در انتشار متون پژوهشی باید همه حساسیتهای علمی، فرهنگی و اخلاقی لحاظ شود
جلسه ۱۲۶ مجمع هیئت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست آیتالله علیاکبر رشاد برگزار شد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ابتدای این جلسه گزارش راهاندازی "سامانه شناسایی و رصد نظریهها و نوآوریهای علمی و بومی" توسط دانشگاه آزاد اسلامی ارائه شد.
براساس این گزارش؛ این پروژه حاصل همکاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، معاونت فرهنگی و پژوهشگاه علوم اجتماعی وانقلاب دانشگاه آزاد اسلامی و دبیرخانه هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی، نقد و مناظره است که با هدف ایجاد پایگاه جامع از پژوهشگران و نظریه پردازان در حوزه های مختلف علوم انسانی و معارف دینی، وضع شناسی امروز جامعه علمی کشور از حیث ظرفیت نظریه پردازی در علوم انسانی و مکانیزه کردن کلیه مراحل ارائه نظر در حال آماده سازی است.
پس از ارائه این گزارش اعضا به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند، که اهم آن به شرح ذیل است: پشتیبانی مستمر از این سامانه، استفاده از رویه واحد در نگارش متون، توجه به سوابق علمی و پژوهشی صاحبان نظرات علمی، لزوم رفع مشکل فقدان پایگاه دادههای علمی و دانشگاه محور بودن این سامانه و اتکاء به توانایی دانشگاهیان.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، آیتالله رشاد هم در این زمینه طی سخنانی گفت: زحمات دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه شایسته تقدیر است.
وی افزود: همه اطلاعات هیئت حمایت با لحاظ ردهبندیها و طبقهبندیها باید در این سامانه قرار داده شوند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در انتشار همه متون پژوهشی باید همه حساسیتهای علمی، فرهنگی و اخلاقی لحاظ شود.
آیتالله رشاد گفت: البته این انتشار عمومی که داوری عمومی را نیز در پی خواهد داشت، موجب خواهد شد تا همه با دقت کار خود را انجام دهند.
وی افزود: این سامانه قطعاً برای جلوگیری از تقلبات علمی به کار خواهد آمد و میتواند در سایر بخشها هم مورد استفاده قرار گیرد.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: تشابه دو نظریه لزوماً معنای سرقت علمی را نمیدهد و ما باید این موضوع را مورد توجه قرار دهیم.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی دستور بعدی جلسه ۱۲۶ مجمع هیئت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره ارائه موضوع "نظریهپردازی هنر" بود که توسط دکتر بنیاردلان رئیس دانشکده علوم نظری دانشگاه هنر ارائه شد.
وی با اشاره به نظریهپردازی در باب هنر در دوران مدرن گفت: نباید روششناسی و معرفتشناسی مدرن به سنت تاریخی تمدن ما تحمیل شود.
رئیس دانشکده علوم نظری دانشگاه هنر گفت: باید روششناسی و دستاوردهای شرق شناسان غربی در زمینه هنر و ادبیات نقد و تحلیل شود.
دکتر بنیاردلان ادامه داد: برخی با نام حکمت هنر اسلامی آثاری پدید آوردهاند که برخی از این آثار هم باید نقد و تحلیل شود.
وی گفت: خداوند امر نامتناهی در سنت هنر اسلامی و ایرانی حضوری قوی و تاثیرگذار دارد.
پس از سخنان دکتر بنیاردلان، حجتالاسلاموالمسلمین خسروپناه نیز طی سخنانی گفت: در حوزه هنر سوالات فراوانی وجود دارد که پاسخ نگرفته است.
وی افزود: باید بررسی شود آیا نگاه حکمی و الهی هنرمندان مسلمان در آفرینش هنری آنها تاثیر داشته یا نه؟
دبیر هیئت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره ادامه داد: طراحی و معماری حرم مطهر حضرت امام رضا(ع) توسط شیخ بهایی حتماً از نگاه عالم بزرگوار به شخصیت الهی حضرت امام رضا(ع) متاثر است.
خسروپناه افزود: در حوزه هنر بحث فقه هنر نیز مطرح است که میتواند به توسعه این شاخه کمک کند.