نشست علمی و ادبی مثنوی پژوهی و حماسههای پس از فردوسی در دانشگاه برگزار شد
نشست علمی و ادبی مثنوی پژوهشی و حماسههای پس از فردوسی با حضور دکتر میرباقری فرد رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی و استاد دانشگاه اصفهان و همچنین دکتر یاحقی استاد دانشگاه فردوسی مشهد امروز سهشنبه ۲۰ آذرماه در دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در ابتدای این نشست دکتر یاحقی بیان کرد: نه شاهنامه یک کتاب است و نه فردوسی یک آدم معمولی، بلکه شاهنامه یک فرهنگ و مولد هزاران کتاب است و برای ما هویتمان را ساخته است؛ اگر این کتاب نبود تا این حد با پیشینه تاریخی خود آشنایی نداشتیم.
وی افزود: ایران دارای تاریخی مشخص است و با تمامی تندبادهای تاریخی سرخم نکرده و یکی از نقشهای مهم شاهنامه حفظ این تاریخ و هویت است.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد، تصریح کرد: حتی در اعماق عرفان هم مفاهیمی از شاهنامه و حماسه وجود دارد و این چیزی است که در ادبیات ما اتفاق افتاده است؛ مثنوی و شاهنامه دو کفه فرهنگ ایران قبل و بعد از اسلام هستند و از هیچکدام نیز بینیاز نیستیم.
وی، بیان کرد: شاهنامه دارای فرهنگی مردمی است و برخلاف تصوری که از نام این کتاب وجود دارد ارتباطی با شاهان نداشته و بیشتر مردم نامه است؛ مردم بودهاند که داستانهای این کتاب را سینه به سینه نقل کردهاند.
عضو شورای مرکزی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ادامه داد: در روزگار پیش از فردوسی نیز اشارههایی به وقایعی تاریخی شده که در شاهنامه دیده نمیشود؛ در اشعار خاقانی مسائلی وجود دارد که در شاهنامه وجود ندارد و این همان روایتهای سینه به سینه است که توسط مردم منتقلشده است.
یاحقی، گفت: پس از خلق این اثر مهم توسط فردوسی بسیاری تلاش کردند مانند او بسرایند و کتابهای بسیاری ازجمله حماسههای دینی، تاریخی، رمانتیک و ... نگاشته شد؛ تاکنون سایه سنگین شاهنامه بر سر تمامی این اثرها بوده و شاهنامه و فردوسی سرآمد بودهاند.
در ادامه استاد دانشگاه اصفهان نیز گفت: رویکردهای مثنوی پژوهی بسیار گسترده است؛ مولانا از قلههای ادب فارسی است که همچون فردوسی و حافظ و سعدی و نظامی در جامعه حرکت ایجاد کردند.
دکتر میرباقری فرد، اظهار کرد: مثنوی بزرگترین منظومه عرفانی در زبان فارسی و جهان اسلام است؛ مباحث متنوعی درباره مثنوی وجود دارد که هنوز به آنها پرداخته نشده است.
وی افزود: مثنوی پژوهشی بهطور شاخص از قرن نهم هجری شکل گرفت که مهمترین کار در این حوزه شرح نویسی بر مثنوی است؛ در روزگار معاصر برون دادهای پژوهشی تعدد پیدا کرد و تالیف کتاب، نوشتن مقاله و رساله و طرحهای پژوهش موجب شد این برون دادها شکل و شمایل مثنوی پژوهی تغیر کند.
رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی در ادامه اضافه کرد: در داخل و خارج از کشور اگر مجموعه کارهای مختلف در حوزه مثنوی پژوهی را بررسی کنیم عدد آن از ۱۰۰۰ عنوان افزایش میباید. درگذشته نوشتن مقاله و تکنگاری مرسوم نبود اما امروزه این موارد به مثنوی پژوهی راهیافته است.
گفتنی است این نشست با حضور جمعی از دانشجویان و اعضای هیئتعلمی دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد.
پیش از این نشست نیز شعبه استان خوزستان انجمن ترویج زبان و ادب فارسی با حضور دکتر خواجه رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر میرباقری فرد رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی، دکتر یاحقی استاد دانشگاه فردوسی مشهد و عضو شورای مرکزی انجمن زبان و ادب فارسی و جمعی از اعضای هیئتعلمی و مدیران دانشگاه گشایش یافت.