عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

سرپرست شبکه بهداشت و درمان دیر: ورزش خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد

مهندس احمد آخوندی گفت: دیابت شایع‌ترین بیماری متابولیک در سرتاسر دنیاست که مصرف غذای بیش‌ازحد، کم‌تحرکی، استرس و مصرف ناکافی داروی ضد دیابت یا انسولین از علل عمده ابتلا به آن است.
وی بابیان اینکه دیابت نوعی اختلال در سوخت‌وساز بدن است، گفت: در این بیماری یا انسولین به میزان کافی در بدن وجود ندارد و یا اینکه انسولین موجود قادر نیست وظیفه خود را به‌درستی انجام دهد.
وی افزود: بیماری دیابت به سه نوع، دیابت نوع یک، نوع دو و دیابت دوران بارداری وجود دارد که دیابت نوع یک حدود ۵ درصد افراد دیابتی، دیابت نوع دو حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از افراد دیابتی و دیابت حاملگی حدود ۴ درصد خانم‌های باردار را تشکیل می‌دهد.
سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر در خصوص انواع دیابت توضیح داد: دیابت نوع یک در کودکان و نوجوانان به وجود می‌آید و افرادی که مبتلا به این نوع دیابت هستند به دلیل فقدان تولید انسولین، بدن آن‌ها قادر به استفاده از قند موجود در خون نیست لذا میزان قند خون افزایش‌یافته و علائمی از قبیل پرنوشی، پر ادراری، پرخوری و کاهش وزن مشاهده می‌شود که افراد مبتلا باید از بدو تشخیص، انسولین موردنیاز بدن خود را به‌صورت تزریقات روزانه تامین کنند.
وی اضافه کرد: دیابت نوع دو که به دلیل کمبود یا مقاومت بدن به انسولین ایجاد می‌شود، اغلب افراد بالای ۳۰ سال، چاق، باسابقه بیماری دیابت در خانواده، کم‌تحرک، خانم‌هایی که نوزادان بزرگ با وزن بیش از چهار و نیم کیلوگرم به دنیا آورده‌اند، سابقه دیابت حاملگی، افزایش فشارخون، ابتلا به چربی خون و کسانی که عادات بدغذایی دارند را درگیر می‌کند.
مهندس آخوندی با اشاره به بی علامت بودن دیابت نوع دو تاکید کرد: این بیماری غالباً بدون علامت است و بیش از نیمی از بیماران از دیابتی بودن خودآگاه نیستند و تنها با انجام آزمایش قند خون می‌توان آن‌ها را شناسایی کرد..
وی در خصوص دیابت دوران بارداری نیز گفت: دیابت دوران بارداری برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده می‌شود و معمولاً این نوع دیابت گذراست و بعد از اتمام دوران بارداری به پایان می‌رسد اما زنان بارداری که در دوران بارداری مبتلا به این نوع دیابت هستند در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند که باید سیستم بدن خود را همیشه کنترل کنند..
این مقام مسئول در شبکه بهداشت و درمان شهرستان دیر به عوارض ابتلا به بیماری دیابت اشاره کرد و گفت: بالا بودن میزان قند خون در طولانی‌مدت باعث اختلال در عملکرد عروق به‌ویژه عروق کوچک تغذیه‌کننده دستگاه‌ها شده منجر به عارضه چشمی، قلبی عروقی، کلیوی و عروق عصبی می‌شود.
وی مصرف غذای بیش‌ازحد، کم‌تحرکی، استرس و مصرف ناکافی داروی ضد دیابت یا انسولین را از علل عمده افزایش قند خون دانست و در خصوص راه‌های پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دو گفت: کاهش وزن، ورزش، به‌اندازه خوردن غذا، کاهش مصرف مواد قندی، مصرف سبزی جات، عدم استفاده از دخانیات، کنترل استرس و بررسی سالانه قند خون در افراد در معرض خطر از عمده راه‌های پیشگیری از دیابت نوع دو به شمار می‌رود.
انتهای پیام/ ح.ن ۳۰۵۰