برگزاری هفتاد و یکمین سخنرانی علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با عنوان" برنامه ریزی مبتنی بر مدیریت حوزه آبخیز"
هفتاد و یکمین سخنرانی علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان در ۱۲ دی ۱۳۹۷ ، با عنوان " برنامه ریزی مبتنی بر مدیریت حوزه آبخیز " توسط مهندس کیانفر پیامنی از اعضاء هیات علمی مرکز، در سالن جلسات و با حضور مهندس بهمن فریدونی مدیریت خاک و آب سازمان جهاد کشاورزی استان، جمعی از اعضاء هیات علمی و کارشناسان مرکز برگزار گردید.
مهندس کیانفر پیامنی بیان داشت: برنامه ریزی مهمترین و کلیدی ترین سند برای رشد و پلی بین وضعیتی که در آن قرار داریم و فرآیندی برای رسیدن به اهداف است.
پیامنی در ادامه با مروری بر تعریف حوزه آبخیز تصریح کرد: آبخیزها از مناطق مجاور به وسیله یک خط راس پیوسته که تشکیل دهنده مرز آنهاست جدا می شوند و می توانند به زیر حوزه هایی خرد شوند. آبخیزها اغلب با مرزهای شهرستان،استان، و حتی مرزهای بین المللی منطبق نیستند . مساحت حوزه و حجم آبی که از آن به طور مستقیم تخلیه می شود به اندازه و جریان آب راهه اصلی یا عرصه آبی مربوط است.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با اشاره به کارکردها و فرآیندهای مهم حوزه آبخیز در منابع طبیعی ( کالا وخدمات اکوسیستمی )، چرخه های انرژی و مواد، دفع یا انتقال پسماند و فرآیندهای زیستی افزود: مدیریت منابع طبیعی به مدیریت منابعی مانند زمین، آب، خاک، گیاهان و حیوانات اشاره دارد به گونه ای که حفظ آنها موجب بهبودکیفیت زندگی نسل های فعلی و آینده شود.
پیامنی رویکردهای مختلف مدیریت منابع طبیعی را مدیریت منابع طبیعی مبتنی بر جامعه، مدیریت انطباقی(سازگار) و مدیریت یکپارچه منابع طبیعی عنوان کرد و گفت: مدیریت یکپارچه منابع طبیعی (INRM) یک فرایند اداره منابع طبیعی به روش سیستماتیک است که شامل بسیاری از جنبه های استفاده از منابع طبیعی است و اهداف تولیدکنندگان و سایر کاربران مستقیم (مانند امنیت غذایی ، سودآوری، ریسک پذیری) و نیز اهداف جامعه وسیعتر (مثلا کاهش فقر، رفاه نسل های آینده، حفظ محیط زیست) را برآورده می سازد و در عین حال تلاش می کند همه ذینفعان احتمالی را در سطح برنامه ریزی خودش دخالت دهد تا موجب کاهش تعارضات احتمالی آتی شود.
سخنران علمی جلسه با تاکید بر ضرورت مدیریت جامع حوزه¬های آبخیز بیان داشت: یکی از نگرانی های جاری درکشور، استمرار روند تخریب منابع آب و خاک و ازدست رفتن استعداد اراضی برای کاربری های برنامه ریزی شده است. با وجود تمام تلاش ها، سیاست ها و برنامه های جاری نتوانسته اند شرایط مناسبی را در مدیریت بهینه منابع آب و خاک فراهم آورند و ضرورت دارد تا با فکر و اندیشه نومسیر جدید مناسب دیگری را انتخاب نمود. تجربیات جهانی نشان می دهد که این مسیر ، انتخاب رویکرد مدیریت جامع در مدیریت منابع حوزه های آبخیز می باشد.
مهندس پیامنی در پایان مهمترین الزامات مدیریت جامع حوزه آبخیز را تعیین جایگاه IWM در نظام آموزشی، تحقیقاتی و ترویجی کشور، تعیین شاخص های منطقه بندی آبخیزهای کشور، منطقهبندی آبخیزهای کشور بر اساس معیارهای مناسب و پهنهبندی و اولویتبندی آبخیزها بر اساس دیدگاههای مختلف عنوان داشت و افزود:میتوانیم با مدیریت چالش های فراروی مدیریت جامع حوزه آبخیز به ارائه راهبردها و برنامه های دقیق برسیم.
روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی لرستان