عمومی | معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

تفاهم‌نامه همکاری تسهیل توسعه‌ی فناوری نانو در حوزه‌ی کشاورزی و منابع طبیعی امضا شد





تفاهم‌نامه همکاری ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و شرکت خدمات حمایتی کشاورزی به‌منظور تسهیل توسعه‌ی فناوری نانو در حوزه‌ی کشاورزی و منابع طبیعی امضا شد.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،  با توجه به اهمیت بهره‌برداری از فناوری نانو در حوزه‌ی کشاورزی و منابع طبیعی، تفاهم‌نامه‌ای بین شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی در محل این ستاد به امضا رسید. هدف اصلی این تفاهم‌نامه ایجاد همکاری‌های علمی، پژوهش‌های کاربردی و فنی نهاده‌های کشاورزی و به‌کارگیری ظرفیت‌ها و کاربردهای فناوری نانو در حوزه‌های مختلف کشاورزی است.

به‌موجب این تفاهم‌نامه زمینه‌ی همکاری در توسعه‌ی فناوری نانو در بخش کشاورزی فراهم می‌شود. بهبود کیفیت و کارایی انواع کودها، سموم و بذور نوین، بسته‌بندی نهاده‌ها و ارتقای میزان بهره‌وری ماشین‌آلات کشاورزی از جمله نتایج عملیاتی شدن این تفاهم‌نامه است. همچنین ضمن فراهم‌ساختن زیرساخت‌های موردنیاز فناوری نانو در حوزه‌ی اعتبارسنجی و آزمایش‌های میدانی، زمینه‌ی حمایت از برگزاری نمایشگاه‌ها و همایش‌های تخصصی مشترک نیز ایجاد می‌شود.

بر اساس این تفاهم‌نامه، علاوه بر بررسی، معرفی و به اشتراک گذاشتن آخرین یافته‌های جهانی مرتبط، یک برنامه‌ی آموزشی تخصصی نیز تدوین خواهد شد و اخذ تاییدیه‌های لازم برای محصولات و نهاده‌های ارتقا یافته با فناوری نانو از قبیل تاییدیه‌ی نانومقیاس نیز در دستور کار کمیته‌ی مشترک قرار خواهد گرفت.

سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی بعد از معرفی بخشی از دستاوردهای کشور در فناوری نانو در مورد این تفاهم‌نامه گفت: اقتصاد بسیار بزرگی در کشاورزی وجود دارد که تلاش می‌کنیم تا بیشترین بهره را ببریم. فناوری نانو فارغ از مزیت‌هایی چون جلوگیری از واردات، افزایش صادرات، ایجاد اشتغال و تولید محصولاتی با ارزش‌افزوده، یک خودباوری در کشور ایجاد کرده‌است که اگر اراده کنیم می‌توانیم پیشرفته‌ترین محصولات مبتنی بر فناوری نانو را در کشور تولید کنیم؛ بنابراین باید ظرفیت‌های نانو درزمینه‌ی تولید ثروت و توسعه موردتوجه قرار گیرد. امضای این تفاهم‌نامه نیز می‌تواند آغازی بر این خودباوری در کشاورزی باشد.

وی توضیح داد:  شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با ابزارهایی که در بازار محصولات مورداستفاده در کشاورزی در دست دارد، می‌تواند تقاضا برای تحقیق و توسعه ایجاد کند تا تحقیقات در این عرصه هدفمند شوند. در حال حاضر تحقیقاتی انجام‌شده و قابلیت‌هایی برای مواد ایجاد شده که در صورت نیاز در کشاورزی قابل‌ارائه است. در مواردی نیز که کشاورزان با مشکل مواجه شوند، مشکلات در قالب چالش صنعت فراخوان می‌شوند تا با کمک فناوری نانو مشکلات برطرف شود. فناوری نانو ضمن ایجاد ارزش‌افزوده، اگر مقرون‌به‌صرفه نباشد توجیه اقتصادی ندارد. بنابراین با این رویکرد محققان و فناوران نانو برای مشکلات راهکار ارائه خواهند کرد.

حمید رسولی مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی نیز در حاشیه‌ی امضای این تفاهم‌نامه گفت: مصرف کود در کشور کمتر از نصف میانگین جهانی و یک سوم مصرف کشورهای توسعه‌یافته است. کشاورزی و تولید غذا بدون کود یک فرض محال است و ۱۲۰ میلیون تن تولید کشاورزی بدون بهره‌مندی از کود امکان‌پذیر نیست. زمانی ما واردکننده‌ی کود اوره بودیم و در حال حاضر با کمک پتروشیمی به یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان کود بدل شده‌ایم؛ همچنین در مورد کود پتاسه به توانمندی‌هایی دست یافته‌ایم.

رسولی این تفاهم‌نامه را نقطه‌ی عطف رشد و به‌روزرسانی کشاورزی دانست و گفت: از اینکه در عرصه‌ی یک فناوری جدید وارد می‌شویم، بسیار خوشحال هستم و پیش‌بینی می‌کنم به نتایج بسیاری زیادی هم‌دست پیدا کنیم. از مدیران خود و همکاران ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی نیز تقاضا دارم که این تفاهم‌نامه را نیز مانند سایر موضوعات فناوری نانو جدی بگیرند و امروز آغاز نوینی برای بهره‌برداری و استفاده از تکنولوژی در تامین و تولید نهاده‌های کشاورزی است.

شرکت خدمات حمایتی کشاورزی  نزدیک به ۹۰ سال سابقه فعالیت دارد و در حال حاضر وظیفه‌ی تامین و تدارک نهاده‌های کشاورزی مانند کود، سم، بذر و نهال و ماشین‌آلات را بر عهده دارد. این شرکت در تمامی بنادر کشور ضمن داشتن موقعیت لجستیک، دارای رکورد روزانه ۱۵ هزار تن تخلیه‌ی محصول از کشتی است و می‌تواند روزانه ۱۳ هزار و ۷۰۰تن محصول مانند بذر و کود جابجا کند. علاوه بر امکانات لجستیک، ظرفیت انبارهای شرکت نیم میلیون مترمربع است.

پایان پیام/۲۹