عمومی | دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر

انتشار یک کتاب با موضوع «علوم ورزشی» در دانشگاه آزاد خمینی‌شهر

کتاب «شاتل لاکتات و ژن‌های انتقال‌دهنده منوکربوکسیلات در فعالیت‌های ورزشی» توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر چاپ و منتشر شد.

در مقدمه این کتاب آمده است: «علوم ورزشی در دهه‌های اخیر با سرعت خیره‌کننده‌ای در حیطه‌های مختلف پیشرفت کرده است. مربیان، ورزشکاران و سایر کاربران علوم ورزشی در تلاش هستند تا با استفاده از جدیدترین اطلاعات علمی به اوج اجرا و عملکرد ورزشی دست یابند. دانش و شناخت متابولسیم مواد انرژی‌زا در هنگام فعالیت‌های ورزشی شاید از ضروری‌ترین اطلاعات لازم در این مسیر باشد. یکی از مواد انرژی‌زایی که فیزیولوژیست‌های ورزشی و مربیان مرتباً درگیر آن هستند و هنوز در مورد آن ابهاماتی وجود دارد، لاکتات است. این سوبسترا در خلال انقباض عضلات اسکلتی به علت فقدان اکسیژن به‌طور مداوم و یا حتی تحت شرایط هوازی تشکیل می‌شود و در سلول‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. عبور لاکتات از غشای سلول از طریق انتقال‌دهنده‌های منوکربوکسیلات (MCT) صورت می‌گیرد. همچنین از طریق شاتل‌های لاکتات انرژی حاصل از لاکتات تولید و در بافت‌های مهمی مانند قلب به مصرف می‌رسد. تمرین ورزشی محرک مهمی است که می‌تواند ظرفیت انتقال لاکتات – +H را افزایش دهد. علاوه براین،MCTها نقش قابل ملاحظه‌ای در هماهنگی متابولیسم بین بافت‌ها برعهده دارند. در طی دهه گذشته علاقه‌مندی روی تاثیر تمرینات شدید و طولانی‌مدت روی محتوای دو ایزوفرم MCT۱ وMCT۴  که مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین ایزوفرم‌ها در عضلات هستند، تمرکز پیدا کرده‌اند. با این حال، مکانیسم‌های مولکولی تنظیمی که در ورزش باعث تنظیم افزایشی بیان MCTها در عضله می‌شود، هنوز به طور کامل شناخته نشده‌اند. تحقیقات در این زمینه می‌تواند در طراحی تمرین از نظر شدت و میزان تحریک به منظور دستیابی به حداکثر افزایش محتوای MCT اهمیت کاربردی داشته باشد».

الله‌یار عرب‌مومنی دکترای علوم ورزشی و یکی از نویسندگان این کتاب در این باره اظهار کرد: با توجه به محدود بودن منابع مطالعاتی در این زمینه و کمکی هرچند ناچیز به رفع ابهام‌های موجود، کتاب «شاتل لاکتات و ژن‌های انتقال‌دهنده منوکربوکسیلات در فعالیت‌های ورزشی» تدوین شده است. این کتاب در پنج فصل با معرفی لاکتات (فصل اول) شروع شده و با بررسی ژن‌های انتقال‌دهنده‌های منوکربوکسیلات (فصل دوم)، شاتل‌های لاکتات (فصل سوم) و تاثیر تمرین و فعالیت بدنی بر بیان MCTها (فصل چهارم) ادامه یافته و نهایتاً با شناخت عوامل موثر بر بیان ژن‌های انتقال‌دهنده (فصل پنجم) پایان یافته است. تلاش شده مطالب در یک فرآیند منظم و منطقی توضیح داده شوند تا درک و فهم آنها آسان‌تر شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر همچنین خاطرنشان کرد: مطالعه این کتاب به محققان و دانشجویان رشته تربیتبدنی و علوم ورزشی و سایر علاقه‌مندان به فیزیولوژی ورزشی جهت افزایش توانمندی‌های علمی و فراهم آوردن زمینه‌های تحقیقاتی نوین توصیه می‌شود و امید است مباحث این کتاب، موجب ایجاد علاقه و افزایش دانش پایه دانشجویان تربیت‌بدنی و علوم ورزشی شود.

وی افزود: مولفان همه تلاش خود را به کار برده‌اند که کاری درخور و شایسته ارائه کنند اما مطمئناً این اثر خالی از اشکال و ضعف نیست. از خوانندگان گرامی تقاضا می‌شود با توصیه‌ها و راهنمایی‌های ارزشمند خود در برطرف کردن آنها ما را یاری کنند.

این کتاب در ۱۸۲ صفحه پاییز امسال توسط انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی‌شهر به تعداد یک‌هزار جلد چاپ و منتشر شده است.

از این مولف تاکنون دو جلد کتاب دیگر با عنوان‌های «تربیت‌بدنی عمومی» و «روش تحقیق در مدیریت ورزشی» تالیف و انتشار یافته است.