کیفیگرایی فعالیتهای دانشگاه تهران، یکی از اولویتها و سیاستهای مهم پژوهشی است
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر رحیمیان با بیان اینکه کیفیگرایی فعالیتهای این دانشگاه بهعنوان یکی از اولویتها و سیاستهای مهم پژوهشی است، گفت: «نشریات دانشگاه تهران و ارزیابی مقالات بر اساس ضریب کیفی مورد بررسی قرار میگیرند. بر این اساس مقالاتی که در نشریات یک چهارم اول منتشر شوند، بالاترین امتیاز و ضریب را دریافت خواهند کرد».
به گفته وی بیش از ۹۵ درصد مقالات منتشر شده استادان دانشگاه تهران در نشریات معتبر و با کیفیت بالا منتشر شده است و تنها کمتر از پنج درصد مقالات از کیفیت کمتری برخوردار است.
معاون پژوهشی دانشگاه تهران با اشاره به تقدیر از ۱۰ رساله دکتری و پایاننامه کارشناسی ارشد دانشگاه تهران افزود: «این رسالهها و پایاننامهها بیشترین نتایج و آثار پژوهشی را بههمراه داشتهاند. همچنین در این جشنواره از کارشناسان پژوهشی که کار مدیریتی برتری در عرصه پژوهش انجام دادهاند، تقدیر میشود و یک آزمایشگاه و یک کتابخانه نمونه دانشگاه تهران نیز معرفی خواهد شد».
دکتر رحیمیان از تجلیل ۴۷ پژوهشگر با انتخابهای متفاوت در جشنواره پژوهش خبر داد و خاطر نشان کرد: «در واقع عدهای از پژوهشگران با عنوان پژوهشگر پیشکسوت دانشگاه تهران هستند که این افراد توانستند بعد از بازنشستگی نیز فعالیتهای پژوهشی داشته باشند. بهطوریکه امسال از هفت کمیسیون موجود سه نفر از سه کمیسیون پژوهشی دارای بیشترین فعالیت پژوهشی در دوره بعد از بازنشستگی بودند».
وی با بیان اینکه از تعدادی نیز با عنوان پژوهشگر برجسته در این جشنواره تقدیر میشود، گفت: «این پژوهشگران افرادی هستند که فعالیتهای پژوهشی کل دوره فعالیت و خدمت آنها در دانشگاه مورد بررسی قرار گرفته است که در این زمینه از هفت کمیسیون، هفت پژوهشگر برجسته انتخاب شدند. گروه دیگری از پژوهشگران برتر در جشنواره فوق با عنوان پژوهشگر نمونه معرفی و تجلیل میشوند. این پژوهشگران افرادی هستند که در طی پنج سال اخیر بیشترین فعالیت پژوهشی را داشتهاند و در جشنواره امسال هشت پژوهشگر نمونه معرفی شدهاند».
معاون پژوهشی دانشگاه تهران از معرفی پژوهشگران جوان نمونه در بیست و هفتمین جشنواره خبر داد و اظهار کرد: «این افراد از اعضای هیات علمی دانشگاه تهران بهشمار میروند که سن آنها زیر ۴۰ سال است و امسال از چهار پژوهشگر جوان تجلیل خواهد شد».
دکتر رحیمیان در ادامه سخنان خود «طرح کاربردی برجسته» را یکی از طرحهای کاربردی و پژوهشی دانشگاه تهران توصیف کرد و افزود: «ما قراردادهای پژوهشی مختلفی با سازمانها و شرکتهای خصوصی و دولتی داریم که طرحهای پژوهشی مورد نیاز آنها را در دانشگاه تهران انجام میدهیم. بهطوریکه گاهی آثار این نوع طرحها مورد توجه قرار میگیرد و برای سال جاری پنج طرح پژوهشی برجسته انتخاب شدند که مورد تشویق قرار خواهند گرفت؛ البته در این راستا برخی از طرحهای پژوهشی در دانشگاه وجود دارند که در ردیف دوم طرح برجسته قرار گرفتهاند که از دستاوردهای این طرحها نیز در جشنواره تقدیر خواهد شد».
وی با برشمردن ۱۰ اولویت اصلی پژوهش این دانشگاه بر اساس نیازهای کشور و اعلام حمایتهای پژوهشی بیشتر در این حوزهها تصریح کرد: «حوزههایی مانند آب، انرژی، محیط زیست و تغییر اقلیم، سوانح و بلایای طبیعی، آسیبهای اجتماعی، سلامت، تغذیه و امنیت غذایی، رفاه اجتماعی، جهانی شدن و فضای مجازی و آمایش سرزمین از جمله این اولویتها هستند که توسط شورای سیاستگذاری علم و فناوری دانشگاه مصوب شده است. پژوهشگران و دانشجویانی که پایاننامهها و رسالههای خود را بر اساس این اولویتها انتخاب کنند، از حمایتهای پژوهشی بیشتری برخوردار میشوند».
معاون پژوهشی دانشگاه تهران همچنین از تشکیل کنسرسیوم همکاری پژوهش و فناوری دانشگاه تهران با دانشگاههای سطح یک کشور خبر داد و خاطر نشان کرد: «بر این اساس پروژههای مشترکی را در دست داریم که طی آن بتوانیم مشکلات جامعه را حل کنیم. اولین پروژه این کنسرسیوم از سازمان محیط زیست با عنوان «پروژه کلان محاسبه سیاهه انتشار آلایندههای هوا در کلانشهرهای ایران» است که قرارداد آن نیز امضا شده و در حال انجام است».
