عدم رعایت اصول علمی موجب کاهش حاصل خیزی خاک در استان گلستان شده است
به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، درهمایش روز جهانی خاک که با حضور محققان، اعضای هیات علمی و تعدادی از مدیران استان گلستان در تالار خلیج فارس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان برگزار شد، دکتر علی نجفینژاد با بیان اینکه پنج دسامبر هرساله به عنوان روز جهانی خاک نامیده میشود و هر ساله در نقاط مختلف دنیا در این روز برنامههای مختلفی برگزار میشو، گفت: این برنامهها در راستای اهمیت و ضرورت مسئله خاک است تا بتوانند سطح آگاهی مردم، مسئولان و سیاستگذاران را در زمینه خاک و فرسایش آن افزایش دهد.
وی افزود: نبود ثبات در سیاستها یکی از آسیبهای جدی این بخش است که در نتیجه آن همه ساله طرح های جدیدی ارائه و بدون رسیدن به هدف به حال خود رها میشود.
دکتر نجفینژاد تصریح کرد: پس از وقوع سیل سال ۸۰ و ۸۱ در استان گلستان مقرر شد ۱۳۰ هزار هکتار از اراضی شیب دار استان گلستان تثبیت شوند اما از آن زمان تاکنون فقط ۱۰ درصد از این اراضی توسط کاشت درختان تثبیت شدهاند.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان گفت: امروزه فعالیتهای نامناسب کشاورزی سهم ۳۰ درصدی در افزایش گازهای گلخانهای دارد و برآوردها نشان میدهد که اگر این روند ادامه یابد در سال ۲۰۵۰، بیش از ۳۰ درصد بر میزان گازهای گلخانهای افزوده میشود.
وی اظهار کرد: پدیده گرمشدن کره زمین، تغییر اقلیم، تغییر فصول، افزایش شدت بارندگیها، کاهش نزولات جوی مثل برف، آب شدن یخهای قطبی و... به موضوع خاک و مدیریت نامناسب آن متصل هستند.
در ادامه مسئول شعبه استانی انجمن علوم خاک ایران عضو هیات علمی گفت: خاک مهم ترین بستر مدیریت منابع آب در جهان به عنوان شعار روز ملی خاک و پیش به سوی رفع آلودگی خاک، به عنوان شعار روزجهانی خاک در سال ۲۰۱۸ درنظر گرفتهشد.
دکتر فرهاد خرمالی افزود: روز جهانی خاک به عنوان ابزاری برای بالابردن آموزش درباره خاک و آگاهی از تخریب منابع خاک و مبارزه برای ایجاد امنیت به طور دائم و کاربردی باید مطرح شود.
وی خاطرنشان کرد: امنیت خاک شامل حفظ و بهبود خصوصیات خاک ها در بعد جهانی است به طوری که بتواند در فراهمکردن غذا، فیبر، آب قابل استفاده، انرژی و اقلیم پایدار مشارکت کند، همچنین در حفظ تنوع زیستی و ارائه خدمات به اکوسیستم موثر است.
م.ع ۶۰/ ر.ب ۴۵