عمومی | دیده بان علم ایران

ساخت دستگاهی برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی

محققان کشور موفق به ساخت دستگاهی برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی شدند

به گزارش دیده بان علم ایران امروزه کاهش مصرف کودهای شیمیایی، به عنوان یکی از اهداف مهم در کشاورزی پایدار است و تکاپو برای ارایه راه‌کارهای ایمن و پایدار با کمترین اثرات زیست محیطی منفی، همواره مورد توجه ویژه برنامه‌ریزان اقتصادی و سیاسی است. در این راستا یافتن جایگزین‌های مناسب، برای کودهای شیمیایی مورد توجه محققان رشته‌های مختلف بوده است. در این بین، استفاده از روش‌های زیست فناوری، به عنوان جایگزین ایمن و پایدار در کشاورزی می‌تواند گزینه مناسبی باشد. استفاده از زیست فناوری در تولید نیتروژن مورد نیاز گیاه، از گذشته‌های دور مورد توجه بشر قرار گرفته ولی بایستی در نظر داشت که در تمامی شرایط اقلیمی طبیعی، این فناوری کاربرد مناسبی ندارد.

بنابراین در طرح “دستگاه تثبیت نیتروژن” که با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی انجام شد با شبیه‌سازی این زیست فناوری، در قالب یک دستگاه، به بهبود فرایند تولید در شرایط کنترل شده، پرداخت تا نیتروژن در تمامی شرایط (چه شرایط مساعد و چه شرایط نامساعد) با استفاده از زیست فناوری در اختیار گیاه قرار گیرد.

اهمیت ساخت دستگاه تثبیت نیتروژن
در این روش، به علت شرایط کنترل شده و مناسب برای رشد باکتری‌های تثبیت کننده نیتروژن، توانایی تثبیت نیتروژن، تا حد زیادی افزایش یافته و به تولید مقدار زیاد نیتروژن منجر می‌شود که می‌تواند در هر یک از شرایط زیر کاربرد داشته باشد.
خاک برای رشد باکتری مناسب نباشد: در شرایطی که خاک، برای برقراری همزیستی میکروارگانیسم و گیاه مناسب نباشد، برای استفاده از نیتروژن اتمسفر می‌توان از این روش استفاده کرد.
عدم همزیستی گیاه با میکروارگانیسم: گیاه قادر به بر قراری همزیستی با میکروارگانیسم نباشد می‌توان از این روش، برای استفاده از نیتروژن موجود در اتمسفر استفاده کرد.

تثبیت کم نیتروژن در شرایط محیطی: در شرایطی که مقدار تثبیت نیتروژن در شرایط طبعی اکوسیستم کم باشد و تکاپوی رشد گیاه را نکند با استفاده از این روش، می‌توان تثبیت نیتروژن را با سرعت و شدت بیشتری در شرایط کنترل شده انجام داد.
کاهش مصرف کودهای شیمیایی نیتروژن: با توجه به نقش مهم نیتروژن در افزایش تولیدات گیاهی و مصرف روبه‌فزاینده کودهای شیمیایی نیتروژن، این روش به عنوان روش مکمل در تامین نیتروژن مورد نیاز گیاه بوده و به کاهش مصرف کودهای شیمیایی نیتروژن کمک می‌کند.

کاهش اثرات منفی زیست‌محیطی مصرف کودهای شیمیایی

با توجه به اثرات منفی زیست‌محیطی ناشی از مصرف روبه‌فزاینده کودهای نیتروژن و اینکه این روش اثر زیست محیطی منفی به همراه ندارد و می‌تواند منبع تغذیه‌ای مکملی برای گیاه باشد، می‌تواند در به حداقل رساندن این اثرات منفی زیست محیطی کمک کند.

افزایش کارایی تثبیت ازت

باکتری در تنش خشکی، مصرف کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌ها یا هجوم سابر باکتری‌ها، ممکن است از بین رود. بنابراین کشت باکتری و تثبیت ازت در شرایط کنترل شده، به افزایش کارایی تثبیت ازت منجر می شود.
امکان کشت گیاه در مناطقی با حاصلخیزی کم خاک

این روش موجب افزایش رشد گیاه در مناطقی نظیر معادن بهره‌برداری شده که دارای حاصلخیزی کم و فلزات سنگین هستند.
انتهای پیام