عمومی | شورای عالی انقلاب فرهنگی

توجه به علوم پایه و علوم انسانی شرط تحقق اقتصاد مقاومتی است

هم اندیشی علمی تخصصی ارتباط دانشگاه و صنعت در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر محمد رضا مخبر دزفولی در این هم اندیشی طی سخنانی گفت: موضوع ارتباط میان صنعت و دانشگاه منحصر به تقویت کارخانه‌ها و فناوری‌های پیشرو نبوده در کنار این‌ها باید به تقویت و توسعه کشاورزی، غذا، دارو و ... توجه داشته باشیم تا با رفع مشکلات روز مسیر زندگی سالم و مطلوب را برای مردم فراهم کنیم.
وی افزود: این تصور رایج که عده ای به غلط معتقدند فعالیت دانشگاه صرفاً در انتشار مقالات علمی و پژوهشی خلاصه می شود، جفای به دانشگاه است؛ حال آنکه بسیاری از پیشرفت‌های فناورانه کشور نتیجه فعالیت‌های دانشگاهیان بوده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: دانشگاه از ابتدای انقلاب تاکنون تمامی تلاش خود را در جهت پیشرفت متمرکز داده و ورود کشور به عرصه‌هایی چون نانوتکنولوژی، زیست فناوری، پزشکی و ایجاد قدرت بازدارندگی کشور در صنایع دفاعی و موشکی و نیز بسیاری از عرصه‌های اقتدار آفرین از قبیل سدسازی، توسعه سلول های بنیادین دردرمان بیماری ها و پیوند و ... همگی مدیون فعالیت‌های دانشگاهی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: با اینحال کماکان ظرفیت‌های بسیاری پیش روی دانشمندان و دانشگاهیان ما وجود دارد که بایستی به آن پرداخته شود.
دکتر مخبر دزفولی گفت: هنوز در کشور سازوکار مدیریت و هدایت تقاضا برای استفاده از گنجینه بزرگ علمی موجود به درستی طراحی نشده است که به همین دلیل برخی تولیدات علمی داخل که قابلیت رقابت با نمونه ‌ای خارجی دارند از حمایت لازم برخوردار نمی شوند و متولیان صنعتی ما به خرید نمونه خارجی اقدام می کنند.
وی ادامه داد: ما باید برای بخش تقاضا سازوکاری را طراحی کنیم که به دنبال آن وقتی کالای با کیفیت و مشابه خارجی توسط دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی ما تولید شد، خرید نمونه خارجی آن ممنوع باشد و از این طریق از محصول دانش بنیان داخلی حمایت شود.
رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: در حال حاضر سهم دانشگاه‌های ما از تولید ناخالص داخلی کمتر از یک درصد است که با توجه به ظرفیت‌های موجود در دانشگاه‌ها این مقدار می تواند بسیار بیشتر باشد.
وی افزود: با نهایی سازی آمایش سرزمینی ارتباط میان صنعت و دانشگاه نهادینه پمی شود و ماموریت بخشی به دانشگاه‌ها سامان می­یابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: بایستی با بازنگری و روزآمدسازی آئین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی در کنار توجه فعلی به تولید مقالات دانشگاهی، برنامه‌های کلان و تحول آفرین با ضریب تشویقی بیشتری مورد حمایت قرار گیرند که این مسئله در دستور جلسات آتی شورای عالی انقلاب فرهنگی می باشد.
وی گفت: رقابت در مرزهای دانش و تقویت جایگاه رشته‌های علوم پایه و علوم انسانی از دیگر مسائلی است که بایستی بدان توجه داشت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: کشور ما ناگزیر به ورود در عرصه اقتصاد دانش بنیان است و با توجه به شرایط‌ بخش‌های گوناگون کشور بایستی دانش پایه اداره شوند.
وی ادامه داد: در این زمینه دانشگاه در خط مقدم قرار دارد که بازنگری و ارزیابی سند نقشه جامع علمی کشور نیز در راستای همین مسیر آینده نگارانه اقتصاد دانش بنیان می باشد.