نیروگاه زبالهسوز نوشهر تا پایان امسال وارد مدار میشود
پسماندهای شهری و روستایی به معضلی با پیامدهای روز افزون تبدیل شده است. علاوه بر هزینههای بسیار بالای جمعآوری، حمل و نقل و دفع پسماندهای شهری، مخاطرات زیستمحیطی آن نیز بسیار جدی است. شهرهای شمالی کشور با حجم بالای پسماند مواجهاند که به دلیل سطح بالای آبهای زیرزمینی امکان دفن آنها وجود ندارد و با انباشت زباله بسیار مواجه هستند که روزانه معادل ۵۵۰۰ تن است. این حجم بالای پسماند موجب بروز مشکلات زیستمحیطی متعدد شده و به همین دلیل مدیریت پسماند این شهرها را در اولویت قرار داده است.
عملیات ساخت نیروگاه زبالهسوز نوشهر در سال ۱۳۹۱ آغاز شد که فاز یک این طرح در سال ۹۳ به پایان رسید بر اساس اعلام نماینده شرکت تدبیر توسعه و سلامت مجری طرح، این پروژه در ۲۲ بهمن سال جاری به بهرهبرداری میرسد.
مجید غلامپور در توضیح این خبر گفت: این نیروگاه قرار است علاوه بر امحای روزانه ۲۵۰ تن زباله حدود ۳ مگاوات برق در روز تولید کند و طبق برنامه باید زبالههای مناطق کلاردشت، مرزنآباد، چالوس، هچیرود نیز برای امحا به این منطقه انتقال داده شود. وی افزود: این کارخانه برخلاف دیگر کارخانههای زبالهسوز چسبیده به خط ورودی زباله تعبیه شده تا بتواند از زبالههایی که بیش از ۴۰ سال در این محل دپو و شیرابههای آن نیز به رودخانه متصل به این مکان سرریزشده و موجب آلودگی آب میشود، استفاده کند. با راهاندازی این نیروگاه قادر به تفکیک زبالههای جدید و قدیم خواهیم بود تا بتوانیم زباله آن بخش را امحا کنیم.
فخاری با اعلام اینکه طرح زبالهسوز شهرستان نوشهر در سال ۱۳۹۰ در دستور کار قرار گرفت گفت: روزانه ۳ هزار و ۱۰۰ تن زباله در استان تولید میشود و گاهی این میزان با حجم مسافران به استان به ۵ تا ۶ تن نیز در روز افزایش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه ۴۰۰ هکتار زمین استان بصورت مستقیم زیر دفع زباله قرار دارد افزود: ۵۵ درصد سایت زباله در کنار جنگل، ۸ درصد در کنار دریا و ۱۱ درصد در مناطق کوهستانی قرار دارد.
با توجه به شرایط ذکر شده میتوان نتیجه گرفت که زبالهسوزی راه موثری برای کاهش حجم زبالههای جامد شهری و در نتیجه کاهش نیاز برای فضای دفنگاه است. همچنین احتراق دمای بالا، با تخریب مواد سمی و آلاینده، موجب پایداری و سترون شدن جریان زباله شده، اثرات زیست محیطی کمتری برجای میگذارد.
واحدهای زبالهسوزی میتوانند در نزدیکی مرکز ثقل تولید زباله واقع شده، هزینه حمل زباله را کاهش دهند. محتوای انرژی زباله میتواند به صورت حرارت و یا انرژی الکتریسیته بازیافت شود. علاوه بر این، زبالهسوزی بهترین راه برای حذف انتشار گاز متان از فرایندهای مدیریت زباله است. انرژی حاصل از زبالهسوزی نیز جایگزینی برای احتراق سوختهای فسیلی فراهم میسازد. از این دو طریق زبالهسوزی به کاهش انتشار گازهای گلخانهای هم کمک میکند.