نگاه مثبت لهستانیها به ایرانیان
نشست تخصصی «فرصتهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اروپای شرقی، پس از فروپاشی شوروی سابق» با سخنرانی دکتر توحید محرمی، عضو هیات علمی پژوهشگاه، دوشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۷ در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.
دکتر توحید محرمی بهعنوان مقدمه بحث خود گفت: باتوجه به اینکه در دهههای اخیر سهم ابعاد غیرمادی تهدید افزایش یافته و امنیت فیزیکی همانند گذشته کارآمد نیست، نقش هویت در امنیت جوامع برجسته شده است. لذا تعریف امنیت و مرجع آن در جمهوری اسلامی ایران، با مهمترین نقطه مرکزی هویت و جهانبینی اسلامی تلاقی پیدا کرده است.
او ادامه داد: باتوجه به اینکه در در سند چشمانداز ۲۰ ساله کشور، یافتن جایگاه اول در منطقه در گرو رشد علمی و فناوری، مشارکت و ثبات سیاسی، ایجاد تعامل، حفظ وحدت و هویت ملی، افزایش قدرت اقتصادی و به طورکلی ارتقای جمهوری اسلامی ایران، جزء اهداف مهم برشمرده شده است، لذا راهبردهای ارتباطات فرهنگی بینالملل، باید اهداف مذکور را تامین نماید.
دکتر محرمی عنوان کرد: اهداف راهبردی مناسب برای ارتباطات فرهنگی بینالملل جمهوری اسلامی ایران، شامل موارد «حفظ بقا»، «اشاعه فرهنگ» و «پایداری جامعه» میباشد. ارتباطات فرهنگی بینالملل مسالهای است که به هویت ملی ما برمیگردد و از حیطه افراد بالاتر میرود و در حیطه منافع ملی ما قرار میگیرد. بنابراین این هویت در قلب مولفه اجتماعی و فرهنگی جای گرفته و سازوکاری اقتدارساز است.
این عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در قسمت پایانی سخنان خود تصریح کرد: جوامع اروپای شرقی از کمونیسم و سوسیالیسم رانده و از لیبرالیزم و کاپیتالیزم ماندهاند و خلا هویتی، فکری و فرهنگی شدیدی در آنها دیده میشود. وی اظهار داشت: تعالیم و گفتمان اسلام شیعی با تاریخ اندیشهای و فکری این جوامع انطباق بیشتری دارد و از سوی دیگر، در جوامع اروپای شرقی بهخصوص لهستان، نگاه مثبتی به ایرانیان وجود دارد. لذا اقداماتی مثل افزایش روابط سیاسی و تجاری، برقراری پرواز مستقیم، صادرات کالاهای ایرانی و مصنوعات بهشکل متقابل، میتواند صورت گیرد. دکتر محرمی افزود: گسترش روابط علمی و فرهنگی آکادمیک و گردشگری و همچنین افزایش مراودات هنری، سینمایی، تئاتر، صنایع دستی، آداب و سنن مثل ترویج غذاهای ایرانی و ... میتواند در درک متقابل، موثر واقع شود.
گزارش از: فریبا رضایی