نشست روسای دانشگاههای سطح یک کشور با نمایندگان و مسئولان دولتی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، در این نشست که با حضور دکتر محمدرضا عارف، رئیس کمیسیون آموزش مجلس، برگزار شد، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، با اعلام اینکه تمرکز جلسه بر مسائل مربوط به بودجه دانشگاههاست گفت: «دانشگاهها به لحاظ مالی تحت فشار هستند. ما شرایط دولت را میدانیم ولی باید بدانیم دانشجو وقتی وارد دانشگاه میشود یعنی هزینه و هزینهای که دانشجو دارد را نمیتوانیم نادیده بگیریم».
رئیس دانشگاه تهران افزود: «بحث دیدن بودجه دانشگاه غیرمستقیم و مستقیم است ما سعی کردهایم راهکارهای غیرمستقیم بدهیم که یکی از آنها بند «ط» است اما علاوه بر آن مسائل، پیشنهاد دیگری ارائه دادیم تحت عنوان صندوق توسعه فناوری».
دکتر نیلی خاطرنشان کرد: «ما صندوقی برای توسعه فناوری نداریم، صندوقی که محورش مسائل صنعتی و تولیدی و توسعه تکنولوژی باشد. ما پیشنهاد کردیم که صندوق با نام توسعه فناوری تشکیل شود و منابع آن هم سه دهم درصد واردات کشور منهای کالاهای اساسی باشد که این پول برای حل مسائل کشور و توسعه تکنولوژی صرف شود».
وی با اشاره به مزیت این روش گفت: «همانطور که میدانید همیشه برای واردات پول وجود دارد، واردات لوازم آرایشی، میز و صندلی و خودرو و غیره همیشه وجود دارد. بنابراین اگر این الگو اجرا شود، صندوقی شکل میگیرد که همیشه در آن پول وجود دارد و میتوان آن را صرف توسعه فناوری کشور کرد».
دکتر نیلی احمدآبادی از تمایل شرکتهای بزرگ برای همکاری با صندوق خبر داد و افزود: «قرار شد که با مشارکت شرکتهای بزرگ و سودده مثل فولادسازی، پتروشیمی و غیره صندوقی تشکیل شود که ۲۰ درصد از بودجه آن را صندوق مادر و ۸۰ درصد را شرکتهای بزرگ بر عهده بگیرند. این شرکتها پذیرفتهاند که اگر دولت ۲۰ درصد را تامین کند آنها هم ۸۰ درصد را میپذیرند به شرطی که در مدیریت آن مشارکت داشته باشند و آن صندوق مسائل را حل کند».
رئیس دانشگاه تهران اضافه کرد: «اگر این صندوق را شکل ندهیم، دانشگاهها باید همچنان نیازمند تامین بودجه از طریق سازمان مدیریت باشند و صنعت کشور همچنان پسرفت کند. اما در صورت تشکیل این صندوق، منابع مالی وجود خواهد داشت و چون این منابع از صنعت هم گرفته شده، صنعت باید از این پول استفاده کند. البته میتوان بخشی از مالیات را نیز به این صندوق اختصاص داد».
در ادامه این نشست، روسای دانشگاههای سطح یک کشور به طرح دیدگاههای خود درباره بودجه دانشگاهها در سال آینده پرداختند و ادامه کار را با وضعیت موجود بسیار دشوار توصیف کردند.
دکتر محمدرضا عارف نیز با شنیدن دیدگاههای روسای دانشگاهها به تشریح ویژگیهای بودجه سال آینده پرداخت و به پرسشهای مطرح شده از سوی مسئولان دانشگاهی پاسخ گفت.
معاون اداری مالی وزارت علوم نیز در این نشست گفت: «در ارتباط با صندوق جلسات متعددی با سازمان برنامه، صندوق توسعه و صندوق رفاه دانشجویان علوم پزشکی داشتیم و به این نتیجه رسیدیم که اگر بتوانیم یک صندوق جداگانه بهعنوان صندوق توسعه علمی، پژوهشی و در قالب اساسنامه آماده و به هیات دولت ارائه کنیم همه مجموعههای علمی، پژوهشی نیازهای دانشگاهها را در این صندوق برطرف میکنیم».
وی خاطر نشان کرد: «بخشی از طریق صندوق توسعه ملی و بخشی دیگر با تجمیع دو صندوق دانشجویان پزشکی و غیرپزشکی میتوانیم یک سرمایه قابل قبول داشته باشیم».
همچنین تعدادی از نمایندگان شهر تهران دیدگاههای خود را برای اصلاح و ترمیم بودجه دانشگاهها بیان کردند.