عمومی | دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

سل همچنان در لیست ۱۰ علت اول مرگ و میر در جهان قرار دارد

وبدا؛ سرپرست معاونت بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت استان چهارمحال و بختیاری گفت: سل یک بیماری عفونی واگیردار می باشد که بعنوان یکی از مهمترین بیماریهای عفونی قرن حاضر مطرح و توانائی درگیر نمودن کلیه ارگان های بدن بویژه ریه ها را دارد.
به گزارش وبدا؛ سید راشد جزایری افزود: در حال حاضر استراتژی سازمان جهانی بهداشت(WHO) پایان دادن به سل با سه هدف: کاهش فقر با محافظت ۱۰۰٪ از هزینه های فاجعه بار خانواده های مبتلا به سل تا سال ۲۰۳۰ ، کاهش ۸۰ ٪ موارد جدید سل تا سال ۲۰۳۰ و ۹۰٪ کاهش مرگ مسلول TB در سال ۲۰۳۰ است.
وی در خصوص میزان بروز بیماری سل گزارش شده در سال گذشته در کشور اظهار داشت: بطور کلی ۸هزار و ۸۱۹ مورد گزارش شد که از این تعداد ۶هزار و ۱۶۷ مورد مربوط به سل ریوی و ۲هزار و ۳۶۲ مورد مربوط به سل خارج ریوی بوده و ۲۹۰ مورد نیز مربوط به مواردعود بیماری بوده است.
جزایری تعداد موارد گزارش شده در سال ۹۶ در استان چهارمحال و بختیاری را در مجموع ۳۰ مورد اعلام کرد و افزود: از این تعداد ۱۶ مورد ریوی و ۱۰ مورد خارج ریوی بوده و ۴مورد عود داشته ایم.
سرپرست معاونت بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت استان چهارمحال و بختیاری گفت: سل ریوی را شایعترین نوع سل دانست که در صورتی که سل اعضای دیگر بدن را به جز ریه ها درگیر کند به آن سل خارج ریوی گفته شده که تحت نام همان عضو درگیر ، نظیر سل غدد لنفاوی یا سل استخوان یا سل ادراری یا سل مغز (مننژیت سلی) و غیره و … نامیده می شود.
جزایری، در خصوص علائم و نشانه های سل خارج ریوی گفت: در مورد سل غدد لنفاوی : بیماری سل ممکن است هر یک از غدد لنفاوی بدن را درگیر نماید. وی تصریح کرد: سل غدد لنفاوی گردن و فوق ترقوه شایع می باشد و علائم آن شامل بزرگی غدد لنفاوی و یا احتمالاً خروج چرک از ضایعه می باشد و معمولاً بیمار به دلیل ایجاد یک توده در گردن سریعاً متوجه آن شده و جهت تشخیص مراجعه می نماید.
وی در خصوص سل ادراری تناسلی نیز گفت: به دنبال یافته هایی نظیر عفونت عود کننده ادراری با کشت منفی از نظر میکروب های بیماریزای شایع ، وجود بدون دلیل خون در ادرار، تب های عود کننده بدون منشا مشخص یا شواهدی در عکس کلیه ها دال بر علائم غیرطبیعی در لگنچه های، لگن، میزراه یا مثانه بخصوص اگر نواحی متعددی از درگیری وجود داشته باشد، باید سل ادراری تناسلی را در نظر گرفت.
وی افزود: در سل استخوان و مفاصل ، درگیری استخوانی معمولاً به صورت التهاب مفاصل و عفونت استخوان دیده می شود و تب و درد موضعی در درگیری استخوان شایع می باشد.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: در سل مغز و اعصاب ، رفتار غیرطبیعی ، سردرد و تشنج نشان دهنده مننژیت سلی می باشد و اکثراً به دلیل انتشار خونی ایجاد می شود.
جزایری افزود: مننژیت اکثراً در نوزادان و کودکان کم سن و سال به صورت نخستین عارضه اولین عفونت سلی دیده شده ، اما ممکن است در هر گروه سنی دیگر نیز رخ دهد.
وی اظهار داشت: سل صفاق (روده بند)، سل شکمی یا صفاق خود را به صورت تجمع آب در محوطه شکم و تب نشان داده و گاهی اوقات در لمس شکم حالت خمیری شکل داشته و یا حاوی توده خواهد بود .
وی ادامه داد: سل منتشر (ارزنی) از دیگر سل هایی است که می تواند در هر سنی رخ دهد و بیماری ممکن است به صورت حاد به همراه تب، تنگی نفس و سیاهی انتهای دست و پا و لبها بروز نموده و یا به صورت یک بیماری مزمن به همراه علائم عمومی خود را نشان دهد.
جزایری در خصوص تشخیص بیماری سل ریوی اظهار داشت: در قدم اول در افراد مشکوک (بیش از دو هفته سرفه داشته و یا خلط خونی دارند) سه نوبت آزمایش خلط می باشد و در آزمایشگاه سل با بررسی خلط در زیر میکروسکوپ می توانند میکروب سل را مشاهده نمایند و اگر میکروب سل در آزمایش خلط مشاهده نشد آنگاه پزشک با عکس برداری (رادیوگرافی) از ریه های بیمار می تواند پی به وجود بیماری سل در بیمار ببرد.
وی، انواع سل دیگر را می توان با آزمایش ادرار، آب جمع شده در ریه ها و یا شکم و نمونه برداری از غدد لنفاوی و دیگر ضایعات شناسایی کرد.
به گفته وی، کلیه خدمات مبارزه با سل اعم از تشخیص، آزمایش خلط، رادیوگرافی، ویزیت پزشک، دارو ، پیگیری و کنترل اطرافیان بیمار در سراسر کشور ازطریق مراکز بهداشتی به طور رایگان ارائه می شود لذا بیمار هیچگونه وجهی بابت ارائه این خدمات در طور درمان خود نمی پردازد.