عمومی | فرهنگستان علوم

نشست شاخه مهندسی شیمی فرهنگستان علوم با روسای دانشکده های مهندسی شیمی و پلیمر با موضوع ارتباط صنعت و دانشگاه

به همت انجمن صنفی مهندسی پلیمر و شیمی، شاخه مهندسی شیمی گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم و دانشکده های شیمی و بخش صنعت، مراسمی تحت عنوان «نشست روسای دانشکده های مهندسی شیمی و پلیمر؛ ارتباط صنعت و دانشگاه» روز چهارشنبه ۱۳۹۷/۱۰/۲۴ در تالار اجتماعات فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

در این جلسه آقای دکتر جعفر توفیقی رئیس شاخه مهندسی شیمی فرهنگستان علوم سخنان افتتاحیه را بیان کرد. ایشان پس از قدردانی از بانیان این نشست و حاضران در جلسه به پیشرفت های مثبت ارتباط دانشگاه با صنعت در ۴۰ سال اخیر اشاره کرد و در ادامه اظهار داشت که البته در حوزه دانشگاه و صنعت به بازبینی نیازمندیم و اگر بخواهیم صنعتی در تراز جهانی و بازارهای بین المللی داشته باشیم باید از صنعت سنتی به سوی صنعت دانش بنیان حرکت کنیم و در آموزش دانشجویان تجدید نظر کنیم زیرا دانشگاه باید به ساحت فناوری که زبان صنعت است وارد شود. آقای دکتر توفیقی افزود: همچنین لازم است در سیاست های توسعه صنعتی بازنگری شود چرا که برای دانشگاه و صنعت، ماندن در مرزهای ملی برای پیشرفت صنعت کفایت نمی کند.

آقای دکتر وحید تقی خانی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی شیمی و نفت دانشگاه صنعتی شریف و دبیر انجمن صنفی مهندسین پلیمر و شیمی ایران درباره مدل های ارتباط با صنعت و دانشگاه سخنرانی کرد. به نظر ایشان اعضای هیات علمی دانشگاه نیازمند ارتباط صنعت هستند. استادان برای ایجاد امنیت شغلی در دانشگاه، تامین درآمد و حقوق تابستان و انتشار مقالات علمی (صنعتی محور) باید با صنعت ارتباط داشته باشند. استادان در کشورهای توسعه یافته نیز برای تامین میزان حقوق و بهبود شرایط بازنشستگی وابسته به ارتباط با صنعت هستند. از طرف دیگر صنعت نیز برای کاهش هزینه های تحقیق و توسعه، دسترسی به تکنولوژی ارزان و بومی، تامین نیروی انسانی حاذق و تجاری سازی ایده ها و مفاهیم علمی توسعه داده شده در دانشگاه به منظور سودآوری بیشتر به دانشگاه نیازمند است. تقویت همکاری پرسنل صنعت در آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی و بازبینی دروس دانشگاهی هر ۳ تا ۵ سال از جمله کارهایی است که باید پیگیری شود. بنابراین تشکیل کمیته بازبینی دروس، استفاده از نظر متخصصان صنعت و دانشگاه های دیگر و در نظر گرفتن مسائل منطقه ای در بازبینی دروس حائز اهمیت است.

سخنران بعدی خانم مهندس مریم خزاعی بود که وظایف اتاق بازرگانی تهران را برشمرد. ایشان گفت: یکی از وظایف اتاق بازرگانی تهران دفاع از منافع بخش خصوصی است. این اتاق بین اعضای اقتصادی یکپارچگی ایجاد می کند و در توانمند سازی اعضا تلاش می کند. همچنین در زمینه خدمات آموزشی، مشاوره های حقوقی و بیمه های اجتماعی فعال است. اتاق مزبور مشکلات بنگاه های اقتصادی را مطالعه می کند و راهکارهایی را برای حل مشکلات آنها ارائه می دهد. پژوهش ها و مطالعات اتاق کاملا کاربردی است یعنی باید یک مساله و مشکل خاص مربوط به صنعت را حل کند. یکی دیگر از وظایف آن، حمایت مادی و معنوی از پایان نامه های دانشجویی مقطع فوق لیسانس و دکتراست.

در ادامه نشست تعدادی از استادان دانشگاه و فعالان صنعت کشور سخنرانی کردند. به نظر ایشان باید درصدی از منافع صنعت به اساتید و دانشجویانی که در پیشرفت صنعت موثرند اختصاص یابد. اساتید برای دانشجویان خود کنفرانس هایی را پیرامون یک صنعت در محل آن صنعت در نظر بگیرند. از طرف دیگر در دانشگاه هر ۶ ماه یکبار میز گردهایی برگزار کنند و از صنعتگران دعوت به عمل آورند. باید نیازهای صنعت شناسایی شود. فرصت مطالعاتی دانشگاهیان زمینه خوبی برای ارتباط دانشگاه با صنعت است. باید بودجه پژوهشی کشور افزایش یابد. بودجه ملی کشور توان پرداخت بودجه پژوهشی را ندارد. اتاق بازرگانی تهران می تواند صنایع را تشویق کند که این بودجه پژوهشی را پرداخت کنند. باز هم به دانشگاه ها پیشنهاد می کنیم که دانشجویان را تشویق کنند تا مشکلات صنعت را به عنوان پروژه انتخاب کنند. تئوری ها باید عملی شوند و جنبه کاربردی پیدا کنند.

گالری تصاویر

روابط عمومی فرهنگستان علوم