شناسایی ۴۵ اثراز دوره های پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی در نهاوند
.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، احمدعلی عرب، سرپرست بازنگری بررسی، شناسایی و مستند نگاری آثار تاریخی شهرستان نهاوند(بخش های خزل، زرین دشت و گیان) امروز چهارشنبه با اعلام این خبر گفت: شهرستان نهاوند واقع در جنوب استان همدان و در میان ارتفاعات زاگرس در حقیقت دشتی میان کوهی با حوضه های آبریز بسیار است که در دو جناح غربی و جنوبی به ترتیب با استان های کرمانشاه و لرستان همجوار است.
به گفته این باستان شناس، اقلیم و شرایط آب و هوایی مناسب، وجود خاک حاصلخیز و فراوانی منابع آب به ویژه چشمه ها و سراب ها و در نهایت قرارگیری در مسیر راه های اصلی و تجاری سبب شده که این سرزمین از دیرباز تا به امروز از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد.
او با بیان این نکته که پیوند نام این منطقه در غرب کشور و در جوار ارتفاعات زاگرس با پیامدهای مهم تاریخ ایران به ویژه در دوره های تاریخی و اسلامی نشان از اهمیت آن دارد، گفت: شرایط مساعد زیست محیطی و زمین سیمای مناسب این دشت میانکوهی از دوره های پیش از تاریخ تا به امروز، مسکنی مناسب را برای ساکنانش فراهم آورده است که تعداد بالای محوطه های شناسایی شده طی چند فصل بررسی و شناسایی باستانشناختی تاییدی بر این مدعا است.
عرب گفت: پروژه بازنگری بررسی و شناسایی آثار تاریخی نهاوند با هدف بازنگری بررسی های انجام شده در فصول پیشین و شناسایی محوطه های جدید در سه بخش خزل، زرین دشت و گیان شهرستان نهاوند مطرح و پس از انجام مقدمات، با صدور مجوز توسط ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شد.
به گفته وی، در این اقدام نیمه غربی شهرستان نهاوند و مساحتی بیش از ۸۰۰ کیلومتر مربع به شیوه پیمایش مورد بررسی قرار گرفت.
او با اشاره به شناسایی بیش از ۹۰ اثر در پروژه های پیشین شناسایی خاطرنشان ساخت که در این بررسی نیز ۴۵ اثر دیگر در محدوده مورد اشاره شناسایی و کشف شد.
عرب گفت: این محوطه ها عموما در بازه ارتفاعی ۱۵۰۰ تا ۲۲۰۰ متر از سطح دریا قرار گرفته و دوره های پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی را شامل می شوند.
او اظهار داشت: بسیاری از این آثار در دامنه ارتفاعات منطقه به ویژه ارتفاعات کوه گرین کشف شد، این در حالی است که بر خلاف تصور، از تعدد آن ها در دشت خبری نیست.
عرب گفت: میزان بالای رسوب گذاری در دشت و همچنین تسطیح زمین به منظور گسترش اراضی کشاورزی می تواند دلیل این امر شده باشد.
او گفت: دوره های فرهنگی شناسایی شده در این پروژه به ترتیب کثرت کمیت عبارتند از: دوره های تاریخی اشکانی و ساسانی، دوره مس وسنگ و مفرغ و دوره اسلامی.
این باستان شناس در پایان از تلاش در هماهنگی و همکاری روح الله سلگی بخشدار بخش خزل نهاوند تشکر وقدر دانی کرد.