عمومی | پژوهشگاه هوافضا

سومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی هوانوردی عمومی با عنوان « چالش‌های ناوبری هوایی در نسل آتی حمل و نقل هوایی»

سومین پنل تخصصی نیز روز چهارشنبه ۱۴ آذرماه ۱۳۹۷، با عنوان «چالش‌های ناوبری هوایی در نسل آتی حمل و نقل هوایی»  با حضور جمعی از مدیران و متخصصان صنعت هوایی کشور در محل پژوهشگاه هوافضا از ساعت ۱۴:۰۰ الی ۱۷:۰۰ برگزار شد.

رشد ترافیک هوایی جهانی از یک سو و فراهم‌کردن ایمنی پروازها از سوی دیگر باعث شد تا ایکائو برای حل مشکلات مربوط، راه حل‌های ممکن را بررسی نموده و تغییر معماری ناوبری هوایی از روش سنتی (ناوبری مبتنی بر حسگر) به روش نوین ناوبری مبتنی بر کارآیی (Performance Based Navigation - PBN) را ارائه نماید. ناوبری آینده مبتنی بر PBN تقریباً تمامی انتظارات جامعه هوانوردی را برآورده نموده و بکارگیری آن در فازهای مختلف پروازی و عملیات پروازی روی مسیرهای هوایی اقیانوسی و فرا قاره‌ای را میسر می‌سازد.

در این نشست، ابتدا جناب آقای دکتر طیبی رهنی، دبیر اولین کنفرانس بین‌المللی هوانوردی عمومی و معاون پژوهشی پژوهشگاه هوافضا، در سخنرانی افتتاحیه ضمن خیر مقدم به حضار، از برگزارکنندگان و دست‌اندرکاران کنفرانس هوانوردی عمومی و نشست‌های مربوطه تقدیر و تشکر نمودند. سپس، معرفی کوتاهی از پژوهشگاه هوافضا برای حضار توسط ایشان ارائه شد و در ادامه نیز تاریخچه‌ای از هوانوردی به خصوص هوانوردی عمومی در کشور ارائه گردید.

در ادامه، جناب آقای دکتر قنبری، مشاور محترم مجلس شورای اسلامی، مطالبی پیرامون تاریخچه هوانوردی در ایران، مشکلات و چالش‌های این صنعت، خصوصاً در حوزه ناوبری هوایی و رادار مطالبی بیان نمودند. ایشان پیشنهاد کردند؛ با توجه به قابلیت آموزش نیروی فنی در حوزه هوانوردی در کشور، این خدمات به کشورهای منطقه نیز عرضه گردد.

سپس، آقای دکتر کاهه، عضو هیئت علمی پژوهشگاه هوافضا و دبیر پنل سوم کنفرانس، برنامه‌های نسل آتی هوانوردی که تحت دو پروژه بزرگ NextGen و SESAR در اروپا و آمریکا دنبال می‌شود و مشتمل بر حوزه‌های مختلف هوانوردی، به خصوص ارتباطات هوانوردی، ناوبری هوایی، و مدیریت ترافیک هوایی است، را تشریح نمودند. برنامه‌های ایکائو در مورد ناوبری هوایی مبتنی بر عملکرد PBN و الزامات مربوطه نیز توسط ایشان تشریح شد.

در ادامه، آقای مهندس اکبری، معاون محترم عملیاتی شرکت فرودگاه‌های کشور، برنامه شرکت فرودگاه‌های کشور برای پیاده‌سازی ناوبری مبتنی بر عملکرد را بر اساس دستورالعمل ایکائو تشریح نمودند.

آقای دکتر صبوحی نیز در ادامه آماری از هوانوردی عمومی در جهان و ایران و چالش¬های موجود در این حوزه در کشور با تاکید بر تاکسی هوایی(Air Taxi)  ارائه دادند.

پس از پایان ارائه‌ها، پرسش و پاسخ برگزار شد. بحث‌ها بیشتر در مورد ناوبری هوایی و برنامه‌های کشور در این زمینه بود. به خصوص، با توجه به اینکه ناوبری هوایی در نسل آتی بیشتر متکی بر ناوبری ماهواره‌ای GNSS است، در مورد برنامه کشور برای سامانه ناوبری ماهواره‌ای ملی یا منطقه‌ای بحث‌های ارزشمندی انجام شد.

در انتها از سخنرانان پنل و همینطور کاپیتان سید مجتبی رضوی، معاون محترم مرکز ملی فضایی ایران، تقدیر شد.

گزارش تصویری از برگزاری پنل تخصصی