدپذیر منبعی برای شرکت ها و حوزه های تجاری جدید هستند و باعث ایجاد شغل می شوند. در حال حاضر در سراسر جهان حدود ده میلیون کارمند در مشاغل مربوط به انرژی های تجدیدپذیر فعالیت دارند و رشد در این زمینه ادامه دارد.
روابط عمومی فرهنگستان علوم