عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

جایگزینی عایق­‌های آزبست سرطان‌زا در پروژه اورهال کوره کالدو انجام شد

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه زنجان، کوره ذوب و احیای شرکت ملی سرب و روی ایران با ظرفیت ۱۰۰ تن یکی از هفت کوره بزرگ دنیا است که طراحی و ساخت آن توسط شرکت بولیدن سوئد و مانسمان دماگ آلمان انجام شده است.

پس از ۲۶ سال کارکرد، این کوره نیازمند تعمیرات اساسی بود؛ مطابق برآورد شرکت سازنده خارجی و در برنامه‌ریزی اولیه هزینه انجام پروژه ۲۰۰ میلیارد ریال با زمان‌بندی ۶ ماه اعلام شده بود. با امتناع شرکت خارجی سازنده از ادامه همکاری، با همت مدیر عامل شرکت ملی سرب و روی ایران و تکیه بر مهندسی داخلی و توان مدیران و کارشناسان مجرب شرکت و بهره‌مندی از مشاوره‌های تخصصی صنعتی و دانشگاهی، انجام تعمیرات اساسی توسط شرکت ملی سرب و روی و با هزینه کمتر از ۵۰ میلیارد ریال طی ۷۶ روز کاری به انجام رسید.

یکی از طرح‌‌های پروژه اورهال بحث جایگزینی عایق کوره بود که با توجه به کارکرد پیچیده این کوره و عملکرد چندگانه عایق، طی جلسات مختلف کارشناسی و فنی میان مسئولان شرکت ملی سرب و روی و دکتر حسن برگزین و دکتر طاهر یوسفی امیری از اعضای هیئت علمی دانشگاه زنجان، توجیه فنی عایق‌های هواژل انجام و جایگزینی عایق آزبستی با عایق نانومتخلخل هواژل ساخت شرکت دانش‌بنیان پاکان آتیه نانودانش به تصویب رسید.

آزبست یک ماده سرطان‌زای قطعی بوده و عامل بیش از ۵۰ درصد سرطان‌‌های شغلی است. از این رو کشورهای زیادی استفاده از آن را ممنوع کرده‌اند.

از مزایای مختلف جایگزینی آزبست با محصول دانش بنیان هواژل می‌توان به زیست سازگاری بالاتر و عدم وجود خطرات بر سلامتی انسان، مقاومت حرارتی بیشتر و کاهش مصرف انرژی در کوره، رفتار مکانیکی و انعطاف‌پذیری بهینه که منجر به ریزش بسیار کمتر عایق هواژل و طول عمر بیشتر آن می‌شود، اشاره کرد.

ل.م ۵۴