دکتر رحیمیان با اشاره به تشکیل پنج خوشه مشورتی در جهت کمک به دولت برای رفع مشکلاتی کنونی گفت: «این خوشهها عبارتند از اقتصاد کلان، مسائل پولی و بانکی، سرمایه اجتماعی، حقوق شهروندی، ارتباطات و رسانه که به درخواست دولت در دانشگاههای سطح یک شروع شده است و بر این اساس ماموریت دانشگاه تهران در حوزه اقتصاد کلان تعریف شده است. همچنین خوشههای پولی و بانکی و ارتباطات و رسانه با محوریت دانشگاه علامه طباطبایی، سرمایه اجتماعی با محوریت دانشگاه اصفهان و حقوق شهروندی با محوریت دانشگاه شهید بهشتی در حال انجام است. تا کنون گزارش اول اقتصاد کلان، مسائل پولی و بانکی و ارتباطات و رسانه به مسئولان ارائه شده است».
وی در بخش دیگری از این نشست با بیان امضای تفاهمنامه مشترک این دانشگاه با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در عرصه جذب پژوهشگران پسا دکتری اظهار کرد: «بر این اساس تا کنون در دانشگاه تهران ۱۶۴ محقق پسادکتری پذیرفته شدهاند. همچنین دانشگاه تهران برای دومین مرتبه بهعنوان پایگاه برتر علمی کشور از سوی معاونت علمی ریاستجمهوری معرفی شده است».
معاون پژوهشی دانشگاه تهران تاکید کرد: «این دانشگاه در نظر دارد رسالهها و پایاننامههای دانشجویان را از لحاظ کیفی مورد ارزیابی قرار دهد و در حال حاضر امکان دسترسی به صورت سیستمی به این پایاننامهها فراهم شده و این امکان از هفته آینده عملیاتی میشود. همچنین با هماهنگیهای انجام شده امکان استفاده از نرمافزارهایی نظیر همانندجو برای مقالات فارسی و انگلیسی دانشگاه تهران به وجود آمده است».
دکتر رحیمیان با عنوان اینکه دانشگاه تهران در حال حاضر دارای ۱۰۲ نشریه است، افزود: «در نظر داریم تا تعداد بیشتری از نشریات خود را در پایگاههای علمی نمایه کنیم. از این تعداد ۶ نشریه در پایگاه (WOS)، ۸ نشریه در پایگاه اسکوپوس و ۴۶ نشریه در سایر پایگاههای بینالمللی نمایه میشود».
وی با اشاره به نمایه بیش از ۴۱۷۷ مدرک علمی این دانشگاه در پایگاه (WOS) خاطرنشان کرد: «این آمار در مقایسه با سال ۹۵ که تعداد ۳۹۶۸ مورد بود، افزایش پیدا کرده است. همچنین در پایگاه اسکوپوس تعداد مدارک علمی در دوره مشابه از ۴۲۲۶ مدرک به ۴۷۹۹ افزایش یافته است. ضمن اینکه ما ۳۲ مجله خارجی مشترک با کشورهای خارجی داریم».
معاون پژوهشی دانشگاه تهران ضمن تشریح طرحهای این دانشگاه طرح توانافزایی شهرستان قلعه گنج از شهرستانهای کرمان، بازسازی مناطق زلزله زده کرمانشاه، بررسی ابعاد آسیبهای اجتماعی، بهینهسازی تکثیر و پژوهش زالوی طبی با استانداردهای بهداشت را از مهمترین طرحها توصیف کرد.
دکتر رحیمیان از اعتبار ۷۰ میلیارد تومانی طرحهای پژوهشهای کاربردی این دانشگاه در سال ۹۶ خبر داد و گفت: «این اعتبار در قالب ۴۵۰ طرح پژوهشی کاربردی تصویب شده است. تا کنون و در جمع ۴۰۴ میلیارد تومان طرح پژوهشی در دست اجرا داریم. اما به طور کلی مجموع بودجه پژوهشی این دانشگاه حدود ۱۳ تا ۱۴ درصد کل بودجه دانشگاه میشود».
به گفته وی، در مجموع تمام ردیفها حدود ۱۴ میلیارد تومان از بودجه پژوهشی دانشگاه صرف گرنتهای پژوهشی، هفت میلیارد تومان برای اشتراک پایگاههای علمی و هفت میلیارد تومان بهعنوان هزینه پهنای باند هزینه میشود.
دکتر رحیمیان با اشاره به مشکلات اعتباری و محدودیتهای ارزی برای اعزام دانشجویان و استادان به فرصتهای مطالعاتی خارج از کشور بیان کرد: «در سال جاری حدود ۴۰۰ دانشجوی دوره دکتری بهعنوان فرصت مطالعاتی به خارج از کشور اعزام شدهاند».
معاون پژوهشی دانشگاه تهران در پایان ضمن بیان اهمیت ارتباط دانشگاه با جامعه و با اشاره به آئیننامه ترفیع اعضای هیاتعلمی تصریح کرد: «در این آئیننامه، ارتقا اعضای هیاتعلمی دانشگاه بر اساس طرحهای پژوهشی کاربردی نیز در نظر گرفته شده است. در آئیننامه ارتقا، استادان با توجه به سه معیار عادی، ویژه و ممتاز ترفیع میگیرند. یک عضو هیات علمی ممکن است مقاله ارائه ندهد، اما طرح پژوهشی کاربردی داشته باشد که حتی بر این اساس میتواند پایه امتیاز ویژه را کسب کند. ما در دنیا با مقالات شناخته میشویم، اما در کشور در ارتباط با جامعه و رفع مشکلات آن، باید به هر دو موضوع در حد مطلوب توجه و پرداخته شود».
بیست و هفتمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران ۲۶ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۹:۳۰ در تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه برگزار میشود.