عمومی | دانشگاه شهید چمران اهواز

سیستم شبیه‌ساز کنترل فوران چاه‌های نفت و گاز در دانشگاه شهید چمران اهواز ساخته شد

سیستم شبیه‌ساز کنترل فوران چاه‌های نفت و گاز برای نخستین بار در خاورمیانه توسط پژوهشگران دانشگاه شهید چمران اهواز، ساخته شد.

سعید رفیعی عضو گروه سازنده این دستگاه در حاشیه برگزاری نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری خوزستان و ششمین نمایشگاه فن بازار استان در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار کرد: این دستگاه برای نخستین بار در کشور توسط یک تیم از دانشگاه بومی‌سازی شده است .

وی، بیان کرد: تکنولوژی این دستگاه تاکنون تنها در اختیار پنج کشور بوده و موفق شدیم در خاورمیانه برای اولین بار به تکنولوژی این دستگاه دست پیدا کنیم .

دانش‌آموخته دانشگاه شهید چمران اهواز، تصریح کرد: تیمی که پروژه بومی‌سازی این دستگاه کارکردند متشکل از دکتر عظیمی، هیئت‌علمی گروه مهندسی مکانیک دانشکده مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز به عنوان مجری به همراه ۱۰ عضو دیگر است که بیش از سه سال روی آن کار شده است .

رفیعی، گفت: بومی‌سازی این دستگاه یک پروژه بین‌رشته‌ای است که در آن  از رشته‌های دانشگاهی مکانیک، مهندسی نفت، حفاری، برق، کامپیوتر، گرافیک و انیمیشن‌سازی بهره گرفته‌شده است .

وی، بیان کرد: این دستگاه برای جلوگیری از سوانح انسانی و زیان‌های مالی ناشی از فوران و یا آتش‌سوزی چاه‌های نفت مورداستفاده قرار می‌گیرد .

عضو تیم سازنده این دستگاه، اظهار کرد: نمونه خارجی این دستگاه حدود یک‌میلیون دلار هزینه در بردارد اما با بومی‌سازی آن این هزینه به یک‌دهم هزینه نمونه خارجی کاهش‌یافته و در زمینه صرفه‌جویی ارزی بسیار تاثیرگذار است .

رفیعی افزود: با توجه به تحریم‌هایی که کشور با آن مواجه است، تعمیر و نگهداری نمونه‌های خارجی این دستگاه بسیار هزینه‌بردار است اما با توجه به اینکه تمامی مراحل بومی‌سازی این دستگاه توسط دانشگاه شهید چمران اهواز صورت گرفته است، پشتیبانی، تعمیر، نگهداری و به‌روزرسانی دستگاه کنترل فوران چاه‌های نفت و گاز راحت شده و نگرانی در این خصوص وجود ندارد . دانشگاه شهید چمران اهواز توانایی این را دارد تا نمونه‌های این دستگاه با قابلیت‌های بیشتر و موردنیاز شرکت‌های نفتی و کارفرما را نیز بومی‌سازی کند .

وی، در پایان تصریح کرد: سرمایه‌گذار اولیه شبیه‌سازی دستگاه کنترل فوران چاه‌های نفت و گاز، شرکت ملی حفاری ایران است و در خصوص تولید انبوه این دستگاه مذاکراتی صورت گرفته که امیدوار هستیم هم صنعت و هم دانشگاه شهید چمران اهواز حمایت عملی و واقعی را در زمینه تولید انبوه این دستگاه را داشته باشند چراکه بدون شک با اشتغال‌زایی قابل‌توجهی نیز همراه خواهد بود .

گفتنی است نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری خوزستان ششمین فن بازار استان روز شنبه ۱۰ آذرماه با حضور دکتر شریعتی استاندار خوزستان آغاز به کارکرد و شب گذشته ۱۳ آذرماه به کار خود پایان داد.

در این نمایشگاه ۲۰ سازمان و دانشگاه و ۳۰ شرکت دانش بنیان به ارائه دستاوردهای پژوهشی خود پرداختند